Αλέξης Μητρόπουλος: Ποιοι θα χάσουν το επίδομα των 300 ευρώ

Κόσμος 0

Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Τραμπ για σφοδρά χτυπήματα στο Ιράν

πετρελαιο
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανατιμήσεις στις τιμές του πετρελαίου έφερε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά σκληρά» χτυπήματα στο Ιράν

Νέο κύμα ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές ενέργειας πυροδότησε το πρόσφατο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε για «εξαιρετικά σκληρά» πλήγματα κατά του Ιράν μέσα στο επόμενο διάστημα των 2-3 εβδομάδων. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν άμεση νευρικότητα στους επενδυτές, ανατρέποντας το σκηνικό της πτώσης που επικρατούσε λίγη ώρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου.

Η αντίδραση των χρηματιστηρίων ενέργειας ήταν ακαριαία τις πρώτες πρωινές ώρες. Η τιμή για το πετρέλαιο Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, κατέγραψε άνοδο που ξεπέρασε το 4%, σπάζοντας ξανά το φράγμα των 105 δολαρίων και φτάνοντας συγκεκριμένα στα 105,55 δολάρια το βαρέλι.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το αμερικανικό αργό (WTI), το οποίο σημείωσε αύξηση της τάξης του 3%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 103,16 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βάλει στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές του Ιράν, όπως οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την πορεία της προσφοράς. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι αρρυθμίες στην αγορά λόγω της πολεμικής σύρραξης στο Ιράν αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μπιρόλ:

  • Οι απώλειες στην παγκόσμια παραγωγή αγγίζουν ήδη τα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

  • Περίπου 40 κομβικές ενεργειακές υποδομές της ευρύτερης περιοχής έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, το μεγαλύτερο αγκάθι στην παρούσα φάση δεν είναι απλώς η έλλειψη αργού πετρελαίου, αλλά η σοβαρή έλλειψη σε ντίζελ και καύσιμα αεροπλοΐας.

Το πρόβλημα αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό στις αγορές της Ασίας. Ωστόσο, ο Φατίχ Μπιρόλ εκτιμά ότι το κύμα των ελλείψεων και των συνεπακόλουθων ανατιμήσεων θα χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, προκαλώντας ίσως μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές διαταραχές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ανοιχτή επιστολή  προς τον ανώνυμο βαθμολογητή των Πανελλαδικών Εξετάσεων...

Οι 6 δεσμεύσεις Τσίπρα για την Παιδεία – Αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και τέλος στις Πανελλαδικές

Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος