Εμφανίστηκε η θανατηφόρα νόσος Chagas
Από τη Λατινική Αμερική έχει φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, νέα νοσήματα εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Μάλιστα, η νόσος Chagas εμφανίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νόσος Chagas παραμένει παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της υψηλής νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως αναφέρει το thelancet.com.

Παρά τη δυνατότητα θεραπείας και τις προόδους στον έλεγχο της μετάδοσης, οι επιδημιολογικοί μετασχηματισμοί, όπως η αστικοποίηση και η παγκοσμιοποίηση, και η αναδυόμενη σημασία της στοματικής και κάθετης μετάδοσης σημαίνουν ότι η νόσος Chagas θα πρέπει να θεωρείται ως αναδυόμενη ασθένεια, με νέα κρούσματα να εμφανίζονται παγκοσμίως.

Σημαντικά εμπόδια στη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη παραμένουν, με αποτέλεσμα την καταστολή του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ανεπαρκείς δημόσιες πολιτικές.

Τα συμπτώματα

Η νόσος Chagas εμφανίζεται σε δύο φάσεις. Η αρχική οξεία φάση διαρκεί περίπου δύο μήνες μετά τη μόλυνση. Αν και μεγάλος αριθμός παρασίτων μπορεί να κυκλοφορήσει στο αίμα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα απουσιάζουν ή είναι ήπια και μη ειδικά (πυρετός, πονοκέφαλος, μεγέθυνση των λεμφαδένων, ωχρότητα, μυϊκός πόνος, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο και πόνος στην κοιλιά ή στο στήθος). Συχνά τα άτομα που δαγκώνονται από ένα μικρόβιο τριατομίνης εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά πρώτα ορατά σημάδια, που είναι μια δερματική βλάβη ή ένα πορφυρό πρήξιμο στα βλέφαρα του ενός ματιού.

Κατά τη χρόνια φάση, τα παράσιτα κρύβονται κυρίως στην καρδιά και τους μύες του πεπτικού. Μία έως τρεις δεκαετίες μετά τη μόλυνση, έως και το ένα τρίτο των ασθενών υποφέρουν από καρδιακές διαταραχές και 1 στους 10 πάσχουν από πεπτικές (συνήθως διεύρυνση του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου), νευρολογικές ή μικτές αλλοιώσεις. Στα επόμενα χρόνια αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν καταστροφή του νευρικού συστήματος και του καρδιακού μυός, επακόλουθες καρδιακές αρρυθμίες ή προοδευτική καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maksimou
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις...
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
apospaseiskpeiathy.jpg
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μετά την ανακοίνωση για αποσπάσεις - Ενημέρωση του αιρετού Τ. Ρουμπή
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού
Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας εντεταλμένων διδασκόντων βάσει του άρθρου 173...
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού