Thumbnail
«Το πρόγραμμα ανακρίσεων λειτούργησε τέλεια»

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά του προγράμματος βασανιστηρίων που εφάρμοσε η CIA εναντίον υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαίροντας το έργο των ανακριτών οι οποίοι διεξήγαγαν τις ανακρίσεις.

«Αισθάνομαι πολύ καλά: οι ανακριτές θα έπρεπε να είχαν τιμηθεί, θα έπρεπε να είχαν παρασημοφορηθεί», δήλωσε ο κ. Τσένι, αντιπρόεδρος από το 2001 έως το 2009 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους την εποχή που εφαρμόστηκαν αυτές οι σκληρές ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Η έκθεση - κόλαφος, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τη Γερουσία, επισημαίνει ότι τα βασανιστήρια τα οποία πραγματοποίησε η CIA σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία δεν είχαν συμβάλει στην απόσπαση καμιάς χρήσιμης πληροφορίας.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επεσήμανε επίσης ότι η CIA παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο αναφορικά με το πρόγραμμα προωθημένων μεθόδων ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

Ωστόσο για τον Ντικ Τσένι, οι ανακρίσεις αυτές που γίνονταν υπό μορφή βασανιστηρίων «λειτούργησαν τέλεια», όπως δήλωσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε ήδη δηλώσει ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Γερουσίας, τονίζοντας την Τετάρτη ότι ήταν «γεμάτη ανοησίες».

«Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη. Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν ανθρώπους - κλειδιά που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα αυτό», ανέφερε ο κ. Τσένι.

Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν είχε επίσης τονίσει την Πέμπτη ότι δεν συμφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Γερουσίας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε διώξεις στις 22/5
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη στοχοποίηση και τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στην αξιολόγηση
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε διώξεις στις 22/5
panepistimio aigaiou
Πανελλήνιες 2025 – Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου: Η «Ήσυχη Δύναμη» Που σου ανοίγει όλες τις πόρτες!
Το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σάμο, είναι μία από τις πιοπραγματικά δυναμικές επιλογές για τους υποψήφιους του 2ου...
Πανελλήνιες 2025 – Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου: Η «Ήσυχη Δύναμη» Που σου ανοίγει όλες τις πόρτες!
VOULI
LIVE - Ερωτήσεις για την Παιδεία στη Βουλή: «Αιώνιοι» φοιτητές και νέα μέτρα ασφάλειας στα ΑΕΙ στο επίκεντρο
Το alfavita.gr θα συνδεθεί ζωντανά με το Κοινοβούλιο, δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία σε απευθείας μετάδοση
LIVE - Ερωτήσεις για την Παιδεία στη Βουλή: «Αιώνιοι» φοιτητές και νέα μέτρα ασφάλειας στα ΑΕΙ στο επίκεντρο