university
«Η σφαγή στη Γάζα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και πληρώνεται με τα λεφτά μας», δήλωσε ο φοιτητής – Το NYU μπλόκαρε την αποφοίτησή του και ξεκινάει πειθαρχική δίωξη

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) αποφάσισε να παρακρατήσει το πτυχίο του προπτυχιακού φοιτητή Λόγκαν Ρόζος, μετά την τολμηρή του ομιλία στην τελετή αποφοίτησης, κατά την οποία καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολιτική και στρατιωτική τους υποστήριξη στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται πολιτικά και στρατιωτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πληρώνεται από τα δολάρια των φόρων μας και μεταδίδεται ζωντανά στις οθόνες μας», είπε ο φοιτητής, προκαλώντας χειροκροτήματα αλλά και αντιδράσεις από το ακροατήριο.

Σύμφωνα με το NYU, ο Ρόζος παραβίασε τη διαδικασία, καθώς είχε παρουσιάσει διαφορετικό περιεχόμενο της ομιλίας του εκ των προτέρων, προκειμένου να εξασφαλίσει έγκριση. Το πανεπιστήμιο τον κατηγόρησε ότι έκανε κατάχρηση της ευκαιρίας για να εκφράσει «προσωπικές πολιτικές απόψεις», ξεκινώντας εσωτερική πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του.

Η περίπτωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων εντάσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με αυξανόμενη καταστολή του φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού ακτιβισμού. Ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για «αντισημιτισμό», έχει στοχοποιήσει δεκάδες ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το NYU, με το Υπουργείο Παιδείας να εξετάζει αναφορές για υποτιθέμενη απροθυμία προστασίας Εβραίων φοιτητών.

Παρότι ο φοιτητής δεν αναφέρθηκε ρητά στο Ισραήλ ή στον εβραϊκό λαό, οι αρχές του πανεπιστημίου θεώρησαν τις δηλώσεις του ακατάλληλες για την αποφοίτηση. «Λυπούμαστε βαθύτατα για το περιεχόμενο της ομιλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NYU, Τζον Μπέκμαν.

Νομικοί εκπρόσωποι φοιτητών καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης του πολιτικού λόγου και του ακτιβισμού, ειδικά όταν αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη πολιτική γραμμή των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο NYU φοιτά και ο γιος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάρον Τραμπ. Ο πατέρας του, στο παρελθόν, είχε προχωρήσει σε περικοπές χρηματοδότησης ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς πανεπιστήμια, επηρεάζοντας άμεσα την έρευνα και τις υποτροφίες, ειδικά σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις
Λύκεια: Πώς θα γίνει η κλήρωση θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων
Στις 15 Μαΐου ολοκληρώνονται τα μαθήματα – Το χρονοδιάγραμμα για προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και το πλήρες πρωτόκολλο της διαδικασίας
Λύκεια: Πώς θα γίνει η κλήρωση θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων
pencil-1692530_1280.jpg
Ευαγγελία Λιακούλη: «Να σταματήσει η άνιση μεταχείριση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επέκταση της καταβολής επιμισθίου και στους εκπαιδευτικούς του 6ου έτους απόσπασης
Ευαγγελία Λιακούλη: «Να σταματήσει η άνιση μεταχείριση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών»