Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών (Α2 φάση): Σήμερα Παρασκευή αναμένεται η πρόσληψη περίπου 250 αναπληρωτών

Οικονομία 0

Ενοίκια μέσω τράπεζας: Δεν ισχύει από 1η Οκτωβρίου – Η νέα ημερομηνία της ΑΑΔΕ

Κίτρινο ενοικιαστήριο σε κολώνα στην Αθήνα
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι σημαίνει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες η παράταση «μετά τις εκλογές» και γιατί αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ

Νέα παράταση, εννέα μηνών, στην υποχρεωτική πληρωμή στα ενοίκια αποκλειστικά μέσω τράπεζας ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, μεταθέτοντας την εφαρμογή του μέτρου για την 1η Ιουλίου 2027 -δηλαδή για μετά τις εκλογές- ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Με την Α. 1187/2026 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία, όπως αναφέρεται, «προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύστημα διασταύρωσης των σχετικών δεδομένων με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών αλλά και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προσαρμοστούν ομαλά στη νέα διαδικασία».

Το «αγκάθι» του Μητρώου και οι εκκρεμότητες

Η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), όπου θα δηλώνονται οι αριθμοί λογαριασμών κατάθεσης των ενοικίων. Παράλληλα, δεν έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις που προβλέπει ο Ν. 5222/2025 («Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάθεση συνδέεται και με προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και στην άντληση των απαραίτητων στοιχείων από τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας είχε δρομολογηθεί αρχικά να ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, δόθηκε στη συνέχεια παράταση έως την 1η Οκτωβρίου και τώρα μετατίθεται εκ νέου.

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές μέσω τράπεζας

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι ο λογαριασμός μέσω του οποίου θα εισπράττονται τα ενοίκια θα δηλώνεται στο Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπου δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε ακίνητο και θα «κουμπώσουν» τα στοιχεία των μισθώσεων. Ωστόσο, το ΜΙΔΑ δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την τραπεζική καταβολή των μισθωμάτων.

Η νέα διαδικασία προϋποθέτει την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε καταβολής ενοικίου, ώστε τα ποσά που πληρώνονται να μπορούν να διασταυρώνονται με όσα αναγράφονται στα δηλωμένα μισθωτήρια. Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, ο τρόπος εξόφλησης των μισθωμάτων αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, καθώς οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Έτσι, κάθε πληρωμή θα αφήνει ένα σαφές ηλεκτρονικό αποτύπωμα, διευκολύνοντας τον έλεγχο και την αντιστοίχιση των καταβαλλόμενων ποσών με τα στοιχεία της εκάστοτε μίσθωσης. Στην πράξη, το ποσό που θα μεταφέρεται τραπεζικά θα πρέπει να συμφωνεί με το ενοίκιο που αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Εάν, για παράδειγμα, έχει δηλωθεί συγκεκριμένο μηνιαίο μίσθωμα, η αντίστοιχη τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να αφορά το ίδιο ποσό και τη συγκεκριμένη μίσθωση.

Εξαιρέσεις στις κυρώσεις ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Την αναβολή υλοποίησης της απόφασης είχε ζητήσει, μία εβδομάδα νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στην τελευταία επιστολή της, η Ομοσπονδία επανέλαβε το αίτημά της να εξαιρεθούν από τις «ποινές», μεταξύ άλλων:

  • τα μισθώματα έως 500 ευρώ,
  • μισθώματα μεταξύ συμβαλλομένων ηλικίας άνω των 70 ετών, για τους οποίους δεν ισχύει η φορολογική υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  • όσα έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο ή ιδιώτη ή κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Την άμεση παρέμβαση στην αγορά ενοικίου ζήτησαν, πριν από λίγες ημέρες, 11 συλλογικότητες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαβρώνει τα δικαιώματα των ενοικιαστών, καθιστώντας πιο επισφαλή τη μισθωτική σχέση προς όφελος του ήδη ισχυρότερου μέρους.

Σε κοινή παρέμβασή τους, επανέλαβαν τα αιτήματα για «πλαφόν στις αυξήσεις και ανώτατα μισθώματα που θα συνδέονται με την αντικειμενική αξία, την ποιότητα, την παλαιότητα και την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας. 

Παράλληλα, ουσιαστική διεύρυνση των δικαιωμάτων των ενοικιαστών: μεγαλύτερη ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης, κατάργηση των εξώσεων-εξπρές, ολική προστασία από τις εξώσεις για ευάλωτα νοικοκυριά, οριστική εγκατάλειψη του “Τειρεσία ενοικιαστών”, ποιοτικοί έλεγχοι στις ενοικιαζόμενες κατοικίες και μεταφορά της μεσιτικής αμοιβής αποκλειστικά στον εκμισθωτή», σημειώνοντας «βιώνουμε καθημερινά τι σημαίνει να μην ξέρεις αν θα μπορείς να πληρώσεις το επόμενο ενοίκιο, αν θα αναγκαστείς να φύγεις από τη γειτονιά σου, αν θα βρεις μια αξιοπρεπή κατοικία που να μπορείς να αντέξεις οικονομικά. Βλέπουμε ανθρώπους να περικόπτουν βασικές ανάγκες, να χάνουν την κατοικία τους, να αναβάλλουν τη ζωή τους. Και μας εξοργίζει να ακούμε να παρουσιάζονται ως “λύσεις” πολιτικές που έχουν ήδη επιδεινώσει αυτή την κατάσταση ή που προστατεύουν τα κέρδη όσων επωφελούνται από την κρίση».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ποια αυτοκίνητα οδηγούνται υποχρεωτικά σε απόσυρση έως το 2028;

Νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους

Υπουργείο Παιδείας: 6.500 προσλήψεις αναπληρωτών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

οικονομία