amfitheatro-aei-foitites
Alexandros Michailidis / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αθέατα τμήματα και σπουδές στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πέρσι το 1ο επιστημονικό πεδίο –των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών– επέλεξαν και τελικά εξετάστηκαν 20.132 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων. (Ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτόν που δήλωσαν το πεδίο, καθώς δεν προσέρχονται όλοι στις εξετάσεις.)

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους με πρακτικές εφαρμογές και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς

Οι απόφοιτοι αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα συνεργασίας, η διαπολιτισμική ευαισθησία κ.ά.. Αυτές ακριβώς οι δεξιότητες τους δίνουν την δυνατότητα να μεταπηδήσουν μέσω ενός μεταπτυχιακού - που μπορεί να μην έχει άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές τους σπουδές - σε έναν εναλλακτικό επαγγελματικό τομέα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.

Υπολογιστική Γλωσσολογία

Απόφοιτοι Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ξένων Φιλολογιών μπορούν να εξειδικευτούν στην Υπολογιστική Γλωσσολογία, καθώς έχουν αναπτύξει άριστες επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση συνδυάζει την επιστήμη της πληροφορικής (υπολογιστικά συστήματα, μηχανική μάθηση, μεγάλα δεδομένα) με τη γλωσσολογία.

Μ.Μ.Ε. και στο Marketing

Απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας μπορούν να εργαστούν στα Μ.Μ.Ε. και στο Marketing, επειδή έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τα κοινωνικά σύνολα και έχουν αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Διοίκηση Επιχειρήσεων & Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού

Απόφοιτοι Τμημάτων Νομικής, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στον χώρο των επιχειρήσεων (λ.χ. με ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού), εκμεταλλευόμενοι τις δεξιότητες ανάλυσης και λήψης αποφάσεων που απέκτησαν μέσω της ερμηνείας νομικών κειμένων και της ανάλυσης νομικών ζητημάτων.

Τουρισμός

Απόφοιτοι Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις πολυπολιτισμικές τους δεξιότητες και να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στον τομέα του Τουρισμού. Γενικότερα, οι απόφοιτοι όλων των Τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν πολυάριθμες προοπτικές στην αγορά εργασίας διότι μπορούν να κινηθούν σε ευέλικτους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η επικοινωνία, η διοίκηση, ο πολιτιστικός και ο τουριστικός τομέας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Β’ Λυκείου δεν είναι περιοριστική, απεναντίας αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν με αυτές το δικό τους ξεχωριστό μονοπάτι σταδιοδρομίας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο ΑΣΕΠ και Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των αιτήσεων για τις προκηρύξεις εκπαιδευτικών 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026 και τους νέους πίνακες κατάταξης
Ανατροπή με Πίνακες Εκπ/κών 2027: Βγαίνουν 2 νέα πιστοποιητικά
ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ: Αλλάζουν όλα! Άνοιξαν 2500 νέες θέσεις τηλεξέτασης για να πάρουν όσοι προλάβουν 2 εύκολα πιστοποιητικά από το σπίτι τους που...
Ανατροπή με Πίνακες Εκπ/κών 2027: Βγαίνουν 2 νέα πιστοποιητικά
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών
Η ψηφιακή διασύνδεση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών δίνει πρόσβαση στα στοιχεία των εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις πολιτογράφησης
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών