Thumbnail
Associated Press

«Ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Άμος Χόχσταϊν θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας με τη συντακτική ομάδα του Associated Press, στην Ουάσιγκτον, εξηγώντας ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι του είπε ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό της Gasprom.

Ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε στο πρακτορείο τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για την επίμαχη υπόθεση του Σάββα Ξηρού όσο και για το θέμα της Gazprom και την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τον Σάββα Ξηρό ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι για να υπαχθεί στον νέο νόμο για κατ’ οίκον περιορισμό με το βραχιόλι, η αίτησή του θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από ελληνικό δικαστήριο.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο νέος νόμος ήταν μία απάντηση στις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας προκειμένου να επιβάλλει άλλες μορφές κράτησης σε φυλακισμένους με αναπηρία 80%, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κρατούμενος είναι τυφλός και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αναπηρία 98%.

Αναφορικά με ένα άλλο σημείο έντασης με τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, την πρόταση της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Gazprom μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά» και δήλωσε ότι «ο κ. Κέρι του είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Gazprom στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.


Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιραν
Οι ΗΠΑ ομολογούν το έγκλημα στο σχολείο του Ιράν – 175 νεκροί από «σφάλμα» των μυστικών υπηρεσιών
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει το μακελειό σε ένα εξοργιστικό σφάλμα στόχευσης, το οποίο προκλήθηκε από τη χρήση παρωχημένων και ανεπιβεβαίωτων...
Οι ΗΠΑ ομολογούν το έγκλημα στο σχολείο του Ιράν – 175 νεκροί από «σφάλμα» των μυστικών υπηρεσιών
Ελένη Ζαρούλια
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
Η καταδίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση - «Όχι» στη μετατροπή της ποινής σε χρηματική
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
προτυπα
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027
Η διαδικασία υποβολής και οι επιλογές των υποψηφίων - Κλήρωση και εξετάσεις
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027
ειδικ
Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης: Ρωγμές, μούχλα και πτώσεις σοβάδων - Κατεπείγουσα καταγγελία γονέων για τις υποδομές
"Το σχολείο καταρρέει, κινδυνεύουν τα παιδιά μας" - Κραυγή αγωνίας από γονείς ΑμεΑ στην Ηλιούπολη
Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης: Ρωγμές, μούχλα και πτώσεις σοβάδων - Κατεπείγουσα καταγγελία γονέων για τις υποδομές