Πανελλήνιες 2024: Κονδύλι 620.000€ για επέκταση του για επέκταση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων
Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, εγκριθηκε η ένταξη της πράξης «Επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘA» με κονδύλι 620.000€  στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης του ΥΠΑΙΘΑ.

Αντικείμενο της πράξης είναι η αύξηση των τερματικών σημείων του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων και αποτελεί επέκταση υπάρχουσας υποδομής, η οποία συγκροτείται από την κεντρική υποδομή που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ή ΥΠΑΙΘΑ) και χίλια διακόσια (1200) τερματικά σημεία σε σχολικές μονάδες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) πανελλαδικά.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται η προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση τριακοσίων (300) επιπλέον σετ εξοπλισμού σε ισάριθμες σχολικές μονάδες για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στη οργάνωση και διεξαγωγή εξετάσεων εθνικού επιπέδου, καθώς και πενήντα (50) σετ εξοπλισμού που θα κατανεμηθούν ανάλογα στις ΔΔΕ, ως απόθεμα για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας του συστήματος.

Το ΣΑΜ δημιουργήθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα αποστολής θεμάτων εξετάσεων και αρχείων (VBI), το οποίο θεωρούνταν τεχνολογικά παρωχημένο. Το ΣΑΜ αποτελείται από την κεντρική υποδομή αποστολής θεμάτων που στεγάζεται στο κτίριο του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι, καθώς και τα τερματικά σημεία λήψης θεμάτων που είναι τα εξεταστικά κέντρα (σχολικές μονάδες) σε όλη την Ελλάδα.

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2021 και χρησιμοποιείται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) και στις εξετάσεις ΑΣΕΠ.

Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το εν λόγω σύστημα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη ασφαλούς διακίνησης εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων (Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Δήμοι, Πρεσβείες, Ναυτιλία κ.λπ.). 

Δείτε την απόφαση

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
syka30933.jpg
Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου
Τα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών
Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου