Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση στέλνει 20.000 νέους από τα ΑΕΙ στα κολέγια
«Οι 4.500 διορισμοί, για τους 10.500 διορισμούς στη γενική ούτε κουβέντα. Με τις νέες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, θα εκτοξευθούν τα δίδακτρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη στη εφημερίδα Kontranews παραχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι αλλαγές που επιφέρει το υπουργείο Παιδείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να αφήσουν εκτός ΑΕΙ περίπου 20.000 άτομα, τα οποία ωθούνται στα κολέγια. 

Παράλληλα, ο κ. Φίλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή, καθώς και την αμφιβολία του για τους 10.500 στην γενική παιδεία.

Αναφορικά με την παρέλαση «α λα Monty Python», ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια περφόρμανς νεαρών καλλιτέχνιδων, που δεν παρεμπόδισαν την παρέλαση, αλλά εμπλούτισαν το μήνυμά της». Την ίδια ώρα, όπως είπε, «παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς"».

Η συνέντευξη:

Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία; Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντησή σας με τη Νίκη Κεραμέως;

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση δίνει δείγματα συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ξαναφέρνει τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καταργεί τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα διετή προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης. Με τα μέτρα αυτά, θα μειωθούν επιπλέον κατά 20.000 ετησίως οι φοιτητές, με προφανή σκοπό να μετατραπούν σε πελάτες των κολεγίων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία για πρώτη φορά (πάνω από 200 εκ. €) μετά τις συνεχείς αυξήσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο. Οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή που είχαν ενταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του 2019 καρκινοβατούν, καθώς ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί οι οργανικές θέσεις και δεν έχουν κατανεμηθεί κατά βαθμίδα. Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία, που είχε προωθήσει στο μεσοπρόθεσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κουβέντα. Με τις νέες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, θα εκτοξευθούν τα δίδακτρα. Είναι φυσικό αυτές οι αρνητικές προοπτικές, που συναρτώνται με τη δυσφήμιση των πανεπιστημίων ως άντρα ανομίας και την κατάργηση του ασύλου, να προκαλούν τις κινητοποιήσεις των νέων. Ο αναγκαίος λοιπόν διάλογος για το μέλλον της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει στη βουλή και με όρους κοινωνίας. Κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση. 

Πώς σχολιάζετε την ενέργεια των νεαρών κοριτσιών να παρελάσουν σε στυλ Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια; Είστε υπέρ ή κατά των παρελάσεων;

Πρόκειται για μια περφόρμανς νεαρών καλλιτέχνιδων, που δεν παρεμπόδισαν την παρέλαση, αλλά εμπλούτισαν το μήνυμά της. Όπως τα ίδια τα κορίτσια λένε, «ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει, μια κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια». Η ιστορία, σεβόμενη βεβαίως τον πόνο, δεν αποκηρύσσει το σαρκασμό. Εναντίον των νεαρών κοριτσιών ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Ακόμα και για… ποινική δίωξη μίλησαν κάποιοι. Υποκρισίες! Την ίδια ώρα παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς». Προφανώς πρόκειται για επιλεκτική αγανάκτηση. Η επιβίωση των μαθητικών παρελάσεων, υπό τύπον μάλιστα στρατιωτικών σχηματισμών, συνιστά αναχρονισμό. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτικού φρονήματος των μαθητών. Χρειαζόμαστε αναμόρφωση του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία και εκδηλώσεις στις γειτονιές για το πατριωτικό και αντιφασιστικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που δυστυχώς ξέχασε η υπουργός Παιδείας. 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
Συνεχίζουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λόγω επαπειλούμενων κυήσεων!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!