golearn-engl_970-250
«Κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί εν γένει η απαξίωσή τους και η εκ των προτέρων θεώρηση ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή συνέχεια και την προοπτική ενός εισακτέου μόνο από την βαθμολογική του επίδοση» - Επιστολή μαθήτριας Εσπερινού Λυκείου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Με αφορμή τα όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της εκτενέστατης συζήτησης για το νομοσχέδιο και θέματα παιδείας, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι κοινωνική πολιτική συνιστά τη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Αυτό επιχειρείται μέσω θεσμικών – ρυθμιστικών παρεμβάσεων και πολιτικών αναδιανομής με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Όσον αφορά τα Εσπερινά Λύκεια, κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί εν γένει η απαξίωσή τους και η εκ των προτέρων θεώρηση ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή συνέχεια και την προοπτική ενός εισακτέου μόνο από την βαθμολογική του επίδοση κατά την εισαγωγή του στη σχολή.

Κοινωνική πολιτική δεν είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων – σκοπιμοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, η μόρφωση μετατρέπεται από καθολικό δικαίωμα σε προνόμιο εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εξασφαλίσουν. Κοινωνική πολιτική δεν είναι η εχθρότητα που επιδεικνύει με συστηματικό τρόπο η κυβέρνηση προς τους μαθητές. Η Παιδεία είναι ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και ένα ζήτημα Δημοκρατίας, αφού μέσω αυτής, δημιουργούνται πολίτες ελευθερόφρονες και υπερασπιστές της Δημοκρατίας.

Χωρίς να μακρηγορώ, αυτή δεν είναι μια συνήθης κριτική προς την κυβέρνηση, πέραν των άλλων, των ιδεολογικών, των πολιτικών διαφορών, είναι κριτική περί υπεράσπισης των οικονομικά ασθενέστερων τμημάτων του πληθυσμού. Δεν είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν φιμώνει κάθε αντίθετη άποψη.

Θα ήταν θεμιτό να μην αντιμετωπίζονται οι πολίτες σαν μια αμόρφωτη μάζα, ως αδαή πλειοψηφία, αλλά σαν αυτό που τους αρμόζει, πολίτες μορφωμένοι, με γνώση, σε μια κοινωνία που εξασφαλίζει τις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ισηγορίας, της ισοτιμίας όλων των μελών της. Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι θεωρώ απαράδεκτο να επιτρέπεται σε μια ολιγάριθμη ομάδα που αυτοχρίζεται ισχυρή (με βάση κυρίως οικονομικά ή κριτήρια κοινωνικής θέσης) να επιβάλλει τη θέλησή της και τις αρχές της στην πλειοψηφία. Μια τέτοια αντίληψη του δικαίου αντιβαίνει στις θεμελειώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απηχεί σε εποχές βαρβαρότητας. Παγιώνει τις ανισότητες, δεσμεύει τις ελευθερίες, ευνοεί την ανάπτυξη μόνο ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αυτό δεν λέγεται κοινωνική πολιτική, αλλά θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση της αδικίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως
Πάλι στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών προσφεύγει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως
ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της
Στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και θα τιμηθούν ιστορικά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και πρώην αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, μέλη της πανεπιστημιακής...
ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της