ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ
Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τα Νέα Ελληνικά ήταν «Βιβλίο:  Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο».

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), κόβοντας πρώτοι το νήμα της εκκίνησης των Πανελληνίων εξετάσεων 2024.

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τα Νέα Ελληνικά ήταν «Βιβλίο:  Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο».

Μάλιστα, τους δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» και κλήθηκαν να γράψουν μία  ομιλία  (200‐250  λέξεις) που  θα εκφωνούσαν στο  σχολείο τους στο πλαίσιο  ημερίδας  για  τη  φιλαναγνωσία,  στην  οποία  θα  παρουσιάσετε  την  αξία  του βιβλίου για τον άνθρωπο.

Δείτε εδώ τα θέματα των Νέων Ελληνικών

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ

λουντεμησ

Μια παρουσίαση του βιβλίου από ένα μικρό μαθητή

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ
το βιβλίο γράφτηκε το 1956 από τον Μενέλαο Λουντέμη .

Ο Μέλιος είναι ένα ορφανό αγόρι που για να επιβιώσει βόσκει τις αγελάδες ενός σκληρού κτηνοτρόφου. Αγαπάει τα γράμματα και πασχίζει μόνος του να <<τα μάθει>>. Ο δάσκαλος του χωριού καταλαβαίνει τη μεγάλη του αγάπη και τον βοηθάει να μάθει την ύλη του Δημοτικού για να δώσει εξετάσεις στο Γυμνάσιο. Ο Μελιος με τα λιγοστά χρήματα που έχει κατεβαίνει στην πόλη και νοικιάζει μια καμαρούλα στο φτωχό σπιτάκι δύο γερόντων, του Ανέστη και της Αρετής. Δίνει εξετάσεις στο Γυμνάσιο και αριστεύει όμως αντιμετωπίζει την σκληρότητα του γυμνασιάρχη που δεν τον θέλει στο σχολείο όταν καταλαβαίνει ότι δεν φοίτησε σε δημοτικό. Ο Μέλιος απελπισμένος πάει στο ποτάμι και γνωρίζει έναν καλόκαρδο γύφτο τον Μπίθρο. Εκεί ο Μπίθρος του δείχνει την καλοκαρδία του και τον πάει σπίτι του να τον φιλέψει και από εκείνη την ημέρα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι στον κόσμο. Τελικά ο Μέλιος πηγαίνει στο Γυμνάσιο και εκεί γνωρίζει την σκληρότητα των καθηγητών και των συμμαθητών του που δεν ανέχονται την φτώχεια του. Υποστηρίζεται όμως από κάποιους άλλους καθηγητές όπως από τον κύριο Σκαμβούρα που βλέπει στον Μέλιο ένα έξυπνο παιδί με σεβασμό, με τιμιότητα,με ήθος καιαξιοπρέπεια .Ο Μέλιος αγωνίζεται για να μορφωθεί κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει και γνωρίζει την απόνια και τη ντομπροσύνη των φτωχών και απλών ανθρώπων όπως είναι ο μπάρμπα Θόδως ο επιστάτης του σχολείου. Στην τρίτη Γυμνάσιου γνωρίζει την Αγράμπελη την πρώτη του αγάπη που του δίνει φτερά να ονειρεύεται και η σκέψη της του γεμίζει την ψυχή και το μυαλό και του δίνει δύναμη. Το καλοκαίρι γίνεται δάσκαλος στα παιδιά των Βλάχων στο βουνό που αν και συναντά εμπόδιαστο τέλος καταφέρνει να τον αγαπήσουν.
Όταν ξαναγυρίζει στο Γυμνάσιο κάνει παρέα με τους ανεπιθύμητους ταραξίες του σχολείου τους Πέρσες γιατί αν και έχουν κακή συμπεριφορά εκείνος ξέρει ότι έχουν μια λεβεντιά και μια ευθύτητα που εκτιμάει .Όμως τα πράγματα στο σχολείο με τους καθηγητές και τον Γυμνασιάρχη εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Το σχολείο για αυτούς έχει σκληρούς και ψυχρούς κανόνες και δεν συγχωρεί παραστρατήματα. Ένα περιστατικό - ο έρωτας του μαθητή της έκτης Σίκαλου για την καθηγήτρια του και οι επιστολές που της έστελνε εξόργιζαν την ομάδα των άμεπτων καθηγητών που εξέθεσαν το παιδί με αποτέλεσμα αυτό να αυτοκτονήσει. Το σχολείο επαναστάτησε με πρωτοστάτη το Μέλιο και αυτό μαζί με την ανακάλυψη των επιστολών του στην Αγράμπελη έγιναν αφορμή να αποβληθεί απ' όλα τα Γυμνάσια της χώρας . Ο Μέλιος ξέρει ότι δεν χρειάζεται το σχολείο , μπορεί να μορφωθεί μόνος του. Βγαίνει πάλι στον δρόμο και ξανασυναντά τον Μπίθρο τον γύφτο με τη μεγάλη και ανοιχτή καρδιά που του χαρίζει απλόχερα την αγάπη του και τη ζεστασιά του.


Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Μέλιος. Είναι ορφανός και φτωχός αλλά έχει καθαρή καρδιά και σπουδαίο μυαλό και ξέρει να αγωνίζεται. Αγαπάει και σέβεται τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Έχει μάθει να λέει την αλήθεια και να μην προδίδει κανέναν. Αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του επαναστατεί ενάντια στην αδικία και παλεύει για το όνειρό του να μορφωθεί.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ,είναι συγκινητικό και είναι ένα μάθημα ζωής. Οι ανθρώπινες αξίες εξυψώνονται όπως η αγάπη για των άνθρωπο η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα. Μέσα από αυτό το βιβλίο διδασκόμαστε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να παλεύουμε για τα όνειρά μας και για αυτά που αγαπάμε.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΟΥΣΚΑΣ, Α3

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Πανωλεθρία στην Φυσική: "4 ώρες θέλουν για να λυθούν αυτά τα θέματα"

Μπάχαλο και στην Ιστορία στις Πανελλήνιες - Άνω κάτω οι μαθητές

Πανελλήνιες: Με ένα κλικ τα θέματα και οι λύσεις στο κινητό σας 

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δπθ
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024
Χρυσό Μετάλλιο με το έργο Erasmus+ SETOFF και Πρώτο Βραβείο στο Π.Μ.Σ. «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας»
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024