Αιτήματα τροποποίησης της μοριοδότησης σχολείων της Μαγνησίας
Για τη Μαγνησία 

Αναμοριοδότηση για Τρίκερι και Σκόπελο

Η υπουργική απόφαση  για την αναμοριοδότηση των σχολείων στην περιοχή Μαγνησίας δεν συνάδει με την πρότασή μας  και είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις:

  1. Να μοριοδοτηθούν όλα τα σχολεία στο Νησί της Σκοπέλου με 11 μόρια. Επισημαίνουμε ότι το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Βόλο προς Σκόπελο  (όποτε αυτό είναι εφικτό) διαρκεί  4,5 ώρες. 
  2. Να μοριοδοτηθεί το Γυμνάσιο με Λ.Τ Τρικερίου με 9 μόρια. Επισημαίνουμε ότι όταν εντάχθηκε στην Α’ περιοχή (χερσαία  Μαγνησία) ήταν το μοναδικό σχολείο της περιοχής με τα περισσότερα μόρια και οι δυσμενείς συνθήκες παραμένουν ίδιες.  Το μοναδικό δρομολόγιο Βόλος – Τρίκερι  αναχωρεί στις 4.15 το πρωί και διαρκεί 2,5 ώρες, λόγω της απόστασης και της δύσκολης διαδρομής.

Επισυνάπτουμε τα σχετικά αιτήματα των συλλόγων διδασκόντων των Σχολικών Μονάδων.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα να διπλασιάζονται τα μόρια για όλους τους αναπληρωτές της Β’ Μαγνησίας (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο)


Επανεξέταση κατάταξης Γυμνασίου Λ Τ. Τρικερίου, Μαγνησίας

Βάσει της υπ’αριθμ.πρωτ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων με θέμα «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η σχολική μονάδα στην οποία υπηρετούμε (Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου Μαγνησίας) παραμένει στην κατηγορία Η. Θεωρούμε ότι η κατάταξη αυτή δεν αντικατοπτρίζει επακριβώς μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες των κριτηρίων που αναφέρονται στο ΠΔ 111/2016, δηλαδή:

α) τον πληθυσμό της έδρας του σχολείου: ο πληθυσμός του Τρικερίου είναι 1022 άτομα βάσει της απογραφής του 2011 (αριθμός ΦΕΚ 698/τεύχος Β’/20-03-2014), όμως οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι μόλις 300.

β) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών: υπάρχει έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, δεν υπάρχει παιδικός σταθμός (για όσους έχουν παιδιά σε αυτές τις ηλικίες), το χειμώνα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ το Τρίκερι απέχει σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας στην Αργαλαστή, και δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός  για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

γ) την απόσταση από την έδρα του Νομού: το Τρίκερι απέχει 76,3 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, (βάσει του διαδραστικού εργαλείου υπολογισμού χιλιομετρικών αποστάσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα kmd.ggde.gr), ενώ θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η  δυσκολία της διανυόμενης διαδρομής.

δ) τις συγκοινωνιακές συνθήκες: το δρομολόγιο μετάβασης με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας αναχωρεί από την πόλη του Βόλου στις 04:15 και επιστρέφει από το Τρίκερι στις 18:00 με διάρκεια διαδρομής 2,5 περίπου ώρες, κάτι το οποίο συνεπάγεται την απουσία ενός εκπαιδευτικού που κατοικεί στο Βόλο για 16 και πλέον ώρες καθημερινά από το σπίτι του

ε) στην ίδια κατηγορία (Η) έχουν καταταχθεί τα σχολεία της Ζαγοράς και της Τσαγκαράδας, τα οποία έχουν πολύ μικρότερη απόσταση από το Βόλο συνεπώς και μικρότερο χρόνο μετακίνησης για τους εκπαιδευτικούς , πολύ πιο συχνή συγκοινωνία, ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης (αφού υπάρχουν Κέντρο Υγείας ,Τράπεζα κτλ.)

Συν τοις άλλοις, σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν καταταχθεί σε κατηγορία υψηλότερη της δικής μας, με μερικές από αυτές να απέχουν σημαντικά λιγότερα χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη πόλη του αντίστοιχου Νομού:

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε.

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΝΟΜΟΥ

 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

0108010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ

ΒΛΑΣΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Θ

 

56,3 χλμ (Αγρίνιο)

 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

0118010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΜΠΕΣΟΥ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΔΩΡΑΣ

ΣΤΡΑΤΟΥ

Ι

 

56,5 χλμ (Αγρίνιο)

 

ΑΡΤΑΣ

0402010 ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΓΝΑΝΤΩΝ

Ι

 

56,5 χλμ (Άρτα)

 

ΑΡΤΑΣ

0403010 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ

Ι

 

58,4 χλμ (Άρτα)

 

ΔΡΑΜΑΣ

0902010 ΓΥΜΝΑΣΙΟ με ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Θ

 

39,8 χλμ (Δράμα)

 

ΔΡΑΜΑΣ

0903010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΔΡΑΜΑΣ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ Κ.

ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Θ

 

41,2 χλμ (Δράμα)

 

ΗΛΕΙΑΣ

1503010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Θ

 

62,6 χλμ (Πύργος)

 

ΗΛΕΙΑΣ

1511010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ι

 

58,5 χλμ (Πύργος)

 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

2007010 1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

Ι

 

57,1 χλμ (Ιωάννινα)

 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

2009010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Θ

 

64,7 χλμ (Ιωάννινα)

 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

2011010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Θ

 

55 χλμ (Ιωάννινα)

 

 

ΚΟΖΑΝΗΣ

2714010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ

ΚΟΖΑΝΗΣ

Θ

 

51,1 χλμ (Κοζάνη)

 

ΛΑΡΙΣΑΣ

3110904 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & Λ.Τ.

ΛΙΒΑΔΙΟΥ

Θ

 

73,6 χλμ (Λάρισα)

 

ΛΑΡΙΣΑΣ

3115010 ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - Λ.Τ.

ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Θ

 

57,7 χλμ (Λάρισα)

 

Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που οδήγησαν στην κατάταξη των σχολικών μονάδων του παραπάνω πίνακα στις κατηγορίες Θ και Ι, αλλά πιστεύουμε ότι και η δική μας σχολική μονάδα θα έπρεπε να καταταχθεί σε κατηγορία υψηλότερη της Η, για τους λόγους που σας προαναφέραμε, αφού το σύστημα μοριοδότησης λειτουργεί συγκριτικά για μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις. Παρακαλούμε για την εξέταση του αιτήματός μας και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Τρικερίου Μαγνησίας

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

σχετικά άρθρα