Καταγγελία: Κατάφωρη αδικία σε βάρος μεταδιδακτορικών ερευνητών από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιων
Καταγγελία μεταδιδακτορικών ερευνητών στο alfavita.gr αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των όρων χορήγησης της υποτροφίας από το ΙΚΥ, με απόφαση του ΔΣ που κατάφορα καταπατεί τη δημοσιευμένη στο φύλλο της κυβέρνησης ΚΥΑ για τους κανόνες πού διέπουν τη χορήγηση της υποτροφίας

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα, η μονομερής αλλαγή των όρων χορήγησης πρόσφατης υποτροφίας αριστείας από το ΙΚΥ.  

Η απόφαση αφορά τους 601 επιτυχείς υποτρόφους του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα με τίτλο «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών- Β’ Κύκλος».

Με απόφαση του το ΔΣ του ΙΚΥ άλλαξε τους όρους χορήγησης, καταπατώντας τους κανόνες χορήγησης που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύντομο Ιστορικό:

Απαντώντας στην πρόσκληση του ΙΚΥ Πράξης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών- Β’ Κύκλος» (ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ/ΕΣΠΑ 2014-2020), κατατέθηκαν προς αξιολόγηση πάνω από 1200 ερευνητικές προτάσεις (Ιούλιος 2019).

Οι όροι κάτω από την οποία έγινε η αίτηση περιγράφονται στο Φύλλο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 1639, «ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ». Σημειώνονται μόνον τα σημεία ενδιαφέροντος, το ΦΕΚ είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο.

- Δεν θα λαμβάνουν, κατά το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την παρούσα υποτροφία, οποιαδήποτε άλλη υποτροφία.

- Δεν χρηματοδοτούνται και δεν θα χρηματοδοτηθούν για την προτεινόμενη μεταδιδακτορική έρευνα από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.

- Δεν θα εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας:

α) στο δημόσιο τομέα ως μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ή

β) στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.

Σε περιπτώσεις υποψηφίων οι οποίοι εργάζονται με τις προαναφερθείσες σχέσεις εργασίας, υπάρχει δυνατότητα παραίτησης και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δύνανται να εργάζονται το αργότερο έως τη σύναψη της σύμβασης ΙΚΥ-Υποτρόφου.

Πριν περίπου ένα μήνα, γνωστοποιήθηκαν οι 601 επιτυχόντες.

Τις τελευταίες ημέρες, με ατομική ενημέρωση, κατά τη διαδικασία έναρξης των υποτροφιών, οι επιτυχόντες ενημερώνονται ότι:

«Εφιστούμε την προσοχή σας στο άρθρο 5.7 (σ.σ. του συμβολαίου) σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατή η λήψη οποιασδήποτε άλλης υποτροφίας, οικονομικής ενίσχυσης και εν γένει χρηματοδότησης, ανεξαρτήτως του είδους της σύμβασης που συνάπτεται (υποτροφίας, παροχής έργου, εξαρτημένης εργασίας κ.λπ.), για την υλοποίηση έρευνας στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων/έργων ενώ επιτρέπεται μόνο η συμμετοχή σε προγράμματα παροχής αμιγώς διδακτικού ή κλινικού έργου για την απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας (απόφαση της 28ης/12.09.2019 Συν. του ΔΣ του ΙΚΥ).

Με απόφαση του το ΔΣ και ενάντια στο νόμο του κράτους, μεταφράζει τη χρηματοδότηση της ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ έρευνας, ως «οικονομική ενίσχυση και εν γένει χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως του είδους της σύμβασης που συνάπτεται (υποτροφίας, παροχής έργου, εξαρτημένης εργασίας κ.λπ.), για την υλοποίηση έρευνας στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων/έργων», πράγμα που αλλάζει τη τελευταία στιγμή το σχεδιασμό του εκάστοτε επιστήμονα και της οικογένειάς του, με τρόπο αυθαίρετο που δε σέβεται ούτε τον κόπο της συγγραφής της πρότασης του, ούτε το νόμο του κράτους. Και όλα αυτά, χωρίς να έχει το περιθώριο αντίδρασης, καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΚΥ οι δικαιούχοι λαμβάνουν την «εκβιαστική» απάντηση πως σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους νέους «διευκρινιστικούς» όρους, μπορούν να προβούν σε μη υπογραφή της σύμβασης.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων
Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων
"...άνοιξαν τα λύκεια με τη διεξαγωγή των self tests, μεταφέροντας για μια ακόμα φορά την ευθύνη στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς"...
Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων
Εκτοξεύονται τα κενά τη νέα σχολική χρονιά μετά τις 8.000 παραιτήσεις
Εκτοξεύονται τα κενά τη νέα σχολική χρονιά μετά τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών
Η φετινή αύξηση των παραιτήσεων εκπαιδευτικών απογειώνει τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία - Σταγόνα στον ωκεανό οι μόνιμοι διορισμοί
Εκτοξεύονται τα κενά τη νέα σχολική χρονιά μετά τις 8.000 παραιτήσεις
Τροχαίο στη Γαύδο: «Η κοπέλα έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον 5 ώρες»
Τροχαίο στη Γαύδο: «Η κοπέλα έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον 5 ώρες»
«Για περίπου 5 ώρες δεν φάνηκε καμία βοήθεια» σημειώνει κάτοικος της Γαύδου για το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης -...
Τροχαίο στη Γαύδο: «Η κοπέλα έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον 5 ώρες»