Καταγγελία: Η τηλεργασία αξιοποιείται για καταστρατήγηση συμβάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση
Εγγραφη καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση γνωρίζουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μία πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα. Σε αυτή την περίοδο τα ιδιαίτερα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε παίρνουν νέα μορφή. Η τηλεργασία που εφαρμόζεται για την προστασία της υγείας των παιδιών και της δικής μας, ήδη αξιοποιείται για την καταστρατήγηση των συμβάσεων μας.

Τα δεδομένα, με βάση και την τελευταία ΠΝΠ, που προβλέπονται αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι:

  1. Να δηλωθούν στο ΕΡΓΑΝΗ με αναστολή λειτουργίας και οι εργαζόμενοι να υπαχθούν στο έκτακτο επίδομα, χωρίς καμία υποχρέωση να κάνουν μαθήματα.
  2. Να μην υπαχθούν στη ρύθμιση στήριξης, να διατηρήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως και όλοι οι εργαζόμενοι να πληρωθούν από τις συμβάσεις τους.
  3. Να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις ορισμένων εργαζόμενων, που θα υπαχθούν στο επίδομα και να διατηρήσουν τις συμβάσεις άλλων, που θα αμειφθούν κανονικά με τον μισθό τους.

Όμως όλο το τελευταίο διάστημα η εικόνα στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης πανελλαδικά-αλλά και στο νομό μας- είναι εικόνα εργασιακής ζούγκλας! Η κατάσταση επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας και την έγκαιρη επικοινωνία.

Υπάρχει μια προσπάθεια από αρκετά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με πρόσχημα την αβεβαιότητα της καταβολής των διδάκτρων σε αυτή τη συγκυρία ,τα έξοδα  για τα διαδικτυακά μαθήματα να καλυφθούν από το επίδομα των 800ευρώ,να καλύψει το επίδομα το μισθό του εργαζόμενου και στην ουσία να μην πληρώσει τίποτα ο εργοδότης! Ταυτόχρονα ένα φροντιστήριο που θα έχει μπει σε αναστολή,προκειμένου να συνεχίσει τα μαθήματα εξ’αποστάσεως ,θα πληρώνει «μαύρα» τον εργαζόμενο,όποτε και αν του τα καταβάλλουν. Αρκετά φροντιστήρια που δεν μπαίνουν σε αναστολή πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν δυσμενείς όρους που δεν υπάρχουν στη σύμβαση,ενώ κάποιοι εργοδότες ,με πρόσχημα την αβέβαιη κατάσταση ,δεν έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους με ποιους όρους εργάζονται,αν η επιχείρηση θα κάνει αναστολή κτλ. Όλα τα παραπάνω βέβαια σε ένα κλίμα τρομοκρατίας,όπου «ο φόβος φυλάει τα  έρμα».

 Τα παραπάνω βέβαια γίνονται σε στρωμένο από τη κυβέρνηση έδαφος!

Το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά στα εύλογα ερωτήματα που έστειλαν τα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης:

  • Ποιοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν; Τι προβλέπεται για την μερική απασχόληση και τις ωρομίσθιες συμβάσεις;
  • Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι ως προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας; Προβλέπεται για αυτούς αποζημίωση;

 

Το υπουργείο Εργασίας σιωπά όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αναβαθμίζει τους τρόπους που μπορούν να αμφισβητηθούν τα δικαιώματά μας, την ώρα που με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όλο και περισσότερο αποσαφηνίζουν τους όρους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με μέτρα στήριξης.

Με τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας και Παιδείας, προωθείται σε μεγάλη κλίμακα η αδήλωτη - “μαύρη” εργασία. Με τα νέα «εργαλεία ευελιξίας» της τελευταίας ΠΝΠ, που πρόσφατα εξήγγειλε ο Γ. Βρούτσης, θα ξεχειλωθούν παραπάνω τα ωράρια εργασίας, θα καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή γενικεύουν το δικαίωμα του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο όσο και όπως βολεύει μέσα στο μήνα, με αμφίβολες κιόλας αποδοχές.

Έτσι προωθείται και στους χώρους δουλειάς η ατομική ευθύνη της συναλλαγής εκτός όρων σύμβασης - εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους- να αποδεχτούν την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Παράλληλα αρνούνται την καθολική ακύρωση των απολύσεων και των μειώσεων των ωρών εργασίας, που έγιναν από αρχές Μαρτίου. Δηλαδή αρνούνται ακόμη και αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας των εργαζομένων και δείχνουν απροκάλυπτα πως μας θεωρούν αναλώσιμους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να σταθούμε με ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας, ειδικά της Γ Λυκείου και των προ εξετάσεων ξενόγλωσσων πτυχίων.

Ταυτόχρονα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειές τους, που δεν θα αντέξουν το βάρος των διδάκτρων, όταν και οι ίδιοι έχουν βρεθεί απολυμένοι, μισοπληρωμένοι ή με μοναδικό εισόδημα τα 800 ευρώ.

Αντίθετα είναι απαράδεκτο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με δίδακτρα χιλιάδων ευρώ να απαιτούν από εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, να ζητούν να τους αποδοθεί η αποζημίωση που θα πάρουν από το κράτος, να τους βάζουν απέναντι στους γονείς των παιδιών και να “μαγειρεύουν” συμφωνίες μαύρης εργασίας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο:

  • Να υπερασπιστεί τη σύμβασή του ακόμα και στην εξ αποστάσεως εργασία.
  • Να μη δουλέψει ούτε μία ώρα απλήρωτος. Δεν υποχρεούται να δουλέψει σε επιχείρηση που βρίσκεται σε αναστολή.

Απαιτούμε τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να απαντήσουν άμεσα στα ερωτήματά μας.

  • Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις ΣΣΕ από 1 Μαρτίου.
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Να βγει εδώ και τώρα διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συνεχίστε τις καταγγελίες.

Οι επιθέσεις που δεχόμαστε έχουν ονοματεπώνυμο. Να εκτεθούν ανοιχτά όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μας τσακίσουν!

Κανένας μόνος του στην πανδημία!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Οργανικά κενά 2021: Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Πρεμιέρα για τα σχολεία - Μόνο με αρνητικό self test η είσοδος στην τάξη

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismoi gaza
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη από τη Χαμάς - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
koronoios sxoleia
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων στο Μεσολόγγι την Τρίτη καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά την έκρηξη των...
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος
Αθώος δηλώνει ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί του - Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι...
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος