γυμναστική σχολείο μαθητές
Εξελίξεις στη φυσική αγωγή -Κινητοποιούνται οι επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο κλάδο των επιστημόνων της άσκησης με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, τους επαγγελματίες και τους φοιτητές του κλάδου να υπογράφουν δελτίο τύπου για να διαμαρτυρηθούν στέλνοντάς το σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. 
 
Όπως αναφέρουν επειδή η υποβάθμιση του κλάδου έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι επιστήμονες της άσκησης αισθάνονται αβοήθητοι και ακάλυπτοι από τους εδώ και πολλά χρόνια υπάρχοντες συλλόγους και σωματεία οι καθηγητές των σχολών τους των ΣΕΦΑΑ πρωτοστάτησαν στη σύσταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ) του πρώτου συνδικαλιστικού φορέα της επιστήμης τους, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ρόλο του υπερασπιστή των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων τους. Για αυτό όλοι οι επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι φοιτητές των ΣΕΦΑΑ καλούνται να εγγραφούν στα μητρώα του, με ένα δυναμικό κάλεσμα και μανιφέστο που συνέταξε η Ολυμπία Ζαραμπούκα, η οποία προσδοκά να εκλεγεί στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών. 

Ακολουθεί το κάλεσμα και το μανιφέστο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ
-------------
    Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την πλήρη πλέον λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας του νεοσύστατου Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (Π.Σ.Ε.Α.Α.) δια μέσω της οποίας έχετε την δυνατότητα της on line εγγραφής σας, με την καταβολή της αντίστοιχης συνδρομής. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.pseaa.gr υπάρχουν απλές και κατανοητές οδηγίες που θα σας καθοδηγήσουν για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

Είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο από σήμερα κιόλας η αθρόα εγγραφή χιλιάδων μελών στα μητρώα του συλλόγου, προκειμένου να ενδυναμώσουμε τον συνδικαλιστικό μας φορέα και να τον φέρουμε σε θέση να είναι ισότιμος συνομιλητής όλων των εμπλεκόμενων πολιτειακών φορέων αλλά και άλλων συλλόγων που μέχρι σήμερα είχαν ελεύθερο πεδίο για να σφετερίζονται και να υποκλέπτουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.  

Για τον σκοπό αυτόν απαιτούνται χρόνος και χρήματα. Γνωρίζω ότι η οικονομική συγκυρία που συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των εγγραφών και την καταβολή του χρηματικού αντιτίμου δεν είναι η καλύτερη και κατανοώ την δυσχέρεια που ίσως αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι άνθρωποι που έχουμε αποφασίσει να οδηγήσουμε τον σύλλογο στα πρώτα του βήματα, καταβάλλοντας και τις πρώτες δαπάνες για την σύσταση του συλλόγου, διαθέτουμε την αγάπη, τον χρόνο μας για τον κλάδο και θα τα αφιερώσουμε σ’ αυτόν. Χρήματα όμως θα συγκεντρωθούν από τις συνδρομές μας και είναι απαραίτητα για την πλήρη και άρτια επιδίωξη επίτευξης των στόχων μας. Από αυτά θα πληρωθούν επαγγελματίες (λογιστές, πληροφορικοί, δικηγόροι κλπ) στους οποίους θα αναθέσουμε να φέρουν σε πέρας διάφορες υποθέσεις του κλάδου, όπως καταγγελίες, εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές, εναντίον όσων βλάπτουν παράνομα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και ισοπεδώνουν την επιστημονική μας υπόσταση, διατήρηση και ενημέρωση της ιστοσελίδας, φοροτεχνικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ. Επαγγελματίες που θα συμβουλεύουν και θα γνωμοδοτούν, βοηθώντας τον σύλλογο σε υποθέσεις των μελών του, που έχουν να κάνουν με το κράτος, την δικαιοσύνη ή και άλλους δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς. Επαγγελματίες οι οποίοι θα ασχοληθούν με την οικονομική διαχείριση και την λογιστική παρακολούθηση του συλλόγου και την συντήρηση και ενημέρωση των μέσων επικοινωνίας του συλλόγου. Συνδρομές που θα καλύψουν λειτουργικά έξοδα του συλλόγου όπως ενοίκια των γραφείων, έξοδα μετακινήσεων κλπ., μελλοντική έκδοση ενημερωτικού δελτίου-περιοδικού, που θα διανέμεται στα μέλη κλπ. Επομένως θεωρώ ότι η οικονομική αυτή επιβάρυνση είναι απαραίτητη τώρα ως θυσία, για να επιστραφεί πίσω σε εμάς ίσως και στο πολλαπλάσιο στο μέλλον, με έναν συνδικαλιστικό φορέα που θα υπερασπίζεται τα επαγγελματικά και επακόλουθα και τα οικονομικά και υπηρεσιακά συμφέροντα των μελών του κλάδου, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι εκπαιδευτικοί είτε είναι φοιτητές.

Μετά την εγγραφή των νέων μελών, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και θα γνωστοποιηθεί η διαδικασία των πρώτων αρχαιρεσιών του συλλόγου, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, προκειμένου να εκλεγεί το πρώτο εκλεγμένο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία. Για αυτό μείνετε σε επαφή για ανακοινώσεις προσεχώς, οι οποίες θα δημοσιεύονται στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ιστοσελίδες, στις ομάδες facebook του κλάδου και ειδικότερα στην ομάδα με τον τίτλο «επαγγελματίες και εκπαιδευτικοί αθλητισμού και άσκησης» (https://www.facebook.com/groups/eppagelmatiesphysicisagogis) 

η οποία απαρτίζεται αμιγώς από πτυχιούχους φυσικής αγωγής, κατόπιν ελέγχου κατά την εισδοχή τους ως μέλη. Η ομάδα αυτή από τούδε και στο εξής θα μετατραπεί από δημόσια σε ιδιωτική, διότι θα δημοσιεύονται πληροφορίες και ενημερώσεις για δράσεις συνδικαλιστικού και εμπιστευτικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι προτιμότερο να μένουν εντός του κλάδου.
Στην προσπάθεια αυτή λαμβάνω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι επιθυμώ να είμαι συμμέτοχος και να δραστηριοποιηθώ από την θέση του μέλους του πρώτου εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, ελπίζοντας να αξιωθώ και να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του κλάδου μας και την ευημερία των μελών του, πάντα αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των επαγγελματιών και εκπαιδευτικών της άσκησης και του αθλητισμού και πάντα εύκαιρη να σταθώ αρωγός στον καθένα σας και σε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί και αξιολογώντας το, να το προωθήσω αρμοδίως προς αντιμετώπιση και χειρισμό.

Μας περιμένει πολλή και δύσκολη δουλειά, γιατί ο κλάδος είναι παρατημένος και αφημένος στην τύχη του εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να αποτελεί στην κυριολεξία ξέφραγο αμπέλι. Μερικά μόνο από τα προβλήματα και ζητήματα που, κατά τη γνώμη μου, απαιτούν την φροντίδα και την προσοχή μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τα οποία προτίθεμαι να εισηγηθώ να ασχοληθεί εμπράκτως ο σύλλογος:
1) Πίεση στην πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τον σφοδρά πληττόμενο από την πανδημία κλάδο των επιχειρήσεων γυμναστηρίων και των εργαζομένων τους συναδέλφων φυσικής αγωγής και όχι λήψη ημίμετρων. Πλήρες άνοιγμα με μέτρα προφύλαξης άλλως πλήρη αποζημίωση.
2) Παρέμβαση προς το υπουργείο Παιδείας για την παροχή διευκολύνσεων στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου τρέχουσας σχολικής χρονιάς που προτίθενται να εξεταστούν στα αγωνίσματα για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεδομένου ότι λόγω της καραντίνας οι αθλητικές εγκαταστάσεις μένουν κλειστές και δεν μπορούν να προετοιμαστούν επαρκώς.

3) Νομικές και δικαστικές ενέργειες κατά διαφόρων ανειδίκευτων και χωρίς πτυχίο ΤΕΦΑΑ εμπειρικών, οι οποίοι καθημερινά σφετερίζονται στην ουσία τον τίτλο του γυμναστή, πτυχιούχου φυσικής αγωγής και δήθεν παρέχουν υπηρεσίες άσκησης στο ευρύ κοινό είτε και ηλικιωμένους είτε ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες, με μέσο διδακτικές μεθόδους τις οποίες βαφτίζουν με διάφορες ονομασίες και στην ουσία έχουν να κάνουν με χορό, σουηδική γυμναστική, ασκήσεις με βάρη, που άπτονται του επιστημονικού μας αντικειμένου, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη και διακινδυνεύοντας ταυτόχρονα την δημόσια υγεία.

4) Έμπρακτη και δια ζώσης παρέμβαση στις διαδικασίες ψήφισης του αθλητικού νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αθλημάτων. Στην πρόκληση αυτή ο σύλλογος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί, απελευθερωμένος από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, με πλήρη αρμοδιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου. Για τον λόγο αυτόν η ισχυροποίηση του Π.Σ.Ε.Α.Α. είναι υποχρέωση όλων μας, είναι υποχρέωσή μας στον ίδιο μας τον εαυτό και την επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση. 

5) Άρση των αποκλεισμών των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής από την συμμετοχή σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα αντικειμένων που άπτονται του επιστημονικού μας περιεχομένου.

6) Εξάλειψη της αντιδεοντολογικής και εν πολλοίς παράλογης απαίτησης συμμετοχής πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής σε εξετάσεις αντικειμένων και μαθημάτων Φυσικής Αγωγής σε προπτυχιακές εξετάσεις άλλων σχολών.

7) Αντιμετώπιση της παράνομης τακτικής της χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος στους πάντες από σχολές αθλητικών ομοσπονδιών και όχι αποκλειστικά από το κράτος και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αντίστοιχη εξέταση και τεκμηρίωση των προϋποθέσεων λήψης τους.

8) Συμπερίληψη της επιστήμης μας στις επιστήμες υγείας, με όλα τα ευεργετικά συνεπακόλουθα, ζήτημα που μπορεί άρτια να εξυπηρετηθεί και να επιτευχθεί από τον σύλλογο, τον οποίο υποστηρίζουν επιστημονικά και ηγούνται, καταλαμβάνοντας τις πέντε θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κοσμήτορες των πέντε σχολών Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, άξιοι και διακεκριμένοι επιστήμονες, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και διεθνώς, συμπερίληψη η οποία μπορεί να καταλήξει στην ίδρυση δια νόμου επιμελητηρίου επαγγελματιών άσκησης και αθλητισμού, για την αποτελεσματική περιφρούρηση των δικαιωμάτων του κλάδου και των μελών του.

9) Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην επικαιροποιημένη ζήτηση της αγοράς και να καλύπτουν πλήρως και άρτια τομείς παροχής υπηρεσιών άσκησης, όπως pilates, yoga, σύγχρονο και ενημερωμένο fitness κλπ. 

10) Προώθηση της περαιτέρω αναβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας της, με αιχμή το Δημοτικό σχολείο, όπου επιστημονικά κρίνεται απαραίτητη, αλλά και εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής στην προσχολική εκπαίδευση με διδασκαλία της από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, γεγονός το οποίο συμβαδίζει και εκπληρώνει όλα τα σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα για την αναγκαιότητά της.
Τα ζητήματα και προβλήματα είναι ατέλειωτα και αναφύονται συνεχώς και άλλα, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης του κλάδου μας. Είναι καιρός να μπει μία τελεία και να γίνει μία νέα αρχή.
Γίνετε λοιπόν συμμέτοχοι, πάρτε το επαγγελματικό και επιστημονικό σας μέλλον στα χέρια σας, ισχυροποιώντας τον πρώτο Πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας φορέα και καταστήστε τον όχημα για την διεκδίκηση όσων μας ανήκουν και την απόκρουση όσων μας υποβαθμίζουν και μας απαξιώνουν. 

Σας περιμένουμε για να ξεκινήσει μία νέα εποχή για τον κλάδο μας. 

Με τιμή

Ολυμπία Ζαραμπούκα MSc
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέλος και Οργανωτική Συντονίστρια της επιστημονικής ένωσης 
εκπαιδευτικών λειτουργών Φυσικής Αγωγής  Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α. στην Κεντρική Μακεδονία
 

Η ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο σύλλογος στην σύντομη πορεία του, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και διοικούμενος από προσωρινή διοικούσα επιτροπή, κατόρθωσε και σημείωσε αρκετές μικρές νίκες προς όφελος του κλάδου, μερικές από τις οποίες είναι:
1) Απόσυρση της ήπιας άσκησης από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι για ηλικιωμένους, στο οποίο δεν προβλέπονταν πρόσληψη πτυχιούχων φυσικής αγωγής, αλλά φυσικοθεραπευτών και επαγγελματιών άλλων κλάδων, οι οποίοι, εάν παρέμενε η παραπάνω παρεχόμενη υπηρεσία, θα σφετερίζονταν με την βούλα του νόμου επαγγελματικό αντικείμενο του κλάδου μας.
2) Ισχυρή πίεση προς την πολιτική ηγεσία, με επιστημονικά πορίσματα, άρθρα και ανοιχτές επιστολές και συμμετοχή στην διαβούλευση του νόμου για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αύξηση των ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο.
3) Παρόμοιες ενέργειες οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλες παντός είδους πιέσεις προσωπικοτήτων του κλάδου, έφεραν το αποτέλεσμα να υπολογίζεται, δια νόμου πλέον και πάλι, ο βαθμός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την προαγωγή και απόλυση.
4) Συμμετοχή με επιστημονικά τεκμηριωμένα πορίσματα στην προετοιμασία και την διαβούλευση του νόμου για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εισαγωγή, αρχικά πιλοτικά, των δραστηριοτήτων ευ ζην στην προσχολική εκπαίδευση, οι οποίες περιλαμβάνουν ήπιες δραστηριότητες άσκησης που προσιδιάζουν στις ηλικίες αυτές και έπεται η προσπάθεια και διεκδίκηση της ανάθεσης της διδασκαλίας τους σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, ως αρμοδιότερους για αυτό.
5) Προτάσεις στελέχωσης με πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι θα καταρτίζουν προγράμματα σωματικής άσκησης, που κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας και την ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.
6) Υποβολή προτάσεων του συλλόγου σε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό αθλητισμού κο Αυγενάκη, εν όψει της ψήφισης του νέου αθλητικού νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αθλημάτων.
7) Επιστημονική και νομική τεκμηρίωση του δικαιώματος απόκτησης άδειας προπονητή ποδοσφαίρου Α κατηγορίας στους πτυχιούχους Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα ποδόσφαιρο, άνευ άλλου τινός και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και οικονομική επιβάρυνση.
Όλα τα παραπάνω από τον σύλλογο, υπό την διοίκηση προσωρινής, μη εκλεγμένης διοικούσας επιτροπής. Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν από έναν σύλλογο με χιλιάδες μέλη που θα διοικείται από ένα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο και θα κατέχει την πλήρη νομιμοποίηση των μελών του και ως εκ τούτου την αντίστοιχη αξιολόγηση από όλους τους συνομιλητές του, από τους οποίες εξαρτάται η λήψη των αποφάσεων που σηματοδοτούν το μέλλον του κλάδου μας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vivlio-prixio-foto-ekpaideusi-pinakas.jpg
Καταγγελίες για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: Δίωξη σε βάρος του Γιώργου Καββαδία
«Βιομηχανία διώξεων και τρομοκρατίας» από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Καταγγελίες για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: Δίωξη σε βάρος του Γιώργου Καββαδία
elme-peiraia-kinhtopoihsh
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου: Μεγάλη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στη ΔΔΕ Πειραιά ενάντια στις διώξεις
Ουσιαστικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση σε ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αυταρχισμού. 
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου: Μεγάλη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στη ΔΔΕ Πειραιά ενάντια στις διώξεις
covid-maska
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα
Συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα