gallia
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
H απόλυτη ανατροπή έγινε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει πέντε κόμματα της αριστεράς και της οικολογίας, εξασφάλισε 182 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα έχει 163 βουλευτές, ενώ η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα εκπροσωπηθεί από 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός BFM σήμερα το πρωί.

Αυτό συνεπάγεται ότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας, θα απαιτηθεί συνεργασία μεταξύ δύο τουλάχιστον εξ αυτών.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι προνόμιο του προέδρου, αν και η Εθνοσυνέλευση μπορεί να τον ανατρέψει με πρόταση μομφής που θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές και να επιτρέψει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Μελανσόν τόνισε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει και η αριστερή συμμαχία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Να σημειωθεί πως αποκλείεται η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Για την ιστορία, η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες άγγιξε το 67%.

Ενδεικτικό του κλίματος ανακούφισης που επικράτησε μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

«Ουφ» γράφει η γαλλική εφημερίδα που σημειώνει ότι η Αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, καθώς ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικες εξετασεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Για ποιες σχολές «καταργούνται» ως προϋπόθεση – Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΜΕ
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Η «παγίδα του Θουκυδίδη» στην αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ο Θουκυδίδης δεν λέει απλώς τι έγινε τότε. Λέει τι γίνεται πάντα: όταν η δύναμη χάσει το μέτρο της, γεννά φόβο, όταν ο φόβος γίνει νόμος, γεννά...
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι