Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέα εστία έντασης στο Αιγαίο; Η Τουρκία προωθεί το «Νόμο της Γαλάζιας Πατρίδας»

Μια νέα πηγή ανησυχίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να διαμορφώνεται, καθώς η Άγκυρα προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία που ενσωματώνει στο εσωτερικό της δίκαιο το δόγμα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», επιχειρώντας να προσδώσει θεσμικό χαρακτήρα στις γνωστές θαλάσσιες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τουρκικές πηγές αναμένεται να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση μέσα στον Ιούνιο, μετά το Μπαϊράμι, παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως ένα πλαίσιο ρύθμισης των «θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας» της χώρας. Ωστόσο, πίσω από τη θεσμική διατύπωση, η ουσία της κίνησης προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να κινείται σε πολλαπλά επίπεδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρεί να ενισχύσει το εσωτερικό αφήγημα περί υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, παρουσιάζοντας τη χώρα ως δύναμη που διασφαλίζει τα «θαλάσσια σύνορά» της.

Σε διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκει να οικοδομήσει ένα θεσμοθετημένο νομικό αφήγημα, μέσω του οποίου οι μονομερείς διεκδικήσεις να εμφανίζονται ως μέρος μιας οργανωμένης κρατικής στρατηγικής.

Και σε επιχειρησιακό επίπεδο, μια τέτοια νομοθεσία ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο για μελλοντικές κινήσεις στο πεδίο, όπως η έκδοση NAVTEX, η αμφισβήτηση ερευνητικών δραστηριοτήτων ή η ενίσχυση των τουρκικών παρεμβάσεων σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και «γκρίζες ζώνες»

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο φέρεται να περιλαμβάνει ζητήματα όπως:

  • η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ),
  • η υφαλοκρηπίδα,
  • τα όρια θαλάσσιων ζωνών,
  • το καθεστώς διεθνών υδάτων,
  • αλλά και οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Η τελευταία αναφορά αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς αγγίζει ευθέως την πάγια τουρκική αμφισβήτηση για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Για την ελληνική πλευρά, η ένταξη αυτών των ζητημάτων στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο δεν αποτελεί απλή εσωτερική διοικητική πράξη, αλλά μια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμού, με πιθανές διεθνείς προεκτάσεις.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα έχει ήδη μεταφέρει στην Άγκυρα την ανησυχία της, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες μονομερείς πρωτοβουλίες δεν βοηθούν στη διατήρηση του κλίματος αποκλιμάκωσης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής στις δημόσιες τοποθετήσεις του, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια έχει αποκλειστικά εσωτερική ισχύ και δεν μπορεί να παράγει διεθνή έννομα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο και δεν μπορεί να παρακαμφθεί από εσωτερικές νομοθετικές επιλογές.

Το πραγματικό διακύβευμα

Η ουσία της υπόθεσης δεν βρίσκεται μόνο στο ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά στον τρόπο που αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Η Τουρκία επιχειρεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» από πολιτικό σύνθημα σε εργαλείο στρατηγικής διεκδίκησης. Αν αυτό αποκτήσει πλέον και νομοθετικό περίβλημα, η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρήσει να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της σε διεθνές επίπεδο, ακόμη κι αν αυτή δεν εδράζεται στο διεθνές νομικό πλαίσιο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς μένει να φανεί αν πρόκειται κυρίως για μια συμβολική πολιτική κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης ή για την προετοιμασία ενός νέου κύκλου έντασης στην περιοχή.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Απομάκρυνση διευθυντή σχολείου στην Αττική με απόφαση Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΑΠΥΣΔΕ Αττικής Απαλλάχθηκε Διευθυντής Γυμνασίου στην Αττική για πλημμελή άσκηση καθηκόντων
Απομάκρυνση διευθυντή σχολείου στην Αττική με απόφαση Διεύθυνσης Εκπαίδευσης