Κυβέρνηση: Επίσημο «όχι» για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Η δολοφονία της 28χρονης γυναίκας από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα, και οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία», είναι τα «καυτά» για την κυβέρνηση θέματα στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά.

«Ναι» σε διακομματικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης των δολοφονιών γυναικών, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απορρίπτοντας παράλληλα τις τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Τόσο η κ. Ζαχαράκη όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμαναν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.

Ζαχαράκη: «Να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων»

«Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων ή και τεχνάσματα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης. Γιατί πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση στο πρόβλημα. Να παλέψουμε έτσι ώστε να εκριζώσουμε τις αιτίες και να αλλάξουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπράττονται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στο να επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία της ζωής ή την απαξία της πράξης σε σχέση και με βάσει το φύλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη και συμπλήρωσε:

«Η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθειά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο ποινικός κώδικας. Άρα το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα».

«Είναι λοιπόν σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον ποινικό κώδικα,  με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, απορρίπτοντας την τροπολογία και τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της ρατσιστικής βίας προβλέπονται, στον ποινικό κώδικα, βαρύτατες ποινές για την ανθρωποκτονία η οποία πλέον είναι ισόβια κάθειρξη.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέμεινε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση στο έγκλημα που έχει σχέση με το φύλο της γυναίκας.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει πολλά για να μην κάνει τίποτα επί της ουσίας» και απέρριψε τις κατηγορίες περί προσπάθειας κομματικής εκμετάλλευσης των γυναικοκτονιών, τονίζοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα που είναι η αύξηση των δολοφονιών λόγω φύλου διαψεύδει τις θεωρίες και το αφήγημα της κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να αποκρυφτεί η πραγματικότητα που είναι ο πολλαπλασιασμός της έμφυλης βίας και ότι η γυναικοκτονία πλέον τείνει να γίνει μάστιγα», και τόνισε ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη τα τεχνάσματα και να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειλικρινή διακομματικό διάλογο.

Να κάνει δεκτή την τροπολογία ώστε να νομοθετηθεί ο ορισμός της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάλεσε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

keraies_kinitis_0.jpg
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Δήμαρχος: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των δημοτών μας»
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Φοιτητής, μεταπτυχιακό
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...
Και νέο πρόστιμο €22.840 υπογράφηκε σήμερα για να καταβληθεί σε 21 αποφοίτους - Συνολικά οι χρηματικές ικανοποιήσεις σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ έχουν...
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...