Χωρίς φαγητό και με μεγάλα προβλήματα οι εστίες του ΑΠΘ!
200 δικαιούχοι φοιτητών ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν μπορούν να φιλοξενηθούν λόγω έλλειψης κλινών!

Για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τέσσερις εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και για τη διακοπή σίτισης στα δύο εστιατόρια, ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Οι οικότροφοι ανέφεραν ότι η σίτισή τους έχει διακοπεί από τις 20 Νοεμβρίου, ενώ στα τέσσερα κτίρια των εστιών, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.500 δικαιούχοι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και βλαβών με αποτέλεσμα να γίνονται δυσλειτουργικά για τους ενοίκους τους. “Η θέρμανση δεν λειτουργεί σε κάποια δωμάτια εστιών, οι συνθήκες καθαριότητας και φύλαξης είναι ελλιπείς, ενώ εδώ και περίπου μισό χρόνο δεν λειτουργεί το ασανσέρ ενός εκ των πολυόροφων κτιρίων” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τους οικότροφους, οι ήδη επιβαρυμένες οικονομικά οικογένειές τους, θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της σίτισης τους, επειδή έχει διακοπεί, εδώ και δύο εβδομάδες, η λειτουργία των δύο εστιατορίων που διαθέτουν οι εστίες και παρέχουν γεύματα στους δικαιούχους.

Για τα προβλήματα των εστιών, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες μέρες μία σειρά από διαμαρτυρίες τόσο προς τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όσο και προς το ΥΜΑΘ, ζητώντας την ομαλή λειτουργία τους.

Ωστόσο, οι φοιτητικές εστίες ανήκουν μόνο διοικητικά στο πανεπιστήμιο, ενώ την ευθύνη για την κατάσταση των κτιρίων και την σίτιση έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), το οποίο, όμως, βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου, από φοιτητές που διαμαρτύρονται για παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικότροφοι και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.

Πριν δύο μέρες ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρης Ζέρβας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη τύπου για την ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιών, αμέσως μόλις λήξει η κατάληψη των φοιτητών στο κτίριο του Ιδρύματος, ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι και να συνεχιστεί το έργο της διοίκησης. Ο κ.Ζέρβας ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, προκειμένου να συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες για την συνέχιση των έργων συντήρησης στις εστίες, αλλά και της σίτισης (μαγειρεία και εστιατόρια).

Στα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση της εκκρεμότητας των περίπου 200 δικαιούχων φοιτητών που, ενώ πληρούν τα κριτήρια διαμονής στις εστίες, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εξαιτίας έλλειψης κλινών. “Όσοι από αυτούς μπορούν, φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους, ή ακόμη και στα υπερπλήρη δωμάτια των εστιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δικαιούχων που χάνουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο δωμάτιο” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 
Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 

Επίσημα πλέον, η Αθήνα βρίσκεται στον παλμό των Χριστουγέννων. «Από την καρδιά της πόλης, εδώ από την πλατεία Συντάγματος, η Αθήνα στέλνει σήμερα...

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά