Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ισραηλινές μπουλντόζες άρχισαν να γκρεμίζουν 25 κτίρια κατοικιών στον παλαιστινιακό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Στα κτίρια αυτά ζούσαν περίπου 100 οικογένειες. Η περιοχή είναι γνωστή για τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων.
Η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με μπουλντόζες και γερανούς να σηκώνουν πυκνά σύννεφα σκόνης. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αντιτρομοκρατικών δράσεων που διεξάγουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας» αποφασίστηκε η κατεδάφιση «πολλών κτισμάτων, για σαφείς και αναγκαίους επιχειρησιακούς λόγους». Προσέθεσε ότι «οι ζώνες της βόρειας Σαμάρειας έχουν γίνει σημαντικό κέντρο τρομοκρατικής δράσης», με τους υπόπτους να δρουν «από τις πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες». Ο Νουρ Σαμς είναι ένας από τους τρεις καταυλισμούς που στοχεύονται, μαζί με αυτούς της Τουλκάρεμ και της Τζενίν.
Διεθνής ανησυχία για τη Γάζα
Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γαλλία, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς. Σε κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν από το Ισραήλ να δράσει άμεσα, ώστε οι ΜΚΟ να μπορούν να εργάζονται «με σταθερότητα και προβλεψιμότητα» και να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου του ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τη νέα επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα που παραμένει καταστροφική». Οι υπουργοί Εξωτερικών των δέκα χωρών ζήτησαν επίσης να αρθούν οι «παράλογοι περιορισμοί» σε ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό καταφυγίων και να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.
ΜΚΟ απειλούνται με αναστολή λειτουργίας
Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, 37 ΜΚΟ στη Γάζα ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στον θύλακα, εάν δεν διαβιβάσουν στα ισραηλινά υπουργεία τα ονόματα των Παλαιστινίων υπαλλήλων τους. Ο Γκιλάντ Τσβικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Διασποράς, δήλωσε: «Οι εν λόγω ΜΚΟ αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτή την υποχρέωση διότι γνωρίζουν, όπως και εμείς γνωρίζουμε, ότι κάποιες εξ αυτών εμπλέκονται σε τρομοκρατία ή έχουν σχέσεις με τη Χαμάς». Πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να το είχαν λύσει αυτό, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα εδώ και δέκα μήνες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο».
Η λίστα περιλαμβάνει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, τη CARE, τη World Vision και την Oxfam. Οι ΜΚΟ έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς για να αποφύγουν την αναστολή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι το μέτρο θα δυσχεράνει τη διανομή βοήθειας: «Η ΕΕ υπήρξε σαφής: ο νόμος για την εγγραφή των ΜΚΟ δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό την παρούσα του μορφή», δήλωσε η Επίτροπος Χατζά Λαμπίμπ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ χαρακτήρισε την απειλή «εξωφρενική» και ζήτησε από τα κράτη να απαιτήσουν την αλλαγή πορείας από το Ισραήλ.
Αντιπαράθεση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Το ισραηλινό υπουργείο Διασποράς κατηγόρησε τους MSF ότι απασχολούν άτομα «με δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις». Οι MSF απάντησαν: «Δεν απασχολούσε ποτέ εν γνώσει της τα άτομα που εμπλέκονται σε στρατιωτικές δραστηριότητες» και διαβεβαίωσαν ότι «συνεχίζει τον διάλογο» με τις αρχές.
Στην ανακοίνωσή τους οι MSF επισημαίνουν: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2025, η εγγραφή των MSF θα λήξει (…) και θα πρέπει να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας έως την 1η Μαρτίου 2026». Προσθέτουν ότι «θα διερευνήσουμε όλες τις πιθανές οδούς για την ανατροπή αυτής της απόφασης» και τονίζουν ότι εφαρμόζουν «αυστηρές εσωτερικές πολιτικές για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τον νόμο και να αποτρέψουν οποιαδήποτε υπεξαίρεση βοήθειας ή σύνδεση με ένοπλες ομάδες».
Εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στο Ισραήλ
Περισσότερα από 700 μέλη ΔΕΠ ισραηλινών πανεπιστημίων ζήτησαν την καθαίρεση του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και δίωξή του για υποκίνηση σε βία, μετά τις δηλώσεις του κατά του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «“βίαιος, αδίστακτος μεγαλομανής που κλέβει την Ισραηλινή Δημοκρατία» και «πρέπει να τον πατάξουμε καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ο Σμότριτς δήλωσε επίσης: «Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της βίας της μίας πλευράς είναι ότι και η άλλη πλευρά πρέπει να ενεργήσει βίαια ώστε να λυγίσει το χέρι της» και «Όποιος με ποδοπατά, τον ποδοπατώ κι εγώ».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων
Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά
Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12
Νίκος Μακρής