Thumbnail
Τι να περιμένουμε

Ριζικές αλλαγές σε Ιστορία, Μαθηματικά, Γλώσσα και Φυσικές Επιστήμες προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα παραπάνω διδακτικά αντικείμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το ΙΕΠ έχει ήδη ετοιμάσει προγράμματα σπουδών για τα συγκεκριμένα μαθήματα. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών όμως παραμένει νεφελώδες.

Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για μεταρρύθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου και για αλλαγή στο εισαγωγικό σύστημα τον Ιούνιο του 2020, όμως ο χρόνος «τρέχει» και κανένα προσχέδιο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό της κρυψίνοιας του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι επιστημονικές ενώσεις δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα ο οποίος διάλογος να γίνεται σε λευκό χαρτί.

Τι να περιμένουμε;

Οι προτάσεις του ΙΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το επόμενο βήμα είναι η αποδοχή τους από το υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθεί και θεσμικά η αλλαγή.

– Στα Μαθηματικά, υπάρχουν αλλαγές τόσο στο μάθημα Προσανατολισμού όσο και Γενικής Παιδείας που αφορούν κυρίως σε κεφάλαια. Μία ακόμα αλλαγή, η οποία όμως θα αφορά στο δημοτικό, θα είναι το νέο βιβλίο Μαθηματικών που θα δοθεί από τη νέα σχολική χρονιά στην Ε’ τάξη.

– Στην Ιστορία έχει παρουσιαστεί ένα προσχέδιο αλλαγών που καλύπτει από τη Γ’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά στο λύκειο με διδασκαλία της σύγχρονης Ιστορίας αντί του Αρχαίου Κόσμου.

– Για τις Φυσικές Επιστήμες έχουν διαρρεύσει πολλά σενάρια, χωρίς κανένα να επιβεβαιώνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ενα από αυτά αφορούσε στη σύμπτυξη των μαθημάτων Χημείας και Βιολογίας, ενώ για το μάθημα Γενικής Παιδείας έχει προταθεί ακόμα και η σύμπτυξη τεσσάρων μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία) σε ένα τετράωρο μάθημα.

Αγνωστο χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα βέβαια που ο διάλογος συνεχίζεται  -χωρίς προοπτική να ολοκληρωθεί άμεσα- ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει ότι το αργότερο μετά το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το νέο λύκειο. Η σιγουριά του κ. Γαβρόγλου με την οποία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2020 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετράει και το απολυτήριο του λυκείου, δεν επιβεβαιώνεται καθώς το υπουργείο Παιδείας τέλη Απριλίου δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κανένα σχέδιο αλλαγής της Β’ Λυκείου (σ.σ.: σύμφωνα με τον υπουργό η αλλαγή στις δύο τάξεις του λυκείου θα καταλήξει στο νέο εισαγωγικό σύστημα). Το ερώτημα σχετικά με το πότε θα προλάβει το υπουργείο Παιδείας να ψηφίσει το νόμο για το νέο λύκειο, να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2019 η νέα Β’ Λυκείου πλανάται χωρίς πειστική απάντηση από τα υπουργικά χείλη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (Έντυπη Έκδοση) - ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Κοινά τμήματα, άνισες αφετηρίες - Όταν το ίδιο πτυχίο διεκδικείται με διαφορετικά «μέτρα»
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Γιατί όλο και περισσότεροι υποψήφιοι στρέφονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο;
Πανελλήνιες: Κοινά τμήματα, άνισες αφετηρίες - Όταν το ίδιο πτυχίο διεκδικείται με διαφορετικά «μέτρα»
aeroplano
Τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "γοργόνα": Η μυστική γλώσσα των πληρωμάτων
Πέρα όμως από τους επίσημους κανονισμούς και τη διεθνώς καθιερωμένη ορολογία, υπάρχει και μια λιγότερο γνωστή πλευρά: ένας ανεπίσημος κώδικας που...
Τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "γοργόνα": Η μυστική γλώσσα των πληρωμάτων
εκπαιδευτικοί, συντάξεις
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους και πως διαμορφώνονται οι αποδοχές από 1η Ιουνίου
Τι αλλάζει στους μισθούς των εκπαιδευτικών από 1η Ιουνίου 2026 – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους και πως διαμορφώνονται οι αποδοχές από 1η Ιουνίου