Thumbnail
Κώστας Γαβρόγλου

Σχέδιο έξι σημείων για τα οικονομικά των πανεπιστημίων παρουσίασε χθες το πρωί στους πρυτάνεις ο Κώστας Γαβρόγλου.


Τα έξι σημεία

1. Τακτικός προϋπολογισμός

Για το 2017 θα ανακοινώσει την αύξηση των πιστώσεων στην τριτοβάθμια στα 874,5 εκατ. ευρώ, από 820 εκατ. ευρώ το 2016 (+6,66%). Ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου ενισχύεται κατά 5,41%, στα 4,518 δισ. ευρώ.

2. ΕΣΠΑ 2014 -2020

* Από το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” 270 εκατ. ευρώ για δράσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήδη τρέχουν δράσεις 50 εκατ. ευρώ για υποστήριξη της διδακτορικής έρευνας, ενίσχυση των μεταδιδακτόρων ερευνητών, απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού και πρακτική άσκηση φοιτητών. Αναμένονται δράσεις οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών ευπαθών ομάδων και χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές. Συνολικά ωφελούνται 154.000 φοιτητές και νέοι ερευνητές.

* Από το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” έχουν προϋπολογιστεί 60 εκατ. ευρώ υπέρ της απασχόλησης αποφοίτων. Ακόμη σχεδιάζεται ερευνητική συμμετοχή πανεπιστημιακών ερευνητών σε δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ύψους 500 εκατ. ευρώ φέτος, 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο).

* Από περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα θα δοθούν 111 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ΑΕΙ.

3. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Υπογραφή σύμβασης 184 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών των ΑΕΙ (υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο και λήγει το καλοκαίρι του 2020). Τα 138 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 46 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. Δυνατότητα για την ένταξη επιπλέον δράσεων ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.

4. Κάλυψη ανελαστικών δαπανών

Δέσμευση πλήρους κάλυψης στην τριετία με την ολοκλήρωση της αποτύπωσής τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 (πρωτοβουλία ΥΠΠΕΘ, Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκπροσώπων της Διεύθυνσης Ανωτάτης Εκπαίδευσης και ΑΕΙ).

5. Αξιοποίηση ιδίων πόρων / εσόδων / περιουσίας

Τα ΑΕΙ καλούνται εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να καταθέσουν σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ίδιων εσόδων - πόρων και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους (ακίνητης περιουσίας, κληροδοτημάτων, εσόδων από παροχή υπηρεσιών κ.λπ.). Η χρηματοδότησή τους συνδέεται και με την υποβολή / εφαρμογή του σχεδίου.

6. Ελαφρύνσεις

Έκπτωση 25% στις τιμές του ρεύματος (ΔΕΗ) και διακανονισμός σε 36 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διαπραγματεύσεις για μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δέντρο έπεσε στο κέντρο της Αθήνας
Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Δύο τραυματίες από πτώση δέντρου – Στο νοσοκομείο ο ένας με κάκωση (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Δέντρο έπεσε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης – Μία γυναίκα στο νοσοκομείο, ένας άνδρας τραυματίας
Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Δύο τραυματίες από πτώση δέντρου – Στο νοσοκομείο ο ένας με κάκωση (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ 2025) 
ΚΟΤ 2025: Λήγει η προθεσμία – Προσοχή: Χάνετε την έκπτωση ρεύματος χωρίς νέα αίτηση
Προθεσμία έως 22 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αίτησης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) – Ποιοι κινδυνεύουν με απένταξη και πώς να υποβάλετε την...
ΚΟΤ 2025: Λήγει η προθεσμία – Προσοχή: Χάνετε την έκπτωση ρεύματος χωρίς νέα αίτηση
kysde.jpg
ΚΥΣΔΕ: Αποσπάσεις, παραιτήσεις και Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών στο επίκεντρο
ΚΥΣΔΕ 18/09/2025: Αντιφάσεις, καθυστερήσεις και κενά στη Δευτεροβάθμια – «Δεν αντέχεται άλλη απαξίωση» – Ενημερώνει ο αιρετός Θ. Κατσωνόπουλος
ΚΥΣΔΕ: Αποσπάσεις, παραιτήσεις και Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών στο επίκεντρο
katalipsi
Ξεκίνησαν οι καταλήψεις: Μαθητές έβαλαν «λουκέτο» σε σχολεία λόγω έλλειψης κυλικείων
Σχολεία έμειναν χωρίς κυλικεία και μαθητές χωρίς νερό! – Ο δήμος προκηρύσσει διαγωνισμούς για άμεση επαναλειτουργία
Ξεκίνησαν οι καταλήψεις: Μαθητές έβαλαν «λουκέτο» σε σχολεία λόγω έλλειψης κυλικείων