Λαμία: Νεκρός 17χρονος μαθητής - Κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους φίλους του

Κόσμος 0

Ιατρικό επίτευγμα: 67χρονη ανέκτησε την όρασή της μετά από την πρώτη μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας

matia
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επανάσταση στην Οφθαλμολογία: Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τμήματος αμφιβληστροειδούς είναι γεγονός

Μια ιστορική παγκόσμια ιατρική πρωτιά σημειώθηκε στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο, όπου μια 67χρονη γυναίκα ανέκτησε την όρασή της έπειτα από πέντε χρόνια ολικής τύφλωσης, χάρη σε μια πρωτοποριακή και εξαιρετικά σύνθετη χειρουργική επέμβαση.

Η ασθενής είχε χάσει το φως της μετά από σοβαρό τροχαίο, το οποίο προκάλεσε μη αναστρέψιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο του αριστερού της ματιού και εκτεταμένες καταστροφές στον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή του δεξιού. Ξεπερνώντας εμπόδια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανυπέρβλητα, η χειρουργική ομάδα κατάφερε να μεταμοσχεύσει για πρώτη φορά στα χρονικά την ωχρά κηλίδα —το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς— αξιοποιώντας τους υγιείς αλλά μη λειτουργικούς ιστούς του αριστερού οφθαλμού για να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του δεξιού.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση, η οποία διαρκησε σχεδόν έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μικέλε Ρεϊμπάλντι και περιελάμβανε τη μεταφορά ενός πλήρους ανατομικού οργάνου, το οποίο αποτελούνταν από τον κερατοειδή, τον σκληρό χιτώνα, τον επιπεφυκότα και την ωχρά κηλίδα. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, η επιστημονική κοινότητα παραμένει συγκρατημένη, αναμένοντας την πλήρη αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης λειτουργικότητας του αμφιβληστροειδούς. 

Παράλληλα, διεθνείς εμπειρογνώμονες επιβεβαιώνουν τον μοναδικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη για δημοσίευση επιστημονικών μελετών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί ευρύτερα και σε άλλους ασθενείς.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος