mixailidou
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | ΙΝΤΙΜΕ
«Έγινε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της παιδικής προστασίας και εξακολουθεί μέχρι το εγχείρημα της αναδοχής να φτάσει στον απόλυτο βαθμό», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου

«Έχουμε φέρει "τα πάνω - κάτω" στο ζήτημα της παιδικής προστασίας εντατικοποιώντας τον ελεγκτικό μηχανισμό (που μέχρι το 2020 ήταν ένα εντελώς αρρύθμιστο τοπίο) και θεσμοθετώντας κανονιστικό πλαίσιο για τις παλιές δομές, γι΄ αυτό και σήμερα "δυστυχώς αλλά και ευτυχώς" βρήκαμε τις περιπτώσεις που βρήκαμε», ανέφερε στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ωστόσο η Δ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρις ότου το μεγάλο εγχείρημα της αναδοχής των παιδιών και της αποϊδρυματοποίησής τους φτάσει στο ανώτατο σημείο.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, η αρμόδια υφυπουργός, έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπερπολλαπλασιάστηκε η αναδοχή παιδιών κι από 2.400 παιδιά που ήταν στα ιδρύματα σήμερα είναι 1,300, δηλαδή 1.100 παιδιά πήγαν σε οικογένειες. «Είναι σχεδόν το 50% των παιδιών που είναι σε οικογένειες. Η προσπάθεια που κάνουμε έχει υλοποιηθεί κατά το ήμισύ της. Συνεχίζουμε όμως γιατί έχουμε το υπόλοιπο 50%» είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Καθώς ο ερωτών βουλευτής ζήτησε να υπάρξει λύση στο φλέγον ζήτημα της μακρόχρονης παραμονής κακοποιημένων παιδιών σε νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι σήμερα βρίσκονται στα νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας 58 παιδιά, 7 στα 10 εκ των οποίων θα επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κι ο στόχος είναι τα υπόλοιπα να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες.

Παρ' όλο που οι ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά αυτά δεν διαρκούν πάνω από 10 ημέρες, η ίδια η υφυπουργός έχει παραδεχτεί ότι πολλά από αυτά παραμένουν στα νοσοκομεία επί μήνες μετά την έκδοση εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, τα νοσοκομεία ούτε διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ούτε προορίζονται για να τα φιλοξενήσουν για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κυρία Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση βρίσκονται σήμερα 58 παιδιά. 

«Προφανώς το ιδανικό είναι τα παιδιά αυτά να καταλήγουν σε ανάδοχες οικογένειες ή, αν κριθεί κατάλληλο, πίσω στις οικογένειές τους, όμως πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο μέχρι να συμβεί αυτό. Από τη στιγμή που υπάρχουν κενές θέσεις σε κάποια ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά πρέπει, έστω μεταβατικά, να δούμε αν μπορούν να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά εκεί» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Καμίνης και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων.

Απαντώντας η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι ελεγκτικός μηχανισμός των κοινωνικών δομών είναι αποκεντρωμένος και ανήκει στις Περιφέρειες και ο κοινωνικός σύμβουλος μέχρι το 2020 δεν είχε καν σαφές καθηκοντολόγιο, παρόλα αυτά για πρώτη φορά κατέστη συγκεκριμένος ο ρόλος του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού. «Δεν μπορούσε καν να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά στα ιδρύματα. Είχαμε ίδρυμα που μας δήλωνε 30 παιδιά και ήρθε ο κορονοιός κι ο ΕΟΔΥ βρήκε θετικά 40 παιδιά» είπε ως παράδειγμα και τόνισε: «Μέχρι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμα της αναδοχής κάνουμε έλεγχο στα ιδρύματα. Αυστηροποιήσαμε και κάνουμε συγκεκριμένο τον ρόλο του κοινωνικού συμβούλου και ταυτόχρονα φτιάξαμε κι ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις αρχαιότερες κοινωνικές δομές. Γιατί μπορεί να έχουμε ορφανοτροφεία από πολύ παλιά, δεν είχαμε όμως κανένα αδειοδοτικό πλαίσιο. Κι αυτό σημαίνει έλεγχος και στελέχωση, σημαίνει δηλαδή βρεφοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβεβλημένο γιατρό, συμβεβλημένο νομικό και κατάλληλα κτήρια. Αυτά δεν θα γίνουν. Αυτά έγιναν. Κι επειδή εντατικοποιήσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό γι΄ αυτό και δυστυχώς αλλά ευτυχώς έχουμε βρει τις περιπτώσεις που βρήκαμε και είμαστε από πάνω για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γιατρός, μάσκα
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
O Δήμος Αθηναίων δίνει αυτόν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα σε όσες και όσους επιθυμούν να προγραμματίσουν εξετάσεις, που ειδικά για τις γυναίκες...
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΤΡΑ
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του Απόλλωνα στην Περιβόλα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση και ένα κατάμεστο στάδιο
Πάτρα: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα
πάγος
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος MDA, που μοιάζει με λεπτή λευκή σκόνη, μπορεί να υπάρχει μέσα σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου
«Άμορφος πάγος»: Δημιουργήθηκε νέο είδος πάγου που μπορεί να υπάρχει σε μακρινά άστρα