Οι προτεινόμενες αλλαγές στις Πανελλαδικές 2019 και στα μαθήματα

Σχετικά με την πρόταση του ΙΕΠ ο Υπουργός Παιδείας στο news247.gr έκανε λόγο "λελογισμένη αύξηση της ύλης" και σημείωσε πως η πρόταση ήρθε μετά ένα χρόνο επεξεργασίας 

"Είναι μία εισήγηση προς το Υπουργείο. Το Υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις του Ινστιτούτου, δεν την έχουμε υιοθετήσει ακόμη, αλλά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έκανε αυτήν την πρόταση μετά από διαβουλεύσεις, το έχουμε κάνει και εμείς -ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις- για να δούμε τι συμπληρωματικές απόψεις υπάρχουν και προχωράμε στην αποδοχή, έτσι όπως είναι, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, ενδεχομένως."

Επτά μαθήματα θα διδάσκονται την σχολική περίοδο 2019-2020 οι μαθητές της τωρινής Β' Λύκείου εκ των οποίων τα τέσσερα για έξι ώρες την εβδομάδα. 

Σχετικά με την αύξηση της ύλης

"Οταν ένα μάθημα πάει από δύο ώρες σε έξι, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μία αύξηση τριπλάσια της ύλης, 300% δεν υπάρχει πουθενά αυτό, ή αν πάει από τρεις ώρες, έξι, θα έπρεπε να υπάρχει τριπλασιασμός της ύλης. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό. Και θα μου επιτρέψετε, οι επιστημονικές ενώσεις που λένε ότι είναι τόσο τοις εκατό αύξηση, να πω ότι δεν είναι σοβαρό. Διότι, αύξηση είναι τι; Στο επίπεδο των διδακτικών ωρών; Στο επίπεδο των σελίδων; Ή είναι στο επίπεδο της δυσκολίας που ελπίζω να μην την ποσοτικοποιούν τη δυσκολία; Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα εξάωρα μαθήματα να έχουν αυτό το περιεχόμενο. Πουθενά δεν ακολουθούμε την αύξηση των ωρών και έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατοχυρώσουμε αυτό που εμείς είπαμε και μας κατηγορούν -είδα ένα-δυό δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο- είναι προπαρασκευή για τα Πανεπιστήμια. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Για να ξέρουμε τι λέμε. "


Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές:


Στα θεωρητικά μαθήματα δεν παρατηρείται αύξηση κεφαλαίων. Μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα εμπλουτίζονται μέσω σημειώσεων τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια. 
Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης προστίθεται η ύλη του βιβλίου Μαθηματικών Γενικής Παιδείας: στατιστική, πιθανότητες και συνδυαστική. 
Στη Φυσική προστίθεται τα μαγνητικά πεδία, τα εναλλασσόμενα ρεύματα και οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις. 
Στη Βιολογία προστίθεται κεφάλαιο για την Εξέλιξη. 
Στη Χημεία έχουν γίνει πολλές προσθέσεις ενοτήτων, καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο της θερμοχημείας. 
Στην Κοινωνιολογία, η οποία αποτελεί καινούρια προσθήκη στη Γ’ Λυκείου, αντικαθιστώντας τα Λατινικά, εκτός του βιβλίου, το οποίο είναι παλαιότερη έκδοση, θα δοθεί στους μαθητές επιπλέον υλικό.

Μάθημα επιλογής τα Λατινικά

Τα Λατινικά γίνονται κατ' επιλογήν μάθημα στην Γ' λυκείου."

"Τα Λατινικά οριακά είναι χρήσιμα στη Φιλολογία και την Αρχαιολογία.Οπουδήποτε αλλού είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί και στα Πανεπιστήμια." σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου

Πλέον, κατά τον υπουργό, " Εχουμε 4 μαθήματα κι ένα κατ επιλογήν/ θα μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά ανάμεσα στα λατινικά, τις ξένες γλώσσες και το σχέδιο Δεν θα εξετάζονται Πανελλαδικά, αλλά θα εξετάζονται για να πάρουν Απολυτήριο."

Όσον αφορά την εισαγωγή στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε:

"Τα προαιρετικά μαθήματα δεν εξετάζονται για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά για το απολυτήριο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν".

best of network

σχετικά άρθρα

Eπιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας: Οι εξελίξεις μέχρι τώρα
Eπιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας: Οι εξελίξεις μέχρι τώρα
Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία...
Eπιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας: Οι εξελίξεις μέχρι τώρα