πανελληνιες
Ο εκπαιδευτικός την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.

Σαφή θέση υπέρ του φυσικού του Πρότυπου ΓΕΛ της Βαρβακείου Σχολής Θοδωρή Παπασγουρίδη, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Π.Πολάκη ότι «μάλλον είναι και στην Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή είχε δώσει στις ενδοσχολικές εξετάσεις του σχολείου (Βαρβάκειο) δυο από τα τέσσερα θέματα που μπήκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της φυσικής», λαμβάνει δημοσίως η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ)

Υπενθυμίζεται ότι ο φυσικός, με επιστολή του στο alfavita.gr σχετικά με  καταγγελία του πρώην υπουργού Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, σημειώνει ότι "αν ο κύριος Παύλος Πολάκης δεν ανακαλέσει, άμεσα με δημόσια ανάρτησή του, θα υποχρεωθώ να χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της ηθικής και επαγγελματικής μου υπόστασης."

Παρόλα αυτά, ο Π.Πολάκης απάντησε ότι «Δεν παίρνω πίσω τίποτα και οποιος θέλει να μου κανει μηνυση»

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Προς υπεράσπιση ενός συναδέλφου της δημόσιας εκπαίδευσης

Πριν από λίγες ημέρες ένας συνάδελφός μας κατονομάστηκε ως «καταδολιευτής» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διότι, λέει, ένα από τα θέματα που έθεσε στο σχολείο του (Βαρβάκειος Σχολή) στις ενδοσχολικές εξετάσεις «έπεσε» στις Πανελλαδικές κι ότι αυτός το πρότεινε ως «μέλος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής»…

Είναι γεγονός ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με όλα τους τα σοβαρότατα προβλήματα, είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας που είναι διαφανείς. Απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το μοναδικό πεδίο που ένα φτωχό παιδί έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να «κερδίσει» ακόμη και παιδιά από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Κάθε είδηση, επομένως, που θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των εξετάσεων προκαλεί οργή.

Αυτή την συνθήκη εκμεταλλεύτηκε πολιτικός που ασχολείται με ζητήματα «διαφάνειας» για να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά έναν συνάδελφό μας της δημόσιας εκπαίδευσης. Ποια ήταν η κατηγορία; Ότι ένα θέμα που τέθηκε στις εξετάσεις της Φυσικής (και που δικαιολογημένα συγκέντρωσαν την μήνι παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων) είχε επιλεγεί στις εξετάσεις της Βαρβακείου Σχολής. Ότι ο υπεύθυνος καθηγητής ήταν «μάλλον» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Άρα, νόθευση. Άρα, κάποιος/κάποιοι επιχειρούν με δόλια μέσα να παραβιάσουν το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι (;).

Υπάρχουν περιπτώσεις που μας βάζουν σε σκέψη για τις Πανελλαδικές; Ναι, και η ΟΙΕΛΕ έχει διαχρονικά αναδείξει κάποιες τέτοιες (όπως η πρόσφατη υπόθεση με κάποιους «φυσικώς αδυνάτους» που μάλλον ήταν μια χαρά στην υγεία τους). Περιπτώσεις για τις οποίες η πολιτεία και το Υπουργείο οφείλουν να ασκήσουν αυστηρότερη εποπτεία. Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Πρώτον (ίσως και σημαντικότερον): Ο συνάδελφός μας δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Θεματοδοσίας του μαθήματος της Φυσικής, γεγονός που βεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ο πολιτικός, πριν τον διαπομπεύσει δημόσια, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του.

Δεύτερον: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.

Τρίτον: Το περίφημο «θέμα» που τέθηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα «υποθέμα», το οποίο έδινε 5 από τις 100 (!!) μονάδες.

Τέταρτον: Το «θέμα» που ήταν ένα ερώτημα (Γ2) από τα τέσσερα συνολικά ερωτήματα του θέματος Γ, ήταν μία ερώτηση θεωρίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την απόδειξη της εξίσωσης του κύματος σε γραμμικό μέσο, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο κατανόησης της έννοιας του «κύματος». Πρόκειται για μία εξίσωση που αναδεικνύει την «ιδιαιτερότητα» των χαρακτηριστικών των κυμάτων ως «διαταραχή που διαδίδεται έτσι ώστε να μεταφέρεται ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ορμή ΧΩΡΙΣ  να συμβαίνει ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ».

Επίσης, όπως μας αναφέρουν συνάδελφοι Φυσικοί, ήταν ένα από τα λίγα θέματα των οποίων η εξέταση κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως όφειλε να είναι ζητούμενο ως θεμελιώδης προϋπόθεση κατανόησης φυσικών φαινομένων και όχι στείρας απομνημόνευσης «τεχνικών» επίλυσης ασκήσεων.

Επομένως, εδώ δεν έχουμε καμιά προσπάθεια νόθευσης του αδιάβλητου των εξετάσεων. Έχουμε, όμως, μια άδικη, άθλια διαπόμπευση ενός αθώου συναδέλφου για «αντιπολίτευση», για μερικές χιλιάδες likes και clicks. Επειδή ήδη το συγκεκριμένο νέο έχει «παίξει» σε δεκάδες ΜΜΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ενημέρωση.

Αναρωτιόμαστε: ποιος θα αποκαταστήσει την φήμη και την ακεραιότητα του συναδέλφου που διασύρθηκε στο όνομα μιας μικροκομματικής σύγκρουσης; Γνωρίζουμε ότι καμιά δικαστική απόφαση και καμιά διάψευση δεν επαρκούν για να θεραπευτεί η ζημιά που υπέστη ο εκπαιδευτικός, οι οικείοι του, το σχολείο. Η ρετσινιά μένει…

Ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Έχουμε όμως την ελάχιστη απαίτηση ο πολιτικός (που θεωρεί ότι υπηρετεί έναν πολιτικό χώρο αξιών και δικαιοσύνης) να αποσύρει το σχόλιό του και να ενημερώσει τους χιλιάδες followers του ότι είχε κακή ενημέρωση. Και, φυσικά, να ζητήσει από το θύμα του μια συγνώμη…

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
Αδιανόητο: Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία»
Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία» του κατηγορουμένου
Αδιανόητο: Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΠΑΔΑ: «Χιλιάδες απόφοιτοι Μηχανικοί προσδοκούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος»
«Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΑΔΑ» - Το υπόμνημα που κατέθεσαν Διπλωματούχοι Μηχανικοί Απόφοιτοι ΠΑΔΑ
ΠΑΔΑ: «Χιλιάδες απόφοιτοι Μηχανικοί προσδοκούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος»