kinita
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέο καθεστώς για κινητά, υπολογιστές και τσιπ ανακοινώθηκε εν μέσω εμπορικού πολέμου – Αγωνία σε Apple και τεχνολογικούς κολοσσούς

Σε νέο γύρο εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάουαρντ Λούτνικ, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ξεχωριστούς δασμούς σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν εξαιρεθεί από το γενικό δασμολογικό καθεστώς.

Μιλώντας στην εκπομπή "This Week" του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Λούτνικ τόνισε ότι τα smartphones, οι φορητοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και οι ημιαγωγοί, θα ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο δασμών, πιθανόν μέσα στον επόμενο μήνα.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξαιρέσει προσωρινά αυτά τα προϊόντα από τους υψηλούς δασμούς, προκειμένου να προστατευθούν οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Dell, που εξαρτώνται από εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως από την Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, εξαιρέθηκαν προσωρινά 20 κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων και οι υπολογιστές, οι σκληροί δίσκοι, οι επεξεργαστές δεδομένων, τα τσιπ μνήμης και οι επίπεδες οθόνες.

Αναλυτές ερμηνεύουν τη νέα στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ ως μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Κίνα, χωρίς όμως να προκαλέσει άμεσο σοκ στους καταναλωτές. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι μόνο η τιμή ενός κορυφαίου iPhone μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2.300 δολάρια αν επιβληθούν υψηλοί δασμοί της τάξης του 125%.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, προαναγγέλλοντας «συγκεκριμένες ανακοινώσεις» τη Δευτέρα. Οι επενδυτές, πάντως, αντέδρασαν συγκρατημένα, με ειδικούς να τονίζουν ότι η ανακούφιση είναι προσωρινή και η αστάθεια στην τεχνολογική βιομηχανία παραμένει έντονη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απεργία, ΑΔΕΔΥ, κινητοποίηση
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 17 του μήνα – Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
διωξεις
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δευτεροβάθμιας για εξορθολογισμό ΕΔΕ και προστασία του παιδαγωγικού έργου
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
καλαματα
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
Ο 41χρονος κατηγορούμενος οδηγείται στον ανακριτή υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν δικαιοσύνη και ουσιαστικά μέτρα κατά...
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
ΠΕΣΕΚ: Διώξεις εκπαιδευτικών
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών
Κυριακή 7 Ιουνίου (17:00), Πλατεία Κουμουνδούρου: Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών