Καταγγελία: Άμεση επιστροφή της τροπολογίας για το ειδικό μισθολόγιο ΕΔΙΠ ΤΕΙ
Καταγγελία 

Σαν κεραυνός εν αιθρία ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 4/6/2018 και τρεις περίπου μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις σχολικές δομές η απόσυρση μιας τροπολογίας που είχε ενταχθεί σε αυτό και είχε ανακοινωθεί επίσημα από την αρχική του εμφάνιση.

Ο λόγος για το άρθρο 108 (στην πρώτη μορφή του νομοσχεδίου είχε αριθμό 117) το οποίο κάνει τα αυτονόητα για την ίδια κατηγορία προσωπικού ΕΔΙΠ (και ΕΕΠ) σε ιδρύματα της ίδιας βαθμίδας (Πανεπιστήμια - ΤΕΙ) με τα ίδια καθήκοντα αλλά με διαφορετικό βαθμολόγιο και μισθολόγιο (!).

Με την τροπολογία αυτή εντάσσονται τα μέλη ΕΔΙΠ ΤΕΙ στο ίδιο βαθμολόγιο και αντίστοιχα μισθό με τα μέλη ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων. Ρυθμίσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει λόγω της αδύναμης ουσιαστικά μέχρι πέρσι αντιπροσώπευσης και φωνής των ΕΔΙΠ ΤΕΙ λόγω του μικρού πλήθους τους (100 άτομα) στις σχετικές με αυτούς αποφάσεις.

Έτσι, όπως εν μια νυκτί πριν ένα χρόνο (Μάιος 2017) αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους από το Ενιαίο Μισθολόγιο στο οποίο τους είχαν αφήσει από το 2016 με το ν.4386,(αρ.27,παρ.3), πάλι εν μια νυκτί ανακοινώνεται η παραμονή τους εσαεί στο 55% του μισθού του Καθηγητή Πανεπιστημίου. Το παρακάτω γράφημα τα λέει όλα για την “ισότιμη”, “ισόνομη” και “δίκαιη” αντιμετώπιση προσωπικού του Υπ.Παιδείας με τα ΙΔΙΑ ακριβώς προσόντα στην Τριτοβάθμια (ειδικό μισθολόγιο) και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ενιαίο μισθολόγιο).

Με μηδενικό ουσιαστικά οικονομικό αποτύπωμα καθώς οι μόνοι 100% χαμένοι της υπόθεσης είναι οι μεταταχθέντες προς ΕΔΙΠ ΤΕΙ εκπαιδευτικοί της Β/θμιας (οι οποίοι είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις μετάταξης δύο μήνες πριν την πρώτη πραξικοπηματική αλλαγή του ειδικού μισθολογίου τον Μάιο του 2017). Από τους 120 περίπου ΕΔΙΠ ΤΕΙ οι 100 δικαιούνται προσωπικής διαφοράς που τους επαναφέρει λογιστικά στο ενιαίο περίπου. Έτσι μόνο οι 22 μεταταχθέντες καταλήγουν με -25% στον μισθό τους από τον Νοέμβριο του 2017 επειδή επέλεξαν μετάταξη σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Όλοι μας όμως (και οι 120 περίπου) βιώνουμε την αρνητική διάκριση της μη κατάταξης μας σε βαθμίδες και της μη ισότιμης μεταχείρισης μας. Ουσιαστικά λοιπόν το κόστος της τροπολογίας είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (όχι πάνω από 100.000). Και να μην ξεχνάμε ότι είναι χρήματα που ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ από τους μισθούς μας και αν δεν είχαν γίνει οι μετατάξεις θα  αποδίδονταν κανονικά το 2018. Απορίας δε άξιο είναι το κόστος των 960.000 που υπολόγισε το Γενικό Λογιστήριο. Πως τα υπολόγισαν και γιατί τα υπολόγισαν έτσι;

Κάποιες πληροφορίες για την απόσυρση αναφέρονται στην “ενόχληση κάποιων κύκλων”. Θα ήταν θλιβερό αν ίσχυε όντως αυτό το γεγονός. Δεν το δεχόμαστε και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν μυαλά που μπορούν να επηρεάζουν αποφάσεις και να χαρακτηρίζονται από αντιλήψεις περί ανώτατης εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων την στιγμή που οι συμπράξεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι καθημερινό γεγονός και ήδη από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα φανούν οι πρώτες αλλαγές.

Καλούμε τον αξιότιμο υπουργό κ. Γαβρόγλου να διορθώσει την αδικία αυτή επαναφέροντας την σχετική τροπολογία και επιπλέον να της δώσει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017 που άρχισαν να ισχύουν οι καταστροφικές για τους ΕΔΙΠ ΤΕΙ αλλαγές.

Μέχρι πότε θα παλεύουμε για τα αυτονόητα σε αυτή την χώρα;

Πότε θα μπορέσει επιτέλους απερίσπαστος κάποιος να αφοσιωθεί στο έργο του αντί να κάνει τον δικηγόρο, τον πολιτικό, τον λογιστή και οτιδήποτε άλλο απαιτείται να κάνει σε αυτή τη χώρα αντί να αφοσιώνεται παραγωγικά στο αντικείμενο της ειδίκευσης του;

Οι εκπρόσωποι ΕΔΙΠ

ΤΕΙ Κρήτης και Δυτ. Μακεδονίας

Ευάγγελος Μαρκάκης

Γεώργιος Τασκασαπλίδης

Οι εκπρόσωποι

μεταταχθέντων σε θέσεις ΕΔΙΠ των ΤΕΙ

από την ΠΕ και ΔΕ

Χρήστος Όροβας

Στέφανος Ουγιάρογλου

σχετικά άρθρα