B. Διγαλάκης για τα πανεπιστήμια: Μέσα στις επόμενες μέρες εγκρίνονται 350 θέσεις ΔΕΠ
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατανεμηθούν 350 θέσεις μελών ΔΕΠ για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων το 2021, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη

Ήδη έχουν κατανεμηθεί 200 θέσεις καθηγητών, μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ στις επόμενες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει ακόμα 350 θέσεις που θα κατανεμηθούν στα ελληνικά ΑΕΙ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο υφυπουργός Β. Διγαλάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γ. Δελή σχετικά με την εύρυθμη και και ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ειδικά, ο Β. Διγαλάκης τόνισε:

• 200 θέσεις καθηγητών, μελών ΔΕΠ, για το 2020, οι οποίες έχουν ήδη κατανεμηθεί στα Ιδρύματα.

•  350 θέσεις μελών ΔΕΠ για το έτος 2021, που θα κατανεμηθούν τις επόμενες μέρες με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021».

• 284 θέσεις ΠΔ 407, που έχουν ήδη κατανεμηθεί, για την κάλυψη των αναγκών σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, συνολικού ποσού 3.864.000 συν 2.612.000 ευρώ.

• 45 θέσεις λοιπού προσωπικού και 134 θέσεις διοικητικού προσωπικού για τα έτη 2020-21.

Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη θεσμοθέτηση των ανταποδοτικών υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τους μόνιμους διδάσκοντες στο κύριο διδακτικό έργο, αλλά συμβάλλουν επικουρικά στη διεξαγωγή φροντιστηρίων σε φοιτητές. Θύμισε επίσης, ότι ο θεσμός των ακαδημαϊκών υποτρόφων «είναι μια καλή και διαδεδομένη πρακτική που αξιοποιούν τα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και γι’ αυτό τα πανεπιστήμια την καλωσόρισαν και ετοιμάζονται να την εφαρμόσουν».

Σχετικά με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής προστασίας των πανεπιστημίων ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε ότι έχουν διοχετευθεί στα Ιδρύματα:

• Ένα πρώτο κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για υγειονομικό υλικό το οποίο έχει εξειδικευθεί και διανεμηθεί, ενώ επίκειται η εξειδίκευση ενός δεύτερου ποσού. ·       

• 3,5 εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ώστε τα Ιδρύματα να αντεπεξέλθουν στην ηλεκτρονική διδασκαλία.

• 28 εκατομμύρια ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των φοιτητικών Εστιών.

Η διαδικασία των εγγραφών γίνεται ηλεκτρονικά με ταυτοποίηση των φοιτητών μέσω κινητού τηλεφώνου και του προσωπικού τους κωδικού, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες των πανεπιστημίων, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους και η απασχόληση επιπλέον προσωπικού στις Γραμματείες  των Ιδρυμάτων. 

Με την ευκαιρία, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στα νέα υγειονομικά μέτρα αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ ενημερώνοντας ότι όλες οι θεωρητικές ασκήσεις θα γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ με φυσική παρουσία θα διεξάγονται μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους. Όπως είπε, «τα πανεπιστήμια ασφαλώς δεν κλείνουν, όπως δεν έκλεισαν και την περασμένη Άνοιξη, όταν το 96,5% των μαθημάτων προσφέρθηκε ηλεκτρονικά. Παρακολουθούμε από την αρχή δυναμικά το φαινόμενο της πανδημίας και προσαρμόζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία αναλόγως, με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Πόσο θα διαρκέσει

200 ΕΥΡΩ voucher για Laptop - Tablet: ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μοριοδότηση στην Ειδική Αγωγή: Αυτό είναι το κορυφαίο ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του Παν.Αιγαίου

σχετικά άρθρα