Σ. Ζαχαράκη για παράβολο: Το ΑΣΕΠ αποκλείει την παρέμβαση οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας
Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το παράβολο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ απάντησε η υφυπουργός Παιδείας

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με το ζήτημα του παραβόλου στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Στην ερώτηση απάντησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Πιο αναλυτικά, επεσήμανε πως, «μετά από πυρετώδη διάλογο», «το ΑΣΕΠ αποκλείει την παρέμβαση οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας, καθώς το ίδιο αποφασίζει για το τι θα κάνει με τις ενστάσεις».

Παράλληλα, η κα Ζαχαράκη τόνισε πως «το ΑΣΕΠ σκοπεύει να εγκρίνει κάποιες ενστάσεις σχετικά με λάθη σε αριθμούς». 

Αυτή τη στιγμή το ΑΣΕΠ έχει προχωρήσει σε κοινοποίηση οριστικών Πινάκων της Προκήρυξης 1ΕΑ, ενώ, όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, «χιλιάδες άνθρωποι αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή». 

Πρέπει να σεβαστούμε την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, υπογράμμισε παράλληλα, λέγοντας: 

«Την Προκήρυξη δεν την καταρτίσαμε εμείς. Δεν παίζουμε με τα συναισθήματα ούτε με την προσμονή και τις προσδοκίες των ανθρώπων που έχουν θέμα με το παράβολο. Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Ως Υπουργείο θα θέλαμε να μειώσουμε τον χρόνο του παγώματος των Πινάκων από τρία χρόνια σε δύο».

Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε:

- Ως Αντιπολίτευση τη συγκεκριμένη διαδικασία και τη συγκεκριμένη προκήρυξη η αλήθεια είναι ότι την κατακρίναμε σε πολλά σημεία. Είναι προβληματική από πολλές απόψεις διαδικασία. Το θέσατε πριν. Επηρεάζει τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων και θα επηρεάζει τη ζωή των παιδιών μας, αλλά –αν θέλετε- και το καλώς έχειν της πολιτείας.

- Από την αρχή ασχοληθήκαμε, ακούσαμε την κάθε διαφορετική ομάδα με τα ζητήματα τα οποία είχε θέσει. Ξεκινήσαμε μάλιστα και έναν πυρετώδη διάλογο με τον ΑΣΕΠ ως προς την επίσπευση της διαδικασίας, γιατί θα έχετε παρακολουθήσει ότι κάποιοι μας εγκαλούν για πιθανές καθυστερήσεις.

- Ο ΑΣΕΠ, όμως, παραμένει μια Ανεξάρτητη Αρχή. Και όσο και αν αυτή η απάντηση μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή ως επανάληψη του προηγουμένου, ισχύει –και είναι νομίζω θέση αρχής και θεσμικά κατοχυρωμένη- ότι ως μία Ανεξάρτητη Αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη, θα έπρεπε να αποκλείει την παρέμβαση οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας.

- Έχω μπροστά μου την απάντηση που δόθηκε στην υπηρεσία από τον ΑΣΕΠ. Ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Όχι άλλα Υπουργεία, αλλά συγκεκριμένα ο ΑΣΕΠ. Και νομίζω πως κάνει σαφές ότι ο ίδιος καθόρισε τον τύπο της αίτησης και τις επιμέρους διαδικασίες, που ούτως ή άλλως κάθε προκήρυξη οφείλει να ακολουθεί.

- Εμείς συγχρόνως, πραγματικά σας λέω ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και διαλόγου και το οτιδήποτε μπορούσε να γίνει, αλλά παραμένει -και εμείς πιστεύουμε σε αυτό- ανεξάρτητος θεσμός. Συγχρόνως οι απαντήσεις οι οποίες δίνονται, συνάδουν και με αυτά τα οποία έχετε αναφέρει.

- Πράγματι έχει σκοπό να εγκρίνει κάποιες περιπτώσεις ενστάσεων που κάποιος αιτών έχει κάνει λάθος τον αριθμό. Οι περιπτώσεις, όμως, αυτών των 1183, από τις 28.097 υποψηφίων, που δεν φαίνεται στο σύστημα ότι έχουν πληρώσει, είναι δική του απόφαση εν τέλει τι θα κάνει. Μπορούμε να συζητάμε για ώρα αυτήν τη στιγμή για τις αδικίες οι οποίες μπορεί να έγιναν ή για κάποια ζητήματα της προκήρυξης τα οποία συνοδεύουν το ζήτημα της ειδικής αγωγής που αυτήν τη στιγμή τρέχει.

- Έχουμε, όμως, δύο δεδομένα, τα οποία για εμένα είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που ανέφερα πριν είναι ότι μιλάμε για Ανεξάρτητη Αρχή. Και δεύτερον έχει προχωρήσει ήδη ο ΑΣΕΠ σε κατάρτιση και ανακοίνωση πινάκων. Έχει, δηλαδή, σχεδόν δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία δεν ξέρω πόσο πίσω μπορεί να πάει.

- Έχει ήδη ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας σε μία εξ αυτών των προκηρύξεων, καθώς και προσωρινοί πίνακες -όπως έχετε δει- και στην Ε3, σε αυτήν που συζητούμε. Και συγχρόνως -θα επαναλάβω τη λέξη που είδα πριν ότι την καταλογίσατε ως μία πιθανή αστοχία του συστήματος- υπάρχει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί. Χιλιάδες άνθρωποι αυτήν τη στιγμή αναμένουν και πολύ περισσότερο αναμένουν και τα παιδιά μας, τα οποία εντέλει θα έχουν τους εκπαιδευτικούς απέναντί τους, την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

- Νομίζω ότι είναι σημαντικό το επιχείρημα να ολοκληρωθεί και καθώς, επίσης, είναι σημαντικό και το επιχείρημα να σεβαστούμε και την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, ο οποίος, εν τέλει, θα κρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

σχετικά άρθρα

Αθήνα: Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Αθήνα: Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Αθήνα: Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας