καραμαλνης
Τυχόν ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή καλείται να ελέγξει η Βουλή

Η διαδικασία ελέγχου των ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για το έγκλημα στα Τέμπη προχωρά. Η δικογραφία που αφορά την υπόθεση έχει πλέον πάρει το δρόμο για τη Βουλή, έπειτα από τον έλεγχο του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη.

Η διαδικασία του νομικού ελέγχου των ευθυνών για το δυστύχημα προχώρησε το περασμένο Παρασκευή, όταν η δικογραφία στάλθηκε στον Άρειο Πάγο. Στη συνέχεια, η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου ανέλαβε τον έλεγχο της υπόθεσης και τη διαβίβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τελικό προορισμό τη Βουλή. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, καθώς καθορίζει τη συνέχεια των ερευνών και την πιθανή απόδοση ευθυνών.

Μετά τις απολογίες των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου, αναδείχθηκε η πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών φέρονται να ανέφεραν ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, δηλαδή οι πρώην υπουργοί Σπίρτζης και Καραμανλής, είχαν πλήρη γνώση για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυτή η δήλωση αποτέλεσε τον πυρήνα του ανακριτικού ελέγχου και οδήγησε στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, καθώς φαίνεται να υπάρχει έντονη πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των υποδομών.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή είναι η αρμόδια αρχή για να εξετάσει αν και ποια αδικήματα προκύπτουν για τους πρώην υπουργούς. Ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή «αμελλητί», ώστε να κριθεί από τους βουλευτές αν υπάρχουν ευθύνες των υπουργών για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Υποχρεωτικές ώρες εξοικείωσης μαθητών με το Δημόσιο Ψηφιακό Φροντιστήριο – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ
Υποχρεώσεις εκπαιδευτικών για την ενημέρωση μαθητών σχετικά με το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Υποχρεωτικές ώρες εξοικείωσης μαθητών με το Δημόσιο Ψηφιακό Φροντιστήριο – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ