Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Υπουργείο Παιδείας

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στα ερευνητικά πεδία κλιματικής αλλαγής και διαχείρισης υδάτινων πόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Σλοβακία συζητήθηκε σε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και του  Προέδρου της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών καθηγητή Pavol Sajgalik.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΕΘ παρευρέθησαν επίσης η Πρέσβειρα της Σλοβακικής Δημοκρατίας Iveta Hricova και η Εμπορική και Οικονομική Ακόλουθος της Σλοβακικής Πρεσβείας Jana Palatova.

Ο Αν. Υπουργός παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική που στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας  με βασική προτεραιότητα τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάσχεση του brain drain και ενημέρωσε για τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας που αφορούν την Εξατομικευμένη Ιατρική και την Αγροδιατροφή, υπό το πρίσμα της κοινωνικής απήχησης των ερευνητικών δράσεων σε συνθήκες κρίσης.

Ο κ. Sajgalik αναφέρθηκε στην διάρθρωση της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας του που αποτελείται από 45 ερευνητικά Ινστιτούτα, και στο υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης των Σλοβάκων επιστημόνων σε τομείς όπως η Επιστήμη Υλικών, η Βιοιατρική Μηχανική και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής. Ο πρόεδρος της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φαινόμενο του brain drain που επίσης αποτελεί πρόβλημα για την χώρα του αλλά και στην ανάγκη διασύνδεσης της Έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την διάθεση να διευρύνουν παλαιότερη Διμερή Συμφωνία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και οι υδάτινοι πόροι. Οι τελευταίοι, τόνισε ο κ. Sajgalik, παρόλο που τελούν σε αφθονία παραμένουν αναξιοποίητοι στην Σλοβακία.

Στην κατεύθυνση αυτή  αποφασίστηκε η προετοιμασία των όρων της συμφωνίας στο άμεσο μέλλον από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στην Ακαδημία Αθηνών
Υπουργείο Παιδείας: Έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 500.000 ευρώ στην Ακαδημία Αθηνών
Κονδύλι 500.000 ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για κτιριακές παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμό υποδομών
Υπουργείο Παιδείας: Έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 500.000 ευρώ στην Ακαδημία Αθηνών
μαξίμου
Ανασχηματισμός: Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα
Σε ποιες θέσεις τοποθετούνται οι Γιώργος Κώτσηρας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Μαριλένα Σούκουλη
Ανασχηματισμός: Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΗΣ Δ.Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
ΔΙ.Π.Ε. Άρτας: Εκδήλωση «Μνήμης και Ελπίδας» για τους μαθητές που χάθηκαν στον Άραχθο
Βραδιά μνήμης και συγκίνησης στο Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου για τους μαθητές που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
ΔΙ.Π.Ε. Άρτας: Εκδήλωση «Μνήμης και Ελπίδας» για τους μαθητές που χάθηκαν στον Άραχθο