Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις του alfavita.gr για το φροντιστήριο και τις εξετάσεις φοιτητών
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του alfavita.gr σχετικά με πανεπιστημιακό φροντιστήριο που διαφήμιζε υπηρεσίες... διεκπεραίωσης των εξ αποστάσεως εξετάσεων φοιτητών

Εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας, ανάλογη αναφορά κατατέθηκε και από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κυριαζοπούλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών και αναμένεται εισαγγελική έρευνα και άσκηση ποινικών διώξεων, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστημίου, Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή, το alfavita.gr δημοσίευσε καταγγελία σχετικά με ανάρτηση του εν λόγω φροντιστηρίου.

Μετά το δημοσίευμα, το φροντιστήριο προχώρησε σε απόσυρση της επίμαχης ανάρτησης, την οποία και «ανέβασε» αργότερα στην ιστοσελίδα του με τροποποιημένο περιεχόμενο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το φροντιστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση των γραπτών online εξετάσεων σας». 

Λίγο παρακάτω συμπλήρωνε: «Εμείς αναλαμβάνουμε να παρέχουμε τον αρμόδιο εκπονητή, γνώστη του αντικειμένου που θα αναλάβει να γράψει για εσάς την εξέταση και να σας την αποστείλει. Την ώρα που θα ξεκινήσει η εξέταση θα μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και μετά εμείς θα σας αποστείλουμε τις απαντήσεις μέσα στο χρονικό περιθώριο που πρέπει»!

Επειδή η επίμαχη ανάρτηση «κατέβηκε», το δημοσίευμα του alfavita.gr αποτέλεσε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο με το οποίο το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά.

Παρακάτω, η ανακοίνωση που έστειλε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος προς τους φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Φιλολογίας:

«Αγαπητ@ φοιτητ@ες και απόφοιτ@

Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, κατατέθηκε σήμερα, από τον Υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για θέματα ΑΕΙ κο Διγαλάκη, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από την αποκάλυψη ότι «πανεπιστημιακό φροντιστήριο« διαφήμιζε και προσέφερε υπηρεσίες διεκπεραίωσης των εξ αποστάσεως εξετάσεων φοιτητών για λογαριασμό τους επ’ αμοιβή εκμεταλλευόμενο τις ειδικές συνθήκες εξετάσεων από απόσταση λόγω της πανδημίας. Ανάλογη αναφορά κατατέθηκε και από την Πρύτανη του ΠΠ κα Κυριαζοπούλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών και αναμένεται εισαγγελική έρευνα και άσκηση ποινικών διώξεων για το θέμα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή φοιτητ@ών σε τέτοιου είδους δοσοληψίες με το συγκεκριμένο ή άλλο φροντιστήριο ή με μεμονωμένα άτομα (π.χ. απόφοιτ@ς) που αναλαμβάνουν να συμμετάσχουν παράνομα σε εξ αποστάσεως εξέταση με τη χρήση κωδικών εν ενεργεία φοιτητ@ών στις πλατφόρμες exams.eclass.upatras.gr ή να εκπονήσουν εργασία/απαντήσεις για λογαριασμό τους συνιστά σοβαρότατο πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρότατα, σύμφωνα με τον νόμο και τους πανεπιστημιακούς κανονισμούς, ενώ συνιστά και ποινικό αδίκημα με απρόβλεπτες συνέπειες για τ@ς εμπλεκόμεν@ς.

Από τη στιγμή που το θέμα παραπέμπεται σε εισαγγελική έρευνα, θελω να γνωρίζετε ότι θα διερευνηθούν όλες οι τέτοιου είδους δοσοληψίες μέσω των εντύπων και ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν τα εμπλεκόμενα φροντιστήρια και τα μεμονωμένα άτομα και όσοι/ες έχουν τυχόν εμπλακεί θα ανακαλυφθούν και θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Επειδή μού έχει ήδη καταγγελθεί ότι υπήρξαν φοιτητ@ες του Τμήματός μας που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ανάθεση επ’ αμοιβή θα ήθελα να συστήσω σε όλ@ς σας να αποφύγετε πάση θυσία τέτοιου είδους ενέργειες ζήτησης ή προσφοράς παράνομων υπηρεσιών διεκπεραίωσης εξετάσεων διότι διακυβεύονται οι σπουδές σας στο πανεπιστήμιο και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ποινικών κυρώσεων σε βάρος σας.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τις εξετάσεις σας, οι μόν@ αρμοδι@ να σας βοηθήσουν, να σας υποστηρίξουν και και να σας συμβουλέψουν είναι οι διδάσκο@ες, το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος και εγώ προσωπικά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμβουλή  παραμένουμε στη διάθεσή σας

Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος

Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη σε καταγγελίες για απόπειρα παραβίασης του αδιάβλητου των φοιτητικών εξετάσεων

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 19/6/2020, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από τις ενέργειες φορέα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης ως προς την παροχή υπηρεσιών προς φοιτητές των πανεπιστημίων, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι..

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε άμεσα μετά από σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι ιδιωτικός φορέας παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενος τα θεσπισμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι., προωθεί και προβάλλει παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φοιτητές των πανεπιστημίων, που αφορούν στην επίλυση των θεμάτων που τίθενται προς τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης μαθημάτων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων, επιδιώκοντας να παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο το αδιάβλητο των εξετάσεων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι.».

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολίασε το συμβάν σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ότι «μεγαλουργεί η επιχειρηματικότητα στην υπό αναγέννηση Ελλάδα. Θριαμβεύει η εξ αποστάσεως απατεωνιά όσων "δεν φοβούνται την επιχειρηματικότητα"».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του πρώην Υπουργού Παιδείας:

«Διαφημίζοντας την Απατεωνιά

Εντυπωσιάζει όχι αυτό καθαυτό το γεγονός, όσο ο τρόπος με τον οποίο φροντιστήρια διαφημίζουν τις υπηρεσίες απατεωνιάς που προσφέρουν: να βοηθήσουν τους εξ αποστάσεως εξεταζόμενους φοιτητές να αντιγράψουν. Η προκλητική αυτή διαφήμιση δείχνει πολλά. Το βασικό, όμως, είναι ότι μετά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι είναι και πάλι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, κυρίαρχοι στον χώρο της εκπαίδευσης. Για αυτό και είναι τόσο προκλητικοί.

Γιατί, λοιπόν, να μην διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με αυτόν τον τρόπο κάποια φροντστήρια; Και βέβαια ΌΛΟΙ γνωρίζουμε πώς πολλά άλλα το προτείνουν χωρίς να το διαλαλούν. Και (θα) υπάρχουν κάποια που δεν το κάνουν. Σαν θέμα αρχής. Ευκαιρία, λοιπόν, τα λίγα αυτά φροντιστήρια να βγουν και να καταγγείλουν τα υπόλοιπα. Ευκαιρία να πείσουν και εμάς ότι όσα λένε περί εκπαίδευσης τα εννοούν κιόλας.

Λέω ότι δεν με εντυπωσιάζει αυτό καθαυτό το γεγονός, γιατί εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν διαφημίσεις που διαλαλούν ότι μπορεί κάποιος να πληρώσει ώστε να του γράψουν τις εργασίες και διπλωματικές, των μάστερ συμπεριλαμβανομένων. Παρά τις προσπάθειες μας η νομική αντιμετώπιση τους στάθηκε σχεδόν αδύνατη. Η μόνη, και όσο περνάει ο καιρός γίνεται και όλο πιο αδύναμη, είναι η ηθική αντιμετώπιση τους. Το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά ευδοκιμεί και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

“Ευκαιρία η πανδημία” μας έλεγε κάθε μέρα τρεις φορές η Υπουργός. Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός. “Να μπουν μαθήματα επιχειρηματικότητας και να μην την φοβόμαστε την επιχειρηματικότητα” μας νουθετούσε η Υπουργός. “Η τηλεκπαίδευση είναι εδώ για να μείνει” μας είπα πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και επιδοκίμαζε δίπλα του η Υπουργός.

Μεγαλουργεί η επιχειρηματικότητα στην υπό αναγέννηση Ελλάδα. Θριαμβεύει η εξ αποστάσεως απατεωνιά όσων "δεν φοβούνται την επιχειρηματικότητα."

Πολύ καλά έκανε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κυριαζοπούλου η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Ας προσφύγουν και οι υπόλοιποι Πρυτάνεις, μιας και δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο αν ένα φροντιστήριο έχει έδρα την Πάτρα ή οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Καλώς προσέφυγε και ο Υφυπουργός Παιδείας. Δεν έχει, όμως, ούτε την πολιτική ούτε την εκπαιδευτική αλλά ούτε και την ηθική νομιμοποίηση να το κάνει, όταν με τόσες πιεστικές εγκυκλίους καλούσε ουσιαστικά τα Ιδρύματα να προχωρήσουν σε διαδικτυακές εξετάσεις για να φανεί ότι όλα είναι “κανονικά”, ότι πέτυχε τους σκοπούς της η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ότι όλα βαίνουν καλώς».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Νίκος Φίλης: Εκτός παιδαγωγικής πραγματικότητας το αυτόφωρο για τις μάσκες
Νίκος Φίλης: Εκτός παιδαγωγικής πραγματικότητας το αυτόφωρο για τις μάσκες
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως πρώτα από όλα, γίνονται καταλήψεις με αίτημα μικρότερες τάξεις, ως 15 μαθητές, κάτι που ζητούσαν η...
Νίκος Φίλης: Εκτός παιδαγωγικής πραγματικότητας το αυτόφωρο για τις μάσκες
Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Εκτίμηση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία (και) για να ξεφουσκώσει τις μαθητικές αντιδράσεις και...
Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Μια κάμπια φταίει για το κιτρινισμένο γκαζόν στην Ομόνοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων - «Ξηλώνεται» ο... εμβληματικός Μεγάλος Περίπατος
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ
Στις 5.967 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων μαθητών και μαθητριών για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ για το σχολικό...
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ