Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΕΛΜΕ Πειραιά
Συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Πειραιά

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ανακοινώνει πως θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια (ώρα 18.30) και στην κινητοποίηση στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 13.00

Αναλυτικά:

 • ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/9 18:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
 • ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/9 13:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

            Τα σχολεία ξεκίνησαν και από τις πρώτες μέρες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προσπαθούν να διαχειριστούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα:

 1. Στην περίπτωση κρουσμάτων (στο  Βαθμολογικό Κέντρο του Πειραιά, σε εκπαιδευτικό σε Γυμνάσιο, σε μαθητή σε άλλο Γυμνάσιο της ΔΙΔΕ Πειραιά) δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς, με βάση τα νέα "πρωτοκόλλα" του ΕΟΔΥ, που στάλθηκαν στις 12/9.
  1. Στο Βαθμολογικό Κέντρο (βλέπε και σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ με αριθμό 98/12-09-2020), όπου ο κίνδυνος διασποράς ήταν πολύ μεγάλος, δεν έγινε κανένα τεστ από τον ΕΟΔΥ. Με παρέμβαση της ΕΛΜΕ, οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην πειραματική βαθμολόγηση με τον συνάδελφο που νόσησε (στενές επαφές), ανέστειλαν τη βαθμολόγηση των γραπτών, απαιτώντας τεστ. Τελικά, μετά από συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ, καταγράψαμε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, απόδειξη ότι η πίεση και ο αγώνας φέρνουν και αποτελέσματα. Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανέλαβε η ίδια την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, ο οποίος έκανε προσφορά 37 τεστ για τους εκπαιδευτικούς του βαθμολογικού. Πρόκειται για μια συγκινητική προσφορά αλληλεγγύης των γιατρών του Πειραιά προς τους εκπαιδευτικούς του Πειραιά. Ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, παραμένει άφαντος, πολύ περισσότερο που θα έπρεπε να ελεγχτούν όσοι συνάδελφοι εργάζονται στο Βαθμολογικό.
  2. Σε Γυμνάσιο του Πειραιά νόσησε συνάδελφος (πριν πάνε μαθητές) και η μόνη οδηγία ήταν να κάτσουν σπίτι τους, όσοι ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του (βλέπε και σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ με αριθμό 97/11-09-2020).
  3. Αποκορύφωμα το θετικό κρούσμα σε μαθητή σε άλλο Γυμνάσιο (επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της ημέρας του αγιασμού στις 14/9), όπου δεν ειδοποιήθηκαν καν οι γονείς των υπόλοιπων μαθητών του τμήματος, επειδή τα συμπτώματα στο μαθητή εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες (τη εβδομάδα 7/9-11/9) και την ημέρα του αγιασμού ο μαθητής ήταν απύρετος! Μάλιστα, οι οδηγίες ήταν οι  εκπαιδευτικοί να  μην  αναφέρουν  τίποτα (!), δηλαδή να συγκαλύψουν το γεγονός!

Τα ιατρικά πρωτόκολλα γίνονται κυριολεκτικά λαστιχο, με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που δεν θέλει να δώσει  δεκάρα τσακιστή για μέτρα προστασίας, να πάρει κάποιο ουσιαστικό μέτρο.

 1. Σε  μια σειρά σχολεία τα τμήματα είναι  24, 25, 26 ή 27 μαθητές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την τήρηση αποστάσεων (η ΕΛΜΕ έχει στοιχεία και θα τα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου στις 25/9). Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα για να σπάσουν τμήματα, το ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά εισπράττουν αρνητικές απαντήσεις. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να βρεθούν νέες σχολικές αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, γιατί "αυτά κοστίζουν" (λες και τα βάζουν από την τσέπη τους, λες και δεν πληρώνει ο λαός μας ένα σκασμό λεφτά), σε αντίθεση με την "στήριξη" της οικονομίας, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, που εκεί πάντα υπάρχουν χρήματα (20 δις έλεγε ο ίδιος ο Σταϊκούρας δαπανήθηκαν)!
 2. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως οι μάσκες, αποδείχτηκαν φιάσκο. Η 2η και η 3η παρτίδα μασκών ακόμα αγνοείται.
 3. Οι καθαρίστριες ήρθαν Τετάρτη 9/9 και Πέμπτη 10/9 στα σχολεία, λίγες μέρες πριν υποδεχτούν τους μαθητές, οι οποίες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να καθαρίσουν τα σχολεία που είχαν να καθαριστούν από τον Ιούνιο. Πολύ περισσότερο που δεν επαρκούν (προσλήφθηκε ο ίδιος αριθμός των καθαριστριών που δούλευαν και πέρσι), χρειάζονται και άλλες σε πολλά σχολεία για να είναι στοιχειωδώς επαρκής ο καθαρισμός.
 4. Οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών είναι σε εξέλιξη, αλλά τα κενά στον Πειραιά και φέτος θα είναι εκατοντάδες (θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία).
 5. Αξιοποιούν την  πανδημία για να επιτεθούν στα  εργασιακά δικαιώματα  σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα (βλέπε απλήρωτες υπερωρίες, αναπληρωτές 3μηνης σύμβασης), αλλά και στην παιδαγωγική διαδικασία, με την απαράδεκτη on line μετάδοση του μαθήματος, που μετατρέπει το μαθημα σε reality και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μονόδρομος είναι ο Αγώνας,

 • με πρώτο σταθμό το Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Πέμπτη 17/9 18:30.
 • Προχωράμε σε νέο Συλλαλητήριο την Τετάρτη 23/9 13:00 στην Πλατεία Κοραή  στον Πειραιά. Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία δάσκαλων-νηπιαγωγών, στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων του Πειραιά.
 • Δίνουμε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ την Παρασκευή 25/9 στις 13:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ, όπου θα παρουσιάσουμε αναλυτική κατάσταση με τα σχολεία που έχουν τμήματα με πάνω από 22 μαθητές, ακατάλληλες αίθουσες, ελλείψεις στην καθαριότητα

Να μην αποδεχτούμε, να μην συμβιβαστούμε με αυτή τη μίζερη και επικίνδυνη κατάσταση.

Να αντιδράσουμε οργανωμένα και συλλογικά,

Από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές, έχουμε δύναμη.

Όλοι στον αγώνα!

Διεκδικούμε:

 • Σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

 

Τέρμα πια στην κοροϊδία - κρατική ευθύνη για υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία.

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Σχολική Ψυχολογία: Το ανερχόμενο μοριοδοτούμενο σεμινάριο για χιλιάδες αναπληρωτές

 

Βρες μαθητές σε όλη την Ελλάδα και κλείσε ιδιαίτερα μαθήματα στο αντικείμενο που διδάσκεις

 

 

 

σχετικά άρθρα

Το Χρονικό του …παραλόγου
Το Χρονικό του …παραλόγου
«Μια ημέρα φθινοπωρινή, καθώς κίνησα να πάω στη δουλειά μου, σε ένα δημόσιο σχολείο» - Γράφει ο Τίμων Παπαδόπουλος
Το Χρονικό του …παραλόγου
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη
Τα μέλη του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη