Πανελλήνιες 2024: Κονδύλι 620.000€ για επέκταση του για επέκταση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, εγκριθηκε η ένταξη της πράξης «Επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘA» με κονδύλι 620.000€  στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης του ΥΠΑΙΘΑ.

Αντικείμενο της πράξης είναι η αύξηση των τερματικών σημείων του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων και αποτελεί επέκταση υπάρχουσας υποδομής, η οποία συγκροτείται από την κεντρική υποδομή που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ή ΥΠΑΙΘΑ) και χίλια διακόσια (1200) τερματικά σημεία σε σχολικές μονάδες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) πανελλαδικά.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται η προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση τριακοσίων (300) επιπλέον σετ εξοπλισμού σε ισάριθμες σχολικές μονάδες για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στη οργάνωση και διεξαγωγή εξετάσεων εθνικού επιπέδου, καθώς και πενήντα (50) σετ εξοπλισμού που θα κατανεμηθούν ανάλογα στις ΔΔΕ, ως απόθεμα για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας του συστήματος.

Το ΣΑΜ δημιουργήθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα αποστολής θεμάτων εξετάσεων και αρχείων (VBI), το οποίο θεωρούνταν τεχνολογικά παρωχημένο. Το ΣΑΜ αποτελείται από την κεντρική υποδομή αποστολής θεμάτων που στεγάζεται στο κτίριο του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι, καθώς και τα τερματικά σημεία λήψης θεμάτων που είναι τα εξεταστικά κέντρα (σχολικές μονάδες) σε όλη την Ελλάδα.

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2021 και χρησιμοποιείται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) και στις εξετάσεις ΑΣΕΠ.

Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το εν λόγω σύστημα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη ασφαλούς διακίνησης εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων (Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Δήμοι, Πρεσβείες, Ναυτιλία κ.λπ.). 

Δείτε την απόφαση

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ιδρύεται νέο τμήμα Ψυχολογίας – Όλες οι λεπτομέρειες για την ενημερωτική ημερίδα
Ημερίδα για το νέο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Παρουσίαση στην τοπική κοινότητα και ψηφιακή μετάδοση
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ιδρύεται νέο τμήμα Ψυχολογίας – Όλες οι λεπτομέρειες για την ενημερωτική ημερίδα
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: Νέα εθνική στρατηγική για το σχολικό δίκτυο
«Ανοίγουμε ,για πρώτη φορά, το κεφάλαιο των οικονομικών της δημόσιας εκπαίδευσης» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Νέα εθνική στρατηγική για το σχολικό δίκτυο