Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι προβλέψεις για την Παιδεία για το έτος 2018 με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, έτσι όμως όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από έναν παγκοσμίου φήμης αστρολόγο.
ΓΕΝΑΡΗΣ: Καθηγητές άνευ ειδικότητας (ΠΕ0.0)
Με την περίφημη συνένωση- ενοποίηση ειδικοτήτων και τομέων ο κάθε καθηγητής θα μπορεί να διδάσκει αρκετά αντικείμενα και να μην περιορίζεται μόνο σε αυτά που σπούδασε. Τα γατόνια του υπουργείου έχουν καταλάβει ότι για να διδάξεις ένα αντικείμενο δεν είναι απαραίτητο η γνώση αλλά η μεταγνώση δηλαδή να έχεις μάθει πώς να μαθαίνεις. Και εμείς οι καθηγητές δεν χρειάζεται παρά να θυσιάσουμε το πολύ 5-6 φουρνιές μαθητών μέχρι να μάθουμε τα νέα αντικείμενα. Στο τέλος όμως θα μάθουμε. Θυσίες χρειάζεται η εκπαίδευση όχι επιμορφώσεις και αηδίες.
Τα γατόνια του υπουργείου λένε ότι άμα κάποιος μπορεί να διδάξει τα πάντα δεν θα χρειάζεται να τρέχει σε πολλά σχολεία για να συμπληρώσει το ωράριό του και θα αποκτήσει την αίσθηση του «συνανήκειν». Μεγάλο πράγμα, δεν λέω, η αίσθηση του «συνανήκειν» αλλά ακόμα μεγαλύτερο είναι η αίσθηση ότι το πιο χοντρό δούλεμα από όλα «σου ανήκειν». Εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το υπουργείο για αυτό το upgrade σε «καθηγητές άνευ ειδικότητας» (ΠΕ0.0).
ΦΛΕΒΑΡΗΣ: 30 ώρες η υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στο σχολείο και λίγες είναι
Μετά από συμφωνία του υπουργού παιδείας με τους θεσμούς αποφασίστηκε η υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες την εβδομάδα. Ήταν λέει νόμος του 1985 . Και τότε γιατί δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ και από πότε οι νόμοι του κράτους αρχίζουν να εφαρμόζονται μετά την συμφωνία με τους θεσμούς; Αυτό που εμένα όμως με προβληματίζει είναι ότι ενώ το υπουργείο συνεχώς μειώνει τις ώρες που κάνουν μάθημα οι μαθητές, αυξάνει τις ώρες παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ξέρω όμως πολύ καλά που το πάει ο ευφυέστατος υπουργός μας: έχει καταλάβει ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε άνθρωποι που δεν μας αρέσει να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα, ότι αυτό που πραγματικά μας κουράζει είναι η αδράνεια και σου λέει ο άτιμος ότι αν μας φορτώσει με πάρα πολλές ώρες απόλυτης αδράνειας όπου θα σερνόμαστε πάνω σε ένα γραφείο, όταν θα φωνάξει αύξηση διδακτικού ωραρίου όλοι θα αναφωνήσουμε: «επιτέλους γιατί δεν αντέχεται τόση απραξία». Just brilliant Minister of education. Well done.
ΜΑΡΤΗΣ: «Happy Fridays» ή αλλιώς, η «Τσάντα στο σχολείο»
Στις αρχές του 2018 αναμένεται να θεσμοθετηθεί το μέτρο των «Happy Fridays» ή αλλιώς, η «Τσάντα στο σχολείο» πού εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά για τους μαθητές δημοτικού. Σε προκαθορισμένες Παρασκευές κάθε μήνα οι μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, θα αφήνουν τη σχολική τσάντα στην αίθουσα του σχολείου για δύο ημέρες και θα απαλλάσσονται από την τη σχολική προετοιμασία και τις αντίστοιχες εργασίες. Την μεγαλύτερη χαρά όμως δεν την έκαναν οι μαθητές αλλά οι βιβλιοπώλες αφού οι μαμάδες προνοητικές όπως πάντα έσπευσαν σύσσωμες να παραγγείλουν ένα έξτρα σετ σχολικών βιβλίων για αυτά τα δύσκολα Σαββατοκύριακα.
ΑΠΡΙΛΗΣ: Το Λύκειο έγινε φροντιστήριο. Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
Επιτέλους το Λύκειο έγινε φροντιστήριο. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Παρέχουμε ότι παρέχει ένα καλό φροντιστήριο:
α) Λίγα μαθήματα –το γνωστό πακέτο- 10 μαθήματα στη Β΄ Λυκείου και μόλις 7 μαθήματα στη Γ΄Λυκείου. Το αφεντικό τρελάθηκε!!
β) Καταργούμε τα πιο πολλά μαθήματα Γενικής Παιδείας δηλαδή την άχρηστη γνώση.
γ) Αυξάνουμε τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων( σε 6ωρα ). Πάρτε τώρα που γυρίζει !! δ) Μειώνουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών (της Β΄ Λυκείου από 35 σε 34 και της Γ΄ Λυκείου από 32 σε 29) δηλαδή κάνουμε και οικονομία δυνάμεων για να συνεχίζουν οι μαθητές ξεκούραστοι στα απογευματινά φροντιστήρια.
ε) Μόνο για σας σε προσφορά: και φροντιστήριο ξένων γλωσσών στο Λύκειο. Θα παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου να κάνουν υπερεντατικά μαθήματα ξένων γλωσσών στο σχολείο διάρκειας 4-6 ωρών τη βδομάδα με σκοπό να αποκτήσουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Αν μου επιτρέπει το υπουργείο μια μικρή ταπεινή παρατήρηση : οι έλληνες μαθητές πλέον δίνουν για Lower και Β2 όταν είναι στην Α’ ή Β΄ Γυμνασίου. Το αργότερο.
Μιλάμε, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων έχουν φοβηθεί τόσο πολύ από την επέλαση του νέου ανταγωνιστή τους- ουσιαστικά τους αφήνει χωρίς αντικείμενο- που σκέφτονται να στραφούν σε άλλη κατεύθυνση. Οι πληροφορίες λένε ότι σκέφτονται να καλύψουν το κενό που πάει να δημιουργηθεί με την μετατροπή των Λυκείων σε φροντιστήρια: θα ανοίξουν λένε ιδιωτικά Λύκεια που θα παρέχουν αποκλειστικά Γενική Παιδεία στα παιδιά και θα είναι πλήρως απαγκιστρωμένα από κάθε λογής εξετάσεις. Τα ύστερα του κόσμου…..
ΜΑΗΣ: Εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία η περιγραφική αξιολόγηση
Το υπουργείο αφού εφάρμοσε πιλοτικά την προηγούμενη χρονιά την περιγραφική αξιολόγηση, από το νέο έτος θα προβεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια της χώρας. Προσέξτε όμως στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μεικτό σύστημα αφού δεν θα καταργεί την βαθμολογική αξιολόγηση απλά θα την πλαισιώνει με την περιγραφική. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί το υπουργείο κάνει κάτι τέτοιο αφού στην ουσία μοιάζει να σαμποτάρει το όλο εγχείρημα. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να σας εξηγήσω αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση είναι να σας παρουσιάσω ένα μικρό δρώμενο:
Μαμά μαθητή πλησιάζει τον καθηγητή για να μάθει για την επίδοση του παιδιού της. Ακολουθεί ο εξής διάλογος:
-Μαμά: κύριε καθηγητά πως τα πάει ο γιός μου στο μάθημά σας; Ξέρετε είστε ένας από τους αγαπημένους του καθηγητές.
-Καθηγητής(κορδώνεται): Μπλα μπλα μπλα …( λέει πάρα πολύ όμορφα λόγια για την επίδοση του γιού)
-Μαμά: Αχ τι ωραία που τα λέτε!! Πείτε μου κι άλλα.
-Καθηγητής: Μπλα μπλα μπλα …(συνεχίζει τα όμορφα λόγια)
-Μαμά: Συνεχίστε μην σταματάτε. Θέλω να τα ακούω, να τα ακούω να τα λέτε.
-Καθηγητής: Μήπως να σας πω και τον βαθμό που του έβαλα;
-Μαμά: Αχ κύριε καθηγητά θα σας μαλώσω, γιατί με κόβετε έτσι. Τέλος πάντων πείτε τον αν και μπορώ να τον μαντέψω από αυτά που μου λέτε. 20 δεν είναι;
-Καθηγητής: Όχι δυστυχώς είναι 16.
-Μαμά: 16 ; (ουρλιάζει) . Μόνο; Και τόση ώρα τι μου λέγατε κύριε καθηγητά; Με κοροϊδεύετε; Άλλα μου λέγατε και άλλα βάλατε. Θα διαμαρτυρηθώ στη διεύθυνση.
Ο καθηγητής σφίγγει τα δόντια για να μην του ξεφύγει μια φράση που κτυπάει με ορμή το μυαλό του: «Δεν περιγράφω άλλο».
ΙΟΥΝΗΣ: Οι υποσχέσεις τηρήθηκαν: Οι Πανελλαδικές καταργήθηκαν
Το είπανε και το κάνανε: οι Πανελλαδικές εξετάσεις καταργήθηκαν. Ζήτω οι «Κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις». Αυτές θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο στη Γ’ Λυκείου: τέλος Ιανουαρίου και τον Ιούνιο. Ο λόγος που οι εισαγωγικές εξετάσεις ουσιαστικά διπλασιάζονται είναι η περίφημη αποδραματοποίηση δηλαδή να μοιράζεται σε δύο κομμάτια το άγχος των μαθητών. Ήδη διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφού και η προετοιμασία των μαθητών μοιράστηκε και αυτή σε δύο κομμάτια: τα παιδιά ξεκινάνε φροντιστήριο προετοιμασίας πλέον από την Ά λυκείου και ασχολούνται από την αρχή της Α΄ μέχρι τα μέσα της Β΄ με τις εξετάσεις που θα δώσουν τον Ιανουάριο στη Γ΄ και από τα μέσα της Β΄ ως τα τέλη της Γ ΄ με τις εξετάσεις που θα δώσουν τον Ιούνιο στη Γ΄ Λυκείου. Μιλάμε για αποδραματοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Όχι παίζουμε!!
ΙΟΥΛΗΣ: Επιτέλους, αυτόνομα σχολεία
Επιτέλους τα σχολεία θα αποκτήσουν παιδαγωγική, διοικητική και οικονομική αυτονομία. Ειδικά στην οικονομική αυτονομία προβλέπεται ότι το σχολείο θα αναζητά και άλλους οικονομικούς πόρους (εκτός των κρατικών) από άλλους φορείς(δήμοι) και ιδιώτες. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω και έχω σπάσει το κεφάλι μου να καταλάβω είναι πως θα μιλάμε για αυτονομία αφού όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που θα παρέχουν τις χορηγίες τους δεν θα θέλουν μετά να έχουν άποψη για την λειτουργία του σχολείου; Το λογικό είναι να θέλουν να έχουν άποψη. Έναν μικρό φόβο έχω, κάτι σαν σπαζοκεφαλιά, αλλά μην μου δίνετε σημασία: μήπως με αυτή την αυτονομία που ευαγγελίζεται την οργάνωση του σχολείου δήθεν «από τα κάτω», βρεθούμε πιο κάτω και από τα κάτω και στο τέλος δεν μείνει τίποτα από το δημόσιο σχολείο και έρθει (όπως έρχεται συνήθως) η ανοικοδόμηση από τα πάνω.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Οι τελευταίοι που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τους μαθητές είναι οι καθηγητές τους
Για τα μόρια εισαγωγής των μαθητών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση η γνώμη των καθηγητών του κάθε μαθητή θα μετράει κατά ένα ποσοστό κάτω του 5%.Σωστό είναι αυτό: Το ότι είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που βαθμολογούν τόσα χρόνια τα γραπτά των Πανελλαδικών εξετάσεων όπου το παραμικρό λάθος τους μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων δεν σημαίνει ότι είναι ικανοί να αξιολογήσουν έναν μαθητή που τον έχουν παρακολουθήσει μια ολόκληρη σχολική χρονιά-πιθανόν και περισσότερες-.
Απλή λογική.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ: Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
Είναι μια πιστοποίηση που διασφαλίζει ότι οι απόφοιτοι των λεγόμενων «καθηγητικών» τμημάτων έχουν επαρκή διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, εφόσον αποφασίσουν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί. Θα μπορεί να αποκτηθεί μετά από ειδικές εξετάσεις ή μέσω μεταπτυχιακών σπουδών. Οι πληροφορίες λένε ότι θα ισχύσει και για τους «παλιούς» εκπαιδευτικούς. Αν υποψιαστώ ότι τόσο χρόνια που δίδασκα ήμουνα ανεπαρκής δεν το έχω και πολύ εδώ και τώρα να με πιάσει η υπευθυνότητά μου και να παραιτηθώ !!!
ΟΚΤΩΒΡΗΣ: Ο λόγος τους είναι συμβόλαιο: Χιλιάδες οι διορισμοί
Μετά από 10 σχεδόν χρόνια ήρθε η ώρα που το υπουργείο θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα κάνει νέους διορισμούς. «Παρακαλώ πολύ, να σταματήσουν τα ειρωνικά γελάκια!! Να δούμε άμα γίνουν φέτος διορισμοί, που θα γίνουν, θα έχετε την τιμιότητα να ζητήσετε συγνώμη για αυτή σας την αμφισβήτηση»;
ΝΟΕΜΒΡΗΣ: Το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο
Οι γονείς θα ενημερώνονται για τις απουσίες των παιδιών τους μέσω e-mail και sms. Στην περίπτωση που ο γονέας δεν έχει internet και κινητό θα βγαίνει ανακοίνωση στο Amber Alert (μια τηλεόραση δεν μπορεί θα την έχει).
Επίσης καταργείται ο διαχωρισμός δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Το υπουργείο όμως οφείλει άμεσα να αποσαφηνίσει αν πλέον οι απουσίες θα θεωρούνται όλες δικαιολογημένες ή όλες αδικαιολόγητες. Το λέω αυτό γιατί αν τις θεωρήσει όλες δικαιολογημένες βλέπω το όριο των 114 να εξαντλείται από τους μαθητές της φετινής Γ' Λυκείου. Σαν μια νέα γενιά του 1-1-4 (ένα –ένα –τέσσερα) που θα καταζητείται εκεί γύρω στο Μάιο που πλησιάζουν οι Πανελλαδικές.
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ: Η θεματική εβδομάδα, μετά την περυσινή επιτυχία, πάλι κοντά σας
Μετά την επιτυχία της θεματικής εβδομάδας το 2017 θα πραγματοποιηθεί και το 2018 με βασικό θέμα αυτή τη φορά όλα τα είδη κοκ και βασικούς θεματικούς άξονες :
α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής (κομμένα τα κοκ …..τα γλυκά εννοώ)
β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων( κομμένη και η κόκα ……. την κόκα κόλα εννοώ, που πήγε το μυαλό σας καλέ;)
γ) τις Έμφυλες Ταυτότητες ( το cock δεν κάνει τη διαφορά …..ο νοών νοείτω)
δ)την Αειφόρο Ανάπτυξη (το κωκ ρυπαίνει ……… το κάρβουνο για το λιώσιμο του αλουμινίου που περιέχεται στο βωξίτη εννοώ)
ε) την Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ( εδώ αν δεν ξέρω τον ΚΟΚ θα κοπώ….. τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εννοώ)
στ) κ.ο.κ ( και ούτω καθεξής…… εννοώ)
Καλή σας Χρονιά !!!!
Ο Δημήτρης Τσιριγώτης είναι Φυσικός και... Αστρολόγος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη