Η σύνδεση της χημείας με την καθημερινή ζωή, η πρωτοτυπία των θεμάτων, η υπερβολή και η κακία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2019 - Σχόλιο για τα θέματα της Χημείας

Οι υποψήφιοι του 2018, αφού αποφοίτησαν από το Λύκειο, στη διάρκεια των εξετάσεων, έμαθαν ότι στο παρθένο ελαιόλαδο περιέχεται σε μεγάλη αναλογία το ελαϊκό οξύ, μία οργανική ένωση με 18 άτομα άνθρακα στο μόριό της (πρωτοτυπία).

Ίσως επειδή δεν πρόλαβαν να το διδαχθούν στο τελευταίο κεφάλαιο της χημείας Β' Λυκείου, ήταν ευκαιρία να το μάθουν στις πανελλήνιες. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να γράψουν συντακτικούς τύπους και χημικές εξισώσεις με ενώσεις που έχουν 18 άτομα άνθρακα (υπερβολή).

Οι υποψήφιοι του 2019, αρκετοί από αυτούς ήταν υποψήφιοι και το 2018, αφού αποφοίτησαν από το Λύκειο, στη διάρκεια των εξετάσεων, έμαθαν ότι οι μύγες αναπαράγονται λόγω των φερομονών (καθημερινότητα, τουλάχιστον για τις μύγες).

Η φερομόνη Α, έχει 16 άτομα άνθρακα στο μόριό της (πρωτοτυπία). Στη συνέχεια όμως έπρεπε να γράψουν συντακτικούς τύπους και χημικές εξισώσεις με ενώσεις που έχουν 16 άτομα άνθρακα (υπερβολή της πρωτοτυπίας).

Αυτή τη φορά όμως, σε σχέση με το 2018, υπήρχε επιπλέον ερώτημα Β4 με δύο πινακάκια χημικής ισορροπίας (καθημερινότητα για τους μαθητές της θετικής Γ¢ Λυκείου), υπήρχε επιπλέον ερώτημα Γ3 με μίγμα και 4 χημικές εξισώσεις, οι δύο πολύπλοκες (σκληρή καθημερινότητα για μαθητές και καθηγητές), υπήρχε επιπλέον Δ4 και Δ5 (θέμα banal, της περασμένης δεκαετίας).

Αν τα παιδιά δεν πρόλαβαν να τελειώσουν το θέμα Δ ή δεν πρόλαβαν να ελέγξουν τις απαντήσεις τους γιατί έπρεπε να γράψουν τους συντακτικούς τύπους και τις χημικές εξισώσεις του δέντρου που γέννησε η μύγα, αυτό είναι κακία.

 

ΥΓ. Η Χημεία είναι επιστήμη με πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή και έτσι πρέπει να διδάσκεται.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις όμως δε χωράνε όλα: και φερομόνη Α και γιαούρτι και ασπιρίνη και ισότοπο του οξυγόνου (κακία οι 4 μονάδες)  και μίγμα και 4 πολύπλοκες χημικές εξισώσεις και βαθμό μετατροπής και  ρυθμιστικό και άλλα πολλά (υπερβολή).

Ιωαννίδης Χ. χημικός

Θεσσαλονίκη     

best of network

σχετικά άρθρα

Στο νοσοκομείο με μώλωπες άστεγος μετά από επεισόδιο με άνδρες των ΜΑΤ
Στο νοσοκομείο με μώλωπες άστεγος μετά από επεισόδιο με άνδρες των ΜΑΤ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δημιουργεί ερωτηματικά - Ο άστεγος συνελήφθη για αντίσταση, εξύβριση και επίθεση εναντίον των αστυνομικών...
Στο νοσοκομείο με μώλωπες άστεγος μετά από επεισόδιο με άνδρες των ΜΑΤ