Thumbnail
Εμφάνιση στην ΕΡΤ

«Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις», διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.  «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Το έχουμε προ πολλού πει. Και προσπαθούμε να μην γίνουν μειώσεις και στις επικουρικές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Έξι χρόνια στην κρίση, και μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις των κυβερνήσεων πριν από μας, οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι  καινούργιες μειώσεις θα έρθουν, θα εξανεμιστεί η σύνταξη τους, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Όταν όμως λείπει η ελπίδα, καταργείται το νόημα, η ουσία του ασφαλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι ο στόχος δεν είναι να γίνει μία 12η περικοπή στις συντάξεις αλλά να συγκρατηθεί η ασφαλιστική δαπάνη.

Άλλωστε, μετά την παρουσίαση του σχεδίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζουν ότι είναι τρεις οι βασικοί σκοποί της μεταρρύθμισης: Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να είναι ορθολογικό, δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο, η χρησιμοποίηση της μεταρρύθμισης ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις, καθώς και η αναπροσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ώστε να συρρικνωθούν τα ελλείμματα.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να πάρουν σύνταξη όλοι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, να υπάρχει ένας κοινωνικά έντονα αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, μια που τα ποσοστά αναπλήρωσης χάρη στην εθνική σύνταξη θα είναι πολύ υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους από ό,τι για τους άλλους, και κυρίως να υπάρχει ελπίδα. Γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία της χώρας, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και αυτή η εθνική σύνταξη». Για το ζήτημα αυτό, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, επισημαίνουν ότι η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη, καθώς σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών, με τρόπο που να εξασφαλίζει αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από άλλους βουλευτές, καθώς αποτελεί εθνική προσπάθεια - ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι τους ζήτησε να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό με εθνικούς όρους και τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους τους, ώστε να παρακολουθούν κάθε φάση της διαπραγμάτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκκλησια
Θεσσαλονίκη: Πιστοί σταμάτησαν συναυλία μέσα σε εκκλησία – Αστυνομία στο σημείο
Δεκάδες άτομα διέκοψαν εκδήλωση εντός εκκλησίας – Επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης
Θεσσαλονίκη: Πιστοί σταμάτησαν συναυλία μέσα σε εκκλησία – Αστυνομία στο σημείο
Γονείς και παιδιά
Γονείς και μητέρες με ανήλικο: Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη και ποιοι ακολουθούν τα γενικά όρια
Το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ποιοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιωμένο ή κατοχυρωμένο δικαίωμα, τι ισχύει για ΙΚΑ και Δημόσιο και πώς επηρεάζονται τα...
Γονείς και μητέρες με ανήλικο: Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη και ποιοι ακολουθούν τα γενικά όρια
autismos_paidia_vrefi.jpg
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2026 στην Ελλάδα: «Από τα λόγια στις υποδομές»
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καταγγέλλει τα κενά στην ειδική αγωγή και διεκδικεί ουσιαστική στήριξη για τα παιδιά στο φάσμα
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2026 στην Ελλάδα: «Από τα λόγια στις υποδομές»