Στο πλαίσιο των πειραματικών ερευνών που αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος της τεχνολογίας στη γ΄γυμνασίου , μαθήτριες του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά σε μικρές ομάδες των 3-4 μελών διερεύνησαν τα παρακάτω θέματα :
1η : Σε ποιο βαθμό το χρώμα επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης ; Επειδή συνήθως κοιτάζουμε τα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στα στόματά μας, οι πρώτες πληροφορίες που φέρνει ο εγκέφαλός μας για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό προέρχονται από τα μάτια μας! Από νεαρή ηλικία, μαθαίνουμε να συσχετίζουμε τα χρώματα με τις γεύσεις, οπότε όταν κάτι είναι πορτοκαλί, περιμένουμε και η γεύση να είναι πορτοκαλί. Οι διαφορές μεταξύ της εμφάνισης των τροφίμων και της γεύσης τους μπορεί να δυσκολέψουν την αναγνώριση της αρωματικής ουσίας. Σε αυτή την πειραματική έρευνα οι μαθήτριες μελέτησαν αν η γεύση αλλάζει όταν προσθέσουμε στον ίδιο χυμό 3 διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής.
2η) Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για την ψύξη μιας σόδας; Οι μαθήτριες στην πειραματική τους έρευνα διερεύνησαν ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος για τη ψύξη μιας σόδας (ψυγείο, κατάψυξη, ψυγειάκι με παγάκια, ψυγειάκι με κρύο νερό και παγάκια). Η έρευνα τους στηρίζεται στην θεωρία της μεταφοράς θερμότητας, που διδάχθηκαν στη β΄τάξη γυμνασίου, σε σχετική ενότητα στο μάθημα της φυσικής.
3η) Ποια μάρκα τσιπς περιέχει τα λιγότερα λιπαρά; Μέσα στην ημέρα εκτός των γευμάτων μας (πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο), καταναλώνουμε αρκετά σνακ. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα σνακ μεταξύ γεύματος και δείπνου. Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ είναι πατατάκια. Τα πατατάκια κυκλοφορούν σε ποικιλία γεύσεων. Παρόλο που τα πατατάκια είναι πολύ γευστικά, συνιστούν κακή διατροφή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Γι΄αυτό και αρκετοί άνθρωποι όταν αγοράζουν τσιπ πατάτας, ενημερώνονται για την ποσότητα του λίπους που περιέχον. Αν και η κατανάλωση λίπους είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το σώμα σας, η κατανάλωση υπερβολικού λίπους δεν είναι καλή για κανέναν. Αυτό οδήγησε τις μαθήτριες να επιλέξουν 3 γνωστές μάρκες τσιπς πατάτας και να διερευνήσουν την ποσότητα λίπους που περιέχουν
4) Πως το μέγεθος (όγκος) του δοχείου επιβραδύνει την τήξη του παγωτού; Αναρωτιέται κανείς πόσο χρόνο χρειάζεται για να λειώσει το παγωτό όταν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Με αναζήτηση πηγών στο διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι εξαρτάται από την ποσότητα , το σχήμα του , το υλικό του δοχείου, τα συστατικά του και τις συνθήκες υγρασίας και αέρα που επικρατούν στο χώρο που βρισκόμαστε. Όταν λέμε ότι λιώνει κάτι, λέμε ότι αλλάζει από στερεό σε υγρό δηλ. αλλάζει τη φυσική του φάση. Όλοι οι παράγοντες που προαναφέραμε ασκούν ρόλο , όμως κάτι που επίσης επηρεάζει τον χρόνο τήξης του παγωτού είναι το μέγεθος – ο όγκος του δοχείου που τοποθετούμε το παγωτό. Οι μαθήτριες θέλησαν λοιπόν να μελετήσουν αν 3 διαφορετικού μεγέθους πλαστικά δοχεία επιδρούν στον χρόνο τήξης του παγωτού, προσέχοντας φυσικά οι υπόλοιποι παράγοντες να είναι κοινοί και σταθεροί στην διάρκεια των πειραματικών μας διαδικασιών.
5η) Ποιο είδος συσκευασίας διατηρεί πιο φρέσκο το κέικ εκτός ψυγείου; Η συσκευασία ενός τροφίμου είναι κάτι πολύ́ παραπάνω από́ ένα μέσο να διατηρούμε ή να μεταφέρουμε τις τροφές μας. Η σωστή́ συσκευασία κρατά́ τα τρόφιμα ή τα φαγητά́ μας ασφαλή, φρέσκα, με όλα τους τα θρεπτικά́ στοιχεία και εξασφαλίζει για μια επιχείρηση εστίασης ότι τρόφιμο θα φτάσει στον τελικό́ καταναλωτή́ με ασφάλεια, γρήγορα και στη θερμοκρασία που πρέπει.
Η σημασία της συσκευασίας είναι πολύ μεγάλη καθώς προστατεύει τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται λιγότερα πρόσθετα για τη διατήρηση των τροφίμων. Συνεπώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να συσκευάσεις τα τρόφιμα σου. Οι μαθήτριες της μικρής ομάδας, αναρωτήθηκαν ποιο υλικό συσκευασίας προστατεύει και διατηρεί καλύτερα ένα αγαπημένο μας γλύκισμα, το κέικ. Σχεδίασαν και υλοποίησαν λοιπόν μία πειραματική έρευνα, με 3 από τις γνωστές συσκευασίες περιτυλίγματος και σκοπό να διερευνήσουν ποια θα αποδειχθεί καταλληλότερη για την διατήρησή του εκτός ψυγείου.
Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις πειραματικές έρευνες υπάρχουν στο παρακάτω βίντεο που ανήρτησε ο καθηγητής του μαθήματος κ.Ντούσης Ηρακλής στο youtube
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη