Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας σε Μητσοτάκη: Εκπαιδευτικοί αποκλείστηκαν από την εργασία τους – Θεσμοθετήσατε το «προσοντολόγιο»
Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασαιμίας, στην οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή του για τους εκπαιδευτικούς

Στην επιστολή τους, αναλύουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Θαλασσαιμία με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Επικρατείας

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας δηλώνουν την απογοήτευση τους, καθώς τα μέλη τους που είναι εκπαιδευτικοί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, αποκλείστηκαν απ’ την εργασία τους μετά από τις άδικες, άνισες και απάνθρωπες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας.

Καταργώντας την πρόταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο) και θεσμοθετώντας το “προσοντολόγιο”, το Υπουργείο Παιδείας μοριοδότησε με ελάχιστα μόρια την αναπηρία των εν λόγω εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα άλλοι να χάνουν κάθε ελπίδα για εργασία και άλλοι να καταβαραθρώνονται στους πίνακες χωρίς καμιά ελπίδα να προσληφθούν.

Επίσης, με την κατάργηση όλων των κοινωνικών κριτηρίων που αφορούσαν στην τοποθέτηση των αναπληρωτών και των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας να παραμείνουν οι νεοδιοριζόμενοι στη θέση της τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών, επί ποινή του αποκλεισμού τους αν δε δεχτούν, φάνηκε με τον πιο σκληρό τρόπο η απάνθρωπη τακτική του αποκλεισμού τους.

Με τα παραπάνω μέτρα οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο) θα πρέπει να υπηρετήσουν σε μέρη που βρίσκονται μακριά από τα νοσοκομεία και τις εξειδικευμένες μονάδες για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους. Σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες, που δεν υπάρχει Νευρολόγος για τη ΣκΠ ή Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας για τις μεταγγίσεις των Θαλασσαιμικών.

Ουσιαστικά, οι εκπαιδευτικοί αυτών των κατηγοριών σπρώχνονται έξω από την εκπαίδευση κι από το δικαίωμα της εργασίας. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντι σε άτομα με σοβαρές παθήσεις, είναι φανερό ότι δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, οικονομικό και κοινωνικό, το οποίο είναι πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας κατήργησε κάθε ευνοϊκή ρύθμιση που ίσχυε εδώ και δεκαετίες για τους εκπαιδευτικούς με Μεσογειακή Αναιμία και Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Τους μετέτρεψε σε κυνηγούς προσόντων και μορίων εφαρμόζοντας τη λογική της ίσης αντιμετώπισης μεταξύ άνισων ατόμων, ενώ τους απαγόρευσε τη δυνατότητα μετακίνησης - απόσπασης από την περιοχή διορισμού για δύο χρόνια, θέτοντάς τους το δίλημμα για εργασία και θάνατο ή ανεργία και ιατρική παρακολούθηση.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να επανέλθουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν για την πρόταξη στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Θαλασσαιμία και να συνεχίσει η πρόταξη στις τοποθετήσεις, βελτιώσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, όπως προβλέπουν τα Π.Δ. 50/1996 και 100/1997, αλλά και ο νόμος 3194/03. Τέλος θα πρέπει να συνταχθεί το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ τόσο με τις Συνταγματικές επιταγές, όσο και με την κείμενη νομοθεσία, ιδιαίτερα με το νόμο 4440/16, θεσπίζοντας ειδικές θέσεις για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών με αναπηρία, σε ποσοστό 10%.

Με εκτίμηση,

Ελληνική Εταιρεία για την Ελληνικός Σύλλογος

Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θαλασσαιμίας

Αναστάσιος Ωρολογάς

Πρόεδρος ΔΣ της ΕΕΣΚΠ

Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ

Βασίλειος Δήμος

Πρόεδρος ΕΣΘΑ

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασαιμίας:

 «…εργασία και θάνατο ή ανεργία και ιατρική παρακολούθηση…»

Αυτό είναι το δίλλημα που θέτει ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας και η υπουργός του κα. Ν. Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Μεσογειακή Αναιμία – Θαλασσαιμία, με τα νέα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν από το 1990 για την πρόταξη στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με Μεσογειακή Αναιμία και Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η πρόταξή τους στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις που ίσχυαν έως τώρα, καταργήθηκαν με την υπογραφή της κας Κεραμέως.

Χωρίς να φτάνουν τα παραπάνω, θεσμοθετήθηκε και η διετής υποχρεωτική παραμονή των νεοδιοριζόμενων στην περιοχή διορισμού, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, ανεξαρτήτου εάν υπάρχουν δομές υγείας για τους πάσχοντες εκπαιδευτικούς. Είτε δέχονται το διορισμό και πάνε σε περιοχή που θα καταστρέψουν την υγεία και τη ζωή τους, είτε παραμένουν άνεργοι, περιθωριοποιημένοι και εγκλωβισμένοι σε κατ’ οίκο περιορισμό.

Οι δύο Φορείς, η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσουν για το θέμα, ευελπιστώντας στην παρέμβασή του για αποκατάσταση της πρωτοφανούς δίωξης από τα σχολεία των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Για πρώτη φορά μία Κυβέρνηση θεσμοθετεί τόσο άδικα, άνισα και απάνθρωπα μέτρα για εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας να εφαρμόσει στην πράξη τις εξαγγελίες του για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Η δαπάνη για τον εξοπλισμό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες Γενικής και...
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Σχολεία στην περιφέρεια, «σχολεία ενός κατώτερου θεού»; Χωρίς καθηγητή Χημείας οι μαθητές που θα εξεταστούν πανελλαδικά από το Βαλλιάνειο Γενικό...
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Ο Δ. Γεωργόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης - Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, συνέταξε...
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Οι καθηγητές, μέλη τότε του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλο­νίκης, μηνύθηκαν το 2018 από τον εργοδότη της Vresnet μετά από ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη...
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο