Πανελλαδικές εξετάσεις
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Υγιεινή… για το κεφάλαιο»: Τα θέματα των Πανελληνίων στα ΕΠΑΛ

Σε τι κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στο πανελλαδικό μάθημα της Υγιεινής του Σαββάτου; Αν έχουν πραγματικά εμπεδώσει την ύλη του μαθήματός τους ή τις αξίες της αστικής τάξης και του κράτους της;

Μάλλον το δεύτερο, καθώς το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα από τα θέματα των εξετάσεων να λοιδορήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Έτσι οι υποψήφιοι διάβασαν ότι «παραγωγός φρούτων συγκέντρωσε και αποθήκευσε τη συγκομιδή του. Εξαιτίας -όμως- της απεργίας η μεταφορά των προϊόντων καθυστέρησε» με συνέπεια την αλλοίωσή τους! Τι άλλο παρά χυδαία συκοφάντηση της απεργίας, που παρουσιάζεται να θίγει τους παραγωγούς και να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα υποταγής στους αυριανούς εργαζόμενους.

Κεφάλαιο και κυβέρνηση χτυπούν την απεργία, με κάθε τρόπο και με όποια ευκαιρία τους δίνεται, ακόμα και αξιοποιώντας τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η απεργία είναι όπλο των εργαζομένων, είναι η δύναμή τους απέναντι στην εργοδοσία. Αυτό είναι που ενοχλεί και προσπαθούν να χτυπήσουν. Αυτό αποδεικνύουν οι απεργιακοί αγώνες και οι νίκες των εργαζομένων στην Cosco, στην efood, στους οικοδόμους και σε άλλους κλάδους.

Σε μια περίοδο που η φθηνή και ευέλικτη εργασία είναι ο «κανόνας» για τη νέα γενιά, που οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, και στα βασικά είδη κατανάλωσης έχουν πάρει φωτιά και ο μισθός δε φτάνει για να βγει ο μήνας, προσπαθούν να απαξιώσουν το εργατικό κίνημα, την οργανωμένη ταξική πάλη, να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, τις «λύσεις από τα πάνω».

Δε σταματάνε όμως εκεί. Σε επόμενο ερώτημα, οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν για «τα μέτρα προφύλαξης που θα έπρεπε να πάρει άτομο» που ταξίδεψε σε χώρα όπου ενδημούσε η πανώλη, για να προστατευτεί! Και πάλι προβάλλεται η ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί όλο το διάστημα της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση αποθέωσε την ατομική ευθύνη για να κρύψει τις εγκληματικές κρατικές – κυβερνητικές ευθύνες απουσίας ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας για όλες τις ανάγκες του λαού.

Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αυτές οι αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις θέλουν να διδάσκονται τα παιδιά μας και σε ανάλογα θέματα εξετάζονται

Απέναντι σε αυτό το σχολείο που με κάθε αφορμή καλλιεργεί την ατομικότητα, την απαξίωση του συλλογικού αγώνα, την υποταγή σε αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι εκπαιδευτικοί ένα χρέος έχουμε: μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να παλέψουμε για το σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά, για τη ζωή με δικαιώματα.

* Εκπαιδευτικός, 4ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ύπνος
Ύπνος και εγκέφαλος: Οι 5 συνήθειες που μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανσή του
Ο ύπνος δεν επηρεάζει μόνο το πόσο ξεκούραστοι αισθανόμαστε την επόμενη ημέρα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου.
Ύπνος και εγκέφαλος: Οι 5 συνήθειες που μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανσή του
αεν
Πανελλήνιες 2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού – Προθεσμία έως 6 Απριλίου
ΑΕΝ: Όλες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται - Οι σχολές αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για μαθητές που...
Πανελλήνιες 2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού – Προθεσμία έως 6 Απριλίου
ιραν
Φρουροί της Επανάστασης: Νέα πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στη Σαουδική Αραβία
Η Prince Sultan Air Base θεωρείται κρίσιμος κόμβος για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο.
Φρουροί της Επανάστασης: Νέα πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στη Σαουδική Αραβία