Βαθμολογίες 2019: Πτώση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, στατιστικά και εκτιμήσεις
Χαμηλές επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα και μείωση των αριστούχων

- Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία
- Καθολική πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων και της Ιατρικής
- Μικρότερη η πτώση στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο 
- Βαθμολογικό βατερλό στη Χημεία, χαμηλές επιδόσεις σε Μαθητικά - Φυσική

Οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα περισσότερα μαθήματα, η μείωση των αριστούχων και τα αυξημένα ποσοστά κάτω από τη βάση δείχνουν την πτωτική πορεία των βάσεων στα περισσότερα Τμήματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων δείχνουν καθολική πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές του 2ου πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και του 3ου επιστημονικού πεδίου Επιστημών Υγείας και Ζωής, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων και της Ιατρικής. 

Ειδικά στο μάθημα της Χημείας σημειώθηκε βαθμολογικό βατερλό: Κάτω από τη βάση έγραψε το 42,12% των υποψήφιων σε σχέση με το 26,25% πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι μειώθηκαν κατά 3.000. Μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν φέτος πάνω από 19, ενώ πέρυσι έγραψαν 3.420.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον για τις κεντρικές Ιατρικές σχολές μικρή πτώση των βάσεων και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας. Δεν θα υπάρξει όμως "γκρέμισμα" των βάσεων όπως αναμενόταν, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν σημαντικά καλύτερες στο μάθημα της Βιολογίας και αυξήθηκαν οι αριστούχοι. 

Την κατιούσα θα πάρουν και οι πολυτεχνικές σχολές, κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα, καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Μαθηματικά αλλά χειρότερα στη Φυσική και τη Χημεία.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι στα δύο αυτά επιστημονικά πεδία ο αριθμός των υποψηφίων είναι αντίστοιχος με τις θέσεις των εισακτέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να εισάγονται σε σχολές με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες, σε αντίθεση με το 1ο πεδίο όπου οι προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ είναι λιγότερες από τους υποψήφιους.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένονται οριακές αυξομειώσεις με κυρίως πτωτική τάση. Οι υποψήφιοι πέτυχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Ιστορίας, αλλά χειρότερες στα Λατινικά και τα Αρχαία. προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας. 

Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο, θα σημειωθεί επίσης μικρή πτώση των βάσεων κυρίως λόγο της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Οι βαθμολογικές επιδόσεις κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με τους υποψηφίους να γράφουν καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά, αλλά χειρότερα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. 

Μηχανογραφικό

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, και είναι αποκλειστική.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Χρύσα Βαϊνανίδη

Δείτε εδώ:

Τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογίες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2019

Πανελλήνιες 2019: Υπολογίστε εδώ τα μόριά σας (Εφαρμογή)

Πανελλήνιες 2019: Βαθμολογίες κάτω από τη βάση και άριστοι μαθητές

 

σχετικά άρθρα

Δίωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ την Τρίτη 3/3 για συμμετοχή στο μαθητικό συλλαλητήριο
Δίωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ την Τρίτη 3/3 για συμμετοχή στο μαθητικό συλλαλητήριο
ΟΛΜΕ: Μαζί με τα παιδιά μας παλεύουμε για σύγχρονα δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε η νέα γενιά να ξεχάσει τι σημαίνει δωρεάν παιδεία, ασφάλιση, ωράριο,...
Δίωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ την Τρίτη 3/3 για συμμετοχή στο μαθητικό συλλαλητήριο