ekloges gallia
Κατά τον διεθνολόγο, δεν αποτέλεσε τεράστια έκπληξη το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που έφερε στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, από τη στιγμή που υπήρξαν αποχωρήσεις υποψηφίων

Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με μία πολιτική αστάθεια, η οποία να έχει ενδεχομένως επιδράσεις και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να φαντάζει ως πολύ πιθανή, σύμφωνα με την εκτίμηση που εκφράζει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως αναφέρει, το πιθανότερο σενάριο μακροπρόθεσμα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Μακρονιστές, με τη συμμετοχή σε αυτήν Ρεπουμπλικανών και Αριστερών, ωστόσο, είναι απαραίτητο νωρίτερα να υπάρξει μία μεταβατική κυβέρνηση. Αυτήν πιθανότατα θα αποτελείται από προσωπικότητες ή τεχνοκράτες, ώστε να ξεπεραστεί με επιτυχία τουλάχιστον ο σκόπελος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Όμως, αυτή η κυβέρνηση Μακρόν με Ρεπουμπλικανούς και Αριστερούς εκτιμώ ότι δε θα μακροημερεύσει. Άλλωστε, στη Γαλλία δεν υπάρχει η νοοτροπία των κυβερνήσεων συνεργασιών. Το πιθανότερο είναι σε ένα χρόνο η Γαλλία να πάει πάλι σε εκλογές. Τα ‘’νερά’’ είναι ‘’αχαρτογράφητα’’ και μία πολιτική αστάθεια στη Γαλλία είναι πιθανή», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, παρά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα μπορεί να κυβερνήσει τη χώραόμως θα αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες, όπως, για παράδειγμα, στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων αλλά και σε περιπτώσεις που πρέπει να πάρουν απόφαση  ο πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο.

«Δεν αποτέλεσε τεράστια έκπληξη το αποτέλεσμα»

Κατά τον διεθνολόγο, δεν αποτέλεσε τεράστια έκπληξη το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που έφερε στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, από τη στιγμή που υπήρξαν αποχωρήσεις υποψηφίων. Επίσης, κατά τον ίδιο, το αποτέλεσμα διέψευσε και τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καταγράψουν σωστά τις διαφοροποιήσεις στο σύστημα των μονοεδρικών στη Γαλλία.

«Το ερώτημα είναι, βέβαια, μέχρι πότε θα καταφέρνουν οι πολιτικοί συνασπισμοί να συσπειρώνονται, για να μην βγει πρώτη η Λεπέν. Βλέπω ότι κάτι τέτοιο γίνεται όλο και δυσκολότερο. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λεπέν να καταφέρει να κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε, όμως, κάθε εξάμηνο, κάθε μήνα, ακόμα και κάθε μέρα που περνάει, ο Γάλλος ψηφοφόρος δηλώνει περισσότερο δυσαρεστημένος από το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάθε φορά ο συνασπισμός ενάντια στη Λε Πεν θα καταφέρει να κερδίζει έστω και ασθμαίνοντας», αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Σημαντικό που δεν υπάρχει Λεπέν»

Τη στιγμή που παρατηρείται μία «στροφή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την άκρα Δεξιά, γεγονός που καταγράφηκε σε κάποιο βαθμό και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι πολύ σημαντικό, κατά τον κ. Δεσποτόπουλο, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει Λεπέν ως πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

«Διαφορετικά θα ήταν πολύ πιθανό να είχαμε διάφορους κλυδωνισμούς. Ο γαλλογερμανικός άξονας να έμπαινε σε μία περιδίνηση και να καταγραφόταν ενίσχυση της Μελόνι. Βέβαια, είναι καταγεγραμμένη η τάση, όταν οι λαϊκιστές βρεθούν στην εξουσία, προσαρμόζονται. Έχουν την τάση για… κωλοτούμπες. Αν, όμως αυξηθεί ο αριθμός των λαϊκιστών στην εξουσία, θα έχουμε κλυδωνισμούς και δε θα υπάρχει το άλλοθι ότι πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Ρέμος: «Το σημαντικό στη ζωή είναι να έχεις φίλους, όχι λεφτά» - Το μήνυμα μετά τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή | Έθνος (ethnos.gr)

Μαρουσάκης: Μέχρι πότε θα έχουμε έντονη ζέστη και ισχυρούς ανέμους - Πού θα δούμε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου | Έθνος (ethnos.gr)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών