Μετά τους Τρεις Ιεράρχες έρχεται περικοπή κι άλλων αργιών;
Του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου*
Ζήσαμε τις τελευταίες μέρες στους συλλόγους διδασκόντων μεγάλες μέρες στον απόηχο της κατάργησης της αργίας των τριών ιεραρχών.Και παρά τις αντιδράσεις αρκετών εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι μοιάζουν μουδιασμένοι.Αν προστεθεί σ' αυτό και ο έμμεσος χαρακτηρισμός μας ως τεμπέληδες από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , (μέγα ολίσθημα από τον πρώην συνάδελφό μας που εργάστηκε ως καθηγητής  στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), τότε φαίνεται οξύμωρο οι σύλλογοι να αποφασίζουν να πάνε εκκλησιασμό τους μαθητές εκείνη την ημέρα.Θα το εκφράσω αυτό με ένα απλό παράδειγμα. Αν για παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήριζε τους στρατιωτικούς τεμπέληδες τότε αυτοί θα έφερναν το στράτευμα για εκκλησιασμό τις ημέρες αργίας των ενόπλων δυνάμεων;
 
Η πραγματικότητα βέβαια δεν έχει να κάνει με όσα δήλωσαν τα επίσημα χείλη για αποκατάσταση της ημέρας για να τιμηθούν οι τρεις ιεράρχες, αλλά έχει να κάνει με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για τις διδακτικές ώρες του σχολικού έτους στην Ελλάδα και τον μέσο όρο  διδακτικών ωρών  των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.
 
Το αποκάλυψε σε συνέντευξή της  στον ΑΝΤ1(1/2/2020 εκπομπή "πρωινοι τύποι" ), η υπουργός Παιδείας όταν μιλώντας σχετικά με την διδασκαλία μαθημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σε ώρες διδασκαλίας συγκριτικά με τις χώρες του ΟΟΣΑ και μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην χάνουν διδακτικές ώρες οι μαθητές.
 
Παίρνουν σειρά οι τοπικές αργίες, η αργία της Πρωτομαγιάς, της καθαράς Δευτέρας, του Αγίου Πνεύματος,η 7η Ιανουαρίου, ενώ θα εκδώσουν εγκυκλίους  φαντάζομαι οπου θα προβλέπεται κατα το πρότυπο του εορτασμού των τριών ιεραρχών να γίνονται οι εορτασμοί των εθνικών επετείων και του Πολυτεχνείου. Γιατί να μην συμβούν αυτά  άλλωστε αφού ο κλάδος παθητικά αποδέχεται τα πάντα , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων συναδέλφων  που αντιδρούν. Άραγε αν ζητούσαν να δουλέψουμε και το καλοκαίρι θα αντιδρούσε κανείς;
 
Φροντίζει βέβαια, για την παθητική αποδοχή της περικοπής της αργίας των τριών ιεραρχών,  η ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας, η οποία αφενός λέει ψέματα πως πέρυσι πρώτη φορά ορίστηκε σαν αργία η ημέρα των τριών ιεραρχών και αφετέρου ρίχνει όλο το βάρος του αγώνα της στο να είναι ανοιχτά τα σχολεία εκείνη την ημέρα και να γίνεται εκκλησιασμός το πρώτο δίωρο και στη συνέχεια εκδηλώσεις:  "όπως αλλωστε και στις άλλες σχολικές εορτες δεν γίνονται μαθηματα, αλλά εκδηλώσεις σχετικές με το νόημά τους", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της.
 
Η αλήθεια, την οποία είτε δεν ξέρει η ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας (πράγμα ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο για μια παράταξη που ευαγγελίζεται την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, να μην γνωρίζει ουτε τις  επίσημες  αργίες του κλάδου τα τελευταία 40 χρόνια), είτε σκόπιμα αποκρύβει( πράγμα ανέντιμο απέναντι στους εκπαιδευτικούς που της εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση τους με την ψήφο τους, να προσπαθεί να τους μπερδέψει σχετικά με το αν τελικά  τους αφαιρέθηκε μια επίσημη  αργία ή όχι ), είναι πως η αργία ορίστηκε στο ΠΔ104/79 επι υπουργίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη απο την κυβέρνηση Καραμανλή,  όπου προβλέπεται
 
"3. Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται:
 
α) Άπασαι αι Κυριακαί,
β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος,
γ) αι εθνικαί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου,
δ) η Καθαρά Δευτέρα,
ε) η 1η Μαϊου και
στ) η κατά τας κειμένας διατάξεις ημέρα αργίας διά την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.

4. Κατά την παραμονήν των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου πραγματοποιούνται εις τα Γυμνάσια και Λύκεια εορταστικαί εκδηλώσεις. Εάν η παραμονή συμπίπτη με ημέραν αργίας, αι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένην της αργίας ταύτης.

5. Την 26ην Οκτωβρίου πραγματοποιείται η εορτή της Σημαίας." Και κάπου εδώ θυμομαστε και την γιορτή της σημαίας που είχαμε και ενσωματώθηκε πια στην γιορτή που γίνεται την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου.
 
Επίσης οι σχολικές εορτές για την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου δεν γίνονται τις μέρες της αργίας, όπως τεχνηέντως προσπαθεί να μας παραπλανήσει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας ,αλλά την προηγούμενη εργάσιμη μέρα.Την ημέρα της αργίας την διαθέτει ο κάθε ένας όπως αυτός αποφασίζει κύριοι της ΔΑΚΕ  ΔΕ Αχαΐας, που αποφασίσατε να γίνετε ριψάσπιδες στην μάχη της προάσπισης της επίσημης αργίας του κλάδου που δεν είναι μόνο αργία των καθηγητών αλλά και των μαθητών μας.
 
Ίσως τα μνημόνια ήρθαν, όχι για να μειώσουν το δυσθεώρητο χρέος,αλλά για να μειώσουν τις αντιδράσεις όλων μας και κάποιοι έχουν αναλάβει να βοηθήσουν σ αυτό με ύπουλο τρόπο.
 
"Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός."
Μπ. Μπρέχτ 
 
Και μέσα σ όλα αυτά έρχεται και η φωνή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να επαινέσει την κυβέρνηση για την κατάργηση της αργίας και να πει πως η αργια είναι για τους τεμπέληδες.Εμμέσως πλην σαφώς προσβάλει τον κλάδο των εκπαιδευτικών.
 
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στον πολυπληθή κλάδο των ενόπλων δυνάμεων.Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει:"Δια τον εορτασμό των προστατών Αγίων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ορίζονται ως ημέρες αργίας δια το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και αι έξης: αα) η εορτή του Αγίου Γεωργίου δι’ άπαν το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, πλην του υπηρετούντος εις μονάδας Πυροβολικού, ββ) η εορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) δια το προσωπικό του Στρατού Ξηράς το υπηρετούν εις μονάδας Πυροβολικού, γγ) η εορτή του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) δι’ άπαν το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, δδ) η εορτή των Ταξιαρχών (αρχαγγέλου Μιχαήλ 8 Νοεμβρίου) δι’ άπαν το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εάν οιαδήποτε εκ των οριζομένων ως άνω ημερών αργίας συμπίπτει με Κυριακή, ως ημέρα αργίας ορίζεται η προηγουμένη της Κυριακής ταύτης εργάσιμος ημέρα, έφ’ όσον δια το προσωπικό των κατά τα ανωτέρω υπηρεσιών δεν εφαρμόζεται πενθήμερος εβδομαδιαία εργασία."

Δηλαδή βγαίνει το συμπέρασμα πως οι στρατιωτικοί και οι στρατιώτες μας έχουν δύο μέρες αργίας λόγω προστατών Αγίων.Μια κοινή στις 21 Νοεμβρίου και μια επιπλέον ανάλογα το σώμα ή το όπλο.Και όταν κάποια απ αυτές πέφτει σε αργία τότε γίνεται μεταφορά της αργίας στην προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Τέτοια μεταχείριση δεν είχαμε ποτέ στην Εκπαίδευση και παρ' όλα αυτά μας κόβουν τις αργίες ενώ ο φόρτος εργασίας γίνεται κάθε χρόνο και περισσότερος,  ολοένα και πιο δυσβάσταχτος.

Είναι τεμπέληδες οι στρατιωτικοί μας κύριε Ιερωνυμε Λιαπη;Γιατί δεν ζητάτε την κατάργηση των διπλων αργιών τους για να μην διπλοτεμπελιαζουν;

Οι δικαστικοί μας έχουν αργία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 3 Οκτωβρίου.

Είναι τεμπέληδες οι δικαστικοί  μας κύριε Ιερωνυμε Λιαπη;

Οι βουλευτές μας που δεν πατάνε στην Βουλή και οι συνεδριάσεις γίνονται με άδεια έδρανα τι είναι λαλίστατε (μόνο για τους εκπαιδευτικούς) κύριε Ιερωνυμε Λιαπη;

Και θα κλείσω απευθυνόμενος στο σύνολο των συναδέλφων.Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε την εν ριπή οφθαλμού αντίδραση και  εν μια νυκτί νομοθετική παρέμβαση της έντρομης κυβέρνησης, η οποία άλλαξε τον νόμο ,προκειμένου να μην δυσαρεστήσει  δεκάδες, ή εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών δύο ποδοσφαιρικών  ομάδων, που κινδύνευαν με υποβιβασμό και μόνο με την απειλή της δυναμικής αντίδρασης τους.Την ίδια ώρα ο κλάδος παρακολουθούσε ασκαρδαμυκτί το ξήλωμα της πρώτης από τις επίσημες σχολικές αργίες.
 
Μαζί και οι μαθητές.Σίγουρα πολλαπλάσιοι όλοι μαζί (εκπαιδευτικοι και μαθητές)των οπαδών των δύο ομάδων. Και η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα πολύ καλά ποιούς να φοβάται πως θ' αντιδράσουν  και ποιούς όχι.
 
Συνάδελφοι δεν θέλω να γίνω άγγελος κακών επών αλλά όσο μένουμε άφωνοι ,απλοί θεατές σε όσα συμβαίνουν( ο σιωπών δοκεί συναινείν "qui tacet consentire videtur") τότε να θυμάστε πως "ενός κακού μύρια έπονται". 
 
* Καθηγητής ΠΕ03  Γυμνάσιο Δεμενίκων 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Αν και το Βιετνάμ έχει καταγράψει μόλις 369 κρούσματα κορονοϊού και κανένα θάνατο, η οικονομία του έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Εισαγγελίας Μυτιλήνης να ασκήσει ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με καταγγελία της...
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες