Νίκος Σύψας ΑΝΤ1
Πρώτα η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά η οριστική εισήγηση των ειδικών για τα σχολεία, τονίζει ο Νίκος Σύψας - Έμφαση για μαζικά τεστ σε μαθητές Λυκείου

Η επιτροπή των ειδικών ήταν ομόφωνα θετική ως προς την προτεραιότητα για το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπή των ειδικών, Νίκος Σύψας.

Ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως απαιτείται η επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και, συγκεκριμένα, η αποτύπωση της επίδρασης που είχε η αύξηση της κινητικότητας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί θα διαμορφώσουν στις 4 Ιανουαρίου την τελική τους εισήγηση προς την Πολιτεία, ενώ ο Ν. Σύψας απέφυγε να δεσμευτεί για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των εορτών», καθώς η επιδημία «για δέκα ημέρες είναι κάτω από τα ραντάρ» και η επίδραση της κινητικότητας των εορτών δεν μπορεί να γίνει ακόμη αντιληπτή. Γι' αυτόν τον λόγο, επέμεινε στην ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων, καθώς η απόφαση για τα σχολεία χαρακτηρίζεται ως «μεγάλου μεγέθους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τεστ κορονοϊού στους μαθητές, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στους μαθητές του Λυκείου, καθώς από επιδημιολογική άποψη «συμπεριφέρονται ως ενήλικες στην πανδημία».

Έρχονται δύο δύσκολοι μήνες

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, ο καθηγητής προειδοποίησε για «δύο δύσκολους μήνες», καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, λόγω του ψυχρού κλίματος και της τάσης για συνάθροιση του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, είναι η χειρότερη εποχή για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο Covid-19.

«Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίοι δύσκολοι μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι απαιτείται απ΄ όλους προσοχή

Μέτρα 

Το μοναδικό σοβαρό μέτρο είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσουμε ελεύθερη την επιδημία και ο, τι γίνει.

Σε εθελοντική βάση οι εμβολιασμοί

Σχετικά με τα εμβόλια, παρέθεσε πως ένα ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο προβλέπει πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο των υγειονομικών, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Άλλωστε, καθοριστικοί παράγοντες είναι ο εφοδιασμός της χώρας με εμβόλια, «που δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος», καθώς και η συμμετοχή των πολιτών.

Σχετικά με τον δεύτερο παράγοντα, σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, ενώ παρέπεμψε στο Σύνταγμα της Ελλάδος που προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών σε εθελοντική βάση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΖΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
Πατρινή, με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δράση, αναλαμβάνει τον πιο εμβληματικό ρόλο του θεσμού
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια