Thumbnail
Βάσεις εισαγωγής

Η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των υποψηφίων «καθαρίζει» κάπως την εικόνα στην κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής:   
Η κατεύθυνση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων θα είναι πτωτική, ωστόσο θα υπάρχουν ορατές νησίδες ανόδου σε ομάδες τμημάτων καθώς και τμήματα στα οποία οι  βάσεις εισαγωγής θα διαφοροποιούνται ελάχιστα από τις περσινές.

Πιο συγκεκριμένα:

1.    Πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

2.    Σταθερότητα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (πιθανή μικρή άνοδος της τάξης των 50-100 μορίων), σημαντική άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, ορατή υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές σχολές (περισσότερο των περιφερειακών), πτώση στα Πολυτεχνικά τμήματα και τρανταχτή πτώση στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα Πληροφορικής (Οικονομίας και Διοίκησης ) κυρίως των ΑΕΙ της περιφέρειας.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

               Όσον αφορά το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αλλά και οι φετινές επιδόσεις, αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής κυρίως των υψηλόβαθμων σχολών στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις, ωστόσο ο φετινός μικρότερος αριθμός υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση (σε σχέση πάντα με πέρσι) είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει σαν ακορντεόν στην κίνηση των βάσεων, που σημαίνει ότι αναμένεται τα πιο χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου να ανέβουν.
               Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός ΑΕΙ του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου περίπου 13.000 υποψήφιοι κατά βάση λόγω έλλειψης θέσεων. Φέτος, ο αριθμός υποψηφίων, είναι αυξημένος κατά 3.474 γεγονός που αναδεικνύει το 1ο επιστημονικό πεδίο σαν το πεδίο του πιο αυξημένου ανταγωνισμού.

               Άνοδο των βάσεων εισαγωγής και μάλιστα «τρανταχτή» αναμένεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα όχι μόνο επειδή οι περσινές βάσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές (λόγω μιας παράλογης  κατανομής τους στο επιστημονικό πεδίο) αλλά και γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα μαθήματα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, σημειώθηκε  διπλασιασμός των υποψηφίων (ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν φέτος 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669.
             
  Η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης οδηγεί σε πτώση τις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης). Προωθητικά στην πτώση των βάσεων του πεδίου δρα και οι χειρότερες σε σχέση με πέρσι επιδόσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Η πτώση θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο απέχει το τμήμα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη..

                Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών  φέτος είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα. Τα τμήματα αυτά επιμερίζονται σε 121 πανεπιστημίων, 92 ΤΕΙ, 13 στρατιωτικές σχολές, 2 σχολές εμπορικού ναυτικού, 2 εκκλησιαστικές σχολές, 2 αστυνομικές και 2 πυροσβεστικές σχολές. Παράλληλα οι επιδόσεις στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων, ωθούν σε πτώση των βάσεων και στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Και εδώ αναμένεται η πτώση να έχει μικρότερη ένταση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
               Οι υποψήφιοι που επέλεξαν αποκλειστικά το 3ο επιστημονικό πεδίο των Ιατρικών σχολών  είναι μειωμένοι κατά 1.000 περίπου σε σχέση με πέρσι, όμως στο σύνολο αυξάνονται καθώς πολλοί από το 2ο επιστημονικό πεδίο επέλεξαν ως πέμπτο μάθημα τη Βιολογία κατεύθυνσης για να έχουν περισσότερες επιλογές.
                Στο πεδίο αυτό, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής  θα καθοριστεί  λιγότερο από τη μείωση των θέσεων εισακτέων και περισσότερο από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου  φανερώνει ότι θα υπάρξει πτώση και των Ιατρικών σχολών που θα είναι περισσότερο ορατή στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2017

To alfavita.gr εκδίδει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον "Οδηγό Σπουδών και Επαγγέλµατος 2017 - ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνοµικές Σχολές" με την υπογραφή του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα. Ο οδηγός αποκτήθηκε την προηγούμενη χρονιά από χιλιάδες μαθητές και περιλαµβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για όλα τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων

Παραγγείλτε τον εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας