AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού μπορεί να έχει παρενέργειες
Τι ανέφερε η AstraZeneca για τα εμβόλια του κορονοϊού

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Αγωγές εναντίον της AstraZeneca

Κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα. Δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών, αναφέρει σε σχετικό άρθρο η Daily Mail. Η εφημερίδα τονίζει πως οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. λίρες.

Η πρώτη αγωγή, για την οποία έχει ειδικό αφιέρωμα η Telegraph, αφορά τον Βρετανό Τζέιμι Σκοτ, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, παρουσίασε μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο μετά τη δημιουργία θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εργαστεί. Ο Σκοτ έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό τον Απρίλιο του 2021 και μετά τις επιπλοκές τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο όπου είχε κάνει το εμβόλιο τρεις φορές στην σύζυγό του για να της πουν πως επρόκειτο να πεθάνει.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες αλλά έχει παραδεχτεί σε νομικό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για τη νόσο Covid - 19 «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS - θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Η παραπάνω παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού έγινε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της περίπτωσης του Τζέιμι Σκοτ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τελικά η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί πως το εμβόλιό της ήταν η αιτία για σοβαρή ασθένεια και θανάτους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τότε θα κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στις οικογένειες όσων υπέστησαν μεγάλη βλάβη στην υγεία τους ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του εμβολίου.

Το εμβόλιο και οι παρενέργειες

Πάντως, η AstraZeneca σε επιστολή που απέστειλε στους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023 δηλώνει πως: «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Όμως, η επιστολή έρχεται σε αντίθεση με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. «Είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου», αναφέρει η φαρμακευτική εταιρεία στο νομικό έγγραφο.

Η Telegraph στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η ανακάλυψη έγινε τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Η Κέιτ Σκοτ, σύζυγος του Τζέιμι, παραχώρησε συνέντευξη στην Telegraph και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: «Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

Πηγή: Daily Mail, Telegraph

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

campus
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
«Κανένας καλός φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του στο Deree για οικονομικούς λόγους» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου...
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
panpatrwn.jpg
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς
29 Ιουλίου 2024 ξεκινούν τα κορυφαία στην Ελλάδα μοριοδοτούμενα προγραμματα για εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς