Thumbnail
Τι ζητούν οι καθηγητές 

Συνολική αναθεώρηση του καθεστώτος αδειών για λόγους υγείας και εξίσωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων με του μόνιμους σε ότι αφορά τις αναρρωτικές άδειες ζητούν οι εκπαιδευτικοί. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έκανε κάποιες μικρές αλλαγές όσον αφορά τις άδειες των αναπληρωτών, οι εκπαιδευτικοί ζητούν βελτιώσεις και κυρίων όσον αφορά στις περιπτώσεις ασθενείας.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας με αφορμή σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είτε βρίσκονται είτε όχι σε αναρρωτική άδεια και έχουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις εντάσσονται με μια κοινή κατηγορία με κοινό χαρακτηριστικό την αδυναμία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να τις καλύψει επαρκώς. Συνεπώς, εκτιμά ότι είναι αναγκαία η συνολική αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Τα αιτήματα

Για τον λόγο αυτόν οι εκπαιδευτικοί ζητούν :

  •  Την εξίσωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων με τους μόνιμους σε ότι αφορά τις αναρρωτικές άδειες, ώστε να παρέχεται ο ίδιος αριθμός αναρρωτικών αδειών.
  • Τη δυνατότητα άσκησης αποκλειστικά διοικητικού έργου σε σχολικές μονάδες ή /και σε άλλες δομές της εκπαίδευσης, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.
  • Την άμεσα συμπλήρωση παλαιότερων ρυθμίσεων ώστε να συμπεριληφθούν πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες που εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.
  • Τη μείωση του ωραρίου λόγω προβλημάτων υγείας και σε εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και για τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους.  

Το υπουργείο Παιδείας έκανε κάποιες αλλαγές όσον αφορά τις άδειες, αλλά αυτές δεν κρίνονται ικανοποιητικές από τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν άδεια χωρίς αποδοχές έως και πέντε χρόνια. Επομένως συνολική άδεια άνευ αποδοχών αυξάνεται από τρία σε πέντε χρόνια.
  • Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι μαθητές σπουδαστές ή φοιτητές χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές, ύστερα από αίτησή τους και με την υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση της σχολή ότι έλαβαν μέρος σε εξετάσεις.
  • Η άδεια δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 εργάσιμες ημέρες για κάθε έτος και χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών. Επίσης οι αναπληρωτές μπορούν να πάρουν άδεια μικρής χρονικής διάρκεια για συμμετοχή με συνέδρια, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος στο εσωτερικό εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία.
  • Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ktel-patra
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Αποζημίωση των ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες
«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες