Thumbnail
Διευκρινίσεις Χαϊκάλη για τις μειώσεις των κατώτατων συντάξεων

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,7 ευρώ αντί των 486 ευρώ, που προβλέπει η εγκύκλιος της 14ης Αυγούστου, προχωράει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης.
Όπως καθίσταται σαφές, η μείωση στην κατώτατη σύνταξη αφορά αποκλειστικά όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν μείωση στην κατώτατη σύνταξή τους των 486€, αφού η ως άνω καθαρά διευκρινιστική εγκύκλιος αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτούνται από 1η Ιανουαρίου 2015 και εξής σύμφωνα με το νόμο 3863/2010.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου - ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο. Έτσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη μειώθηκε το 2012 από 33,57 ευρώ σε 26,18 ευρώ. Ως εκ τούτου με νομοθεσία του 2010 και του 2012 (κι όχι βέβαια του 2015), προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18 ευρώ Χ 15 ημερομίσθια = 392,7 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, τότε η Ελληνική Πολιτεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη

Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καιρός
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται απότομη καιρική ανατροπή μέσα στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θεαματικό αυτό που θα συμβεί το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται απότομη καιρική ανατροπή μέσα στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς