Πολιτική 0

ΕΛΑΣ κατά υπερχρεωμένων κομμάτων: «Το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται για τα δάνεια»

Ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο λογότυπο της ΕΛΑΣ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πρόταση για τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Νέα πρόταση, αυτή τη φορά για τα μεγάλα χρέη κομμάτων προς τις τράπεζες έκανε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ), με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διατίθεται η κρατική χρηματοδότηση.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι το 80% της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων που έχουν υπέρογκες τραπεζικές οφειλές θα πρέπει να κατευθύνεται υποχρεωτικά στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ προτείνει όσοι εκλέγονται με τα συγκεκριμένα κόμματα, όπως βουλευτές, ευρωβουλευτές και αιρετοί εκπρόσωποι, να διαθέτουν υποχρεωτικά το 50% των αποζημιώσεών τους στο κόμμα που τους εξέλεξε, με στόχο τη μείωση των κομματικών χρεών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το ζήτημα των κομματικών οφειλών δεν αποτελεί απλώς πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών.

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη σημειώνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες συνέπειας και λογοδοσίας που ισχύουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη την ετήσια δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για τα ποσά που οφείλει κάθε κόμμα και για την πορεία αποπληρωμής των χρεών του.

Αναλυτικά η πρόταση της ΕΛΑΣ για τα χρέη των κομμάτων

«Το θέμα των υπέρογκων χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες, δεν αποτελεί για μας άλλη μια ευκαιρία αντιπαράθεσης, αλλά πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και της λειτουργίας της δημοκρατίας.

Γιατί η λογοδοσία δεν μπορεί να σταματά στην πόρτα των πολιτικών κομμάτων. Και οι κανόνες δεν μπορεί να μην ισχύουν για όλους.

Όταν ζητάς από κάθε πολίτη να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις, τότε οφείλεις να εφαρμόζεις τον ίδιο κανόνα και για τα κόμματα.

Είναι ζήτημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Σήμερα τα δύο κόμματα που έχουν τραπεζικές οφειλές άνω του 1,1 δις ευρώ, συνεχίζουν να λαμβάνουν δημόσιο χρήμα είτε από την κρατική χρηματοδότηση είτε από εισφορές βουλευτικών αποζημιώσεων. Και παρόλα αυτά το χρέος τους μεγαλώνει.

Αν επρόκειτο για μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν θα υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει να λαμβάνει δημόσιο χρήμα. Τα κόμματα όμως συνεχίζουν.

Κάποιες φορά μάλιστα, όπως συμβαίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με νομικά κόλπα και διαφορετικό ΑΦΜ, καταφέρνουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη καταθέτει μια συγκεκριμένη θεσμική πρόταση- δέσμευση.

Το 80% της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κομμάτων θα κατευθύνεται υποχρεωτικά στην αποπληρωμή των τραπεζικών τους δανείων.

Και όσοι εκλέγονται με αυτά τα κόμματα – βουλευτές, ευρωβουλευτές και αιρετοί – θα συμβάλλουν υποχρεωτικά, το μισό των βουλευτικών τους αποζημιώσεων στο κόμμα που τους εξέλεξε, για την αποπληρωμή των κομματικών χρεών.

Τέλος, κάθε χρόνο θα δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με πλήρη διαφάνεια πόσα πραγματικά χρωστά και πόσα πραγματικά αποπληρώνει κάθε κόμμα.

Δεν ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα τίποτα περισσότερο από αυτό που ζητούν καθημερινά από τους πολίτες.

Υπευθυνότητα. Συνέπεια. Λογοδοσία.»

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ατελείωτες ουρές στα αστυνομικά τμήματα: Λήγει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η προθεσμία για τις παλαιές ταυτότητες

Λιβάνιος στο alfavita: Βγαίνει το νομοσχέδιο για την επιλογή 30.000 προϊσταμένων – Εξετάσεις εντός του 2026

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική