Thumbnail
Τι ισχύει με το νέο μνημόνιο 

Στην άρση της αναστολής τωνπλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το νέο έτος, δεσμεύεται να προχωρήσει η δικομματική κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, βγάζοντας έτσι στο "σφυρί" δεκάδες χιλιάδες ακίνητα.

Η αναστολή του «παγώματος» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αναμένεται να ισχύσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, φέρνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, εργαζόμενους και άνεργους σε κατάσταση απόγνωσης και πλήρους ανασφάλειας, αποστερώντας τους ουσιαστικά από ένα αναντικατάστατο και βασικό αγαθό, αυτό της στέγης.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι τα ακίνητα όσων δανειοληπτών δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τα δάνεια τους, είναι ήδη κατασχεμένα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά λόγω του "μορατόριουμ" στους πλειστηριασμούς, παρέμεναν απλά στην κατοχή των τραπεζών.

Με την άρση της νομοθετικής προστασίας, είναι  βέβαιο, πως θα ακολουθήσουν ταχύτατα δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων που πέραν των τραγικών και ανυπολόγιστων κοινωνικών συνεπειών, θα επιφέρουν μείωση των τιμών των ακινήτων λόγω της υπερβάλουσας και ταυτόχρονηςαύξησης της προσφοράς, που με τη σειρά της θα πλήξει την , ήδη ισχνή, οικοδομική δραστηριόητα. Γεγονός, που θα αποτελέσει ακόμη μια πηγή τροφοδότησης της ύφεσης και παράλληλα αύξησης της οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας που πλήττει τον λαό.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση δεσμεύται και στα ακόλουθα:

--Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει καταρτιστεί και ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα.

--Θα προχωρήσει έως τις 15 Ιουλίου στην πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τηςνέας Proton Bank, κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

--Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 25% συν μιας μετοχής της Eurobank το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013 σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

--Θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών έως το Σεπτέμβριο 2013 με πυλώνα την Πανελλήνια Τράπεζα, αλλά και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

--Η κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, εκτός εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει τη συγκατάθεσή της.

--Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις τρέχουσες διατάξεις του ν. 4128/2013, δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

--Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών ή τέλη ή φόρους αντ 'αυτών, εκτός εάν έχουν διανεμόμενα κέρδη (εξαιρουμένων των κερδών από εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό).

--Καμία κρατική ενίσχυση δεν θα χορηγείται στις τράπεζες πριν από την έγκρισή της από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

--Οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν μεσοπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης, διευρύνοντας τη χρηματοδοτική τους βάση και μειώνοντας την εξάρτησή τους από την έκτακτη κεντρική στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και των κυβερνητικών εγγυήσεων.

--Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερδανεισμός σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες και έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.

--Το «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ και σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apth
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη
«Κάτω τα χέρια από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά ΑΕΙ»
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη